Annonce
Aarhus

2017 blev det bedste år for Aros nogensinde: Hver fjerde gæst var fra udlandet

Den tyske kunstner Katharina Grosses værk var det store samtaleemne i udstillingen The Garden. Foto: Axel Schütt

Aarhus' internationale satsning gav resultat. Museet har overskud på 1,9 millioner kroner.

Annonce

AARHUS: Aarhus' internationale satsning på at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017 har givet resultat. For eksempel var næsten hver fjerde gæst på Aros udlænding sidste år. Det er en betydelig stigning i forhold til 2016, da kun hver sjette besøgende kom fra udlandet.

Helt præcist var 23,1 procent af gæsterne på det århusianske kunstmuseum internationale i 2016 mod 17 procent året før.

Det fremgår af museets 2017-årsrapport, der netop er offentliggjort.

De samlede besøgstal på museet er kendte: 658.086 løste billet, og 980.909 var inde i museets bygning. Det er stigninger på 7,2 procent for betalende gæster og 17,4 procent for det samlede tal.

Museet fik et overskud på, 1,9 millioner kroner, og egenkapitalen er nu på 8,8 millioner kroner.

- Det gør os mere modstandsdygtige over for økonomiske konjunkturer og udsving i støtte fra sponsorer, skriver ledelsen i årsrapporten. Ledelsen består af direktør Erlend Høyersten og overinspektør Lise Pennington.

Aros

658.086 løste billet til Aros i 2017, og 980.909 besøgte bygningen. Cirka 500.000 besøgte udstillingen "The Garden" ude i byen.

Der var et overskud på 1,9 millioner kroner, og egenkapitalen er nu 8,8 millioner kroner.

Det er Aros' ambition at være blandt de væsentligste kunstmuseer i verden.

Annonce

Venter på The Next Level

2017 var det bedste år for Aros nogensinde.

- Vi er godt på vej i forhold til vores Visionsplan 2020, siger Erlend Høyersten, og bestyrelsesformand, advokat Carsten Fode mener, at internationale samarbejder og et stærkt udstillingsprogram har givet et meget tilfredsstillende årsregnskab.

Aros' strategi er baseret på integritet, appel og relevans. Museet skal betyde endnu mere for flere, og museet skal være et sted for fællesskab og have særlig opmærksomhed på mental sundhed, samhørighed og forståelse ved at modarbejde ensomhed og fremmedgørelse. Aros skal stimulere nye, innovative måder at tænke på samt gøre det enkelte individ mere forberedt på at møde fremtiden, står der i årsrapporten.

Aros har tre milepæle. De to er nået. Aros Public blev åbnet i 2016, og Aros Triennalen blev afviklet i 2017 med 860.000 gæster, heraf 300.000 på museet. Den tredje, "The Next Level", den store tilbygning skabt af den amerikanske kunstner James Turell, bliver der fortsat arbejdet intenst på at få realiseret, står der i rapporten.

Annonce

Tjener selv mere

Aros tjener selv over halvdelen af de penge, museet får ind. De samlede indtægter er 140 millioner kroner, og det er en stigning på 41 millioner kroner i forhold til 2016.

Museet har haft offentlige tilskud på 25 millioner kroner. 41 millioner kroner er kommet fra sponsorer og fonde, mens 74 millioner er kommet ind via entreindtægter, café og restaurant samt museumsbutikken.

Lønningerne er steget til 40 millioner kroner, fem millioner mere end året før. Der har været 127 ansatte i gennemsnit mod 114 året før.

- Det er nødvendigt at øge egenkapitalen, fordi vi er sårbare, og en større egenkapital vil minimere risiciene. Et stærkt økonomisk fundament er nødvendigt for at gennemføre udstillinger på højt niveau, skriver ledelsen.

Aros-klubberne har 31.149 medlemmer. Facebook-siden har 78.272 følgere og Instagram 39.149. Det er forbedringer på 21,5 procent og 60,2 procent i forhold til 2016.

- Det er en kongstanke, at Aros' gæster bliver udfordret, forkælet og forundret, og gæsten skal deltage aktivt i mødet med kunsten og få noget at tænke over, skriver ledelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce