Annonce
Aarhus

2017 i tal: Publikum var glade for 2017-events

Aarhus Universitet har siden 2015 stået for undersøgelser blandt befolkningen i regionen og publikum til 2017-events. En samlet evaluering ventes klar i november 2018. De foreløbige tal tyder på, at publikum har været positive over for de 2017-oplevelser, de har haft. Her et billede fra Fuldmåneeventen "Befri Gudstjenesten". Foto: Anders Theibel

En foreløbig undersøgelse viser, at en stor del af publikummet var positive over de 2017-events, de deltog i.

AARHUS: Tommelfingrene vender op ad ved en stor del af de gæster, som har været til et 2017-event. Det viser tal fra den foreløbige undersøgelse, som Rethinkimpacts 2017 har foretaget.

Rethinkimpacts 2017 er en projektenhed ved Aarhus Universitet, som siden 2015 har indsamlet tal omkring kulturhovedstaden til en forskningsbaseret evaluering. Blandt andet gennem undersøgelser af befolkningens holdninger i Region Midtjylland og publikums oplevelser af de forskellige events.

- Vi har generelt oplevet den udvikling, at befolkningen er blevet væsentlig mere positiv i kulturhovedstadsåret end i årene op til. 'Ved ikke-gruppen' er også blevet mindre, fordi man nu har noget at forholde sig til, fortæller projektleder Louise Ejgod Hansen.

I perioden 2015-17 er befolkningen blevet mere positiv over for Aarhus 2017 i takt med, at kendskabet til kulturhovedstaden er steget. Foreløbig har 53 procent i 2017 angivet, at de er delvist/meget positive over for Aarhus 2017, hvilket er en stigning fra 40 procent i 2015. Samtidig er andelen af delvist/meget negative respondenter faldet fra 19 til 12 procent.

Undersøgelsen kan også spore en lille stigning i kulturforbruget blandt de adspurgte. Det kan tyde på, at 2017 har fået os op af sofaen og ud at opleve noget.

- Det ser ud til, at især på scenekunst og udstillingsbesøg kan vi se en lille stigning på det generelle kulturforbrug, altså ikke kun på 2017-programmet. Det er foreløbig små tal, så det bliver rigtig fint, at få de tal med, som vi laver på den sidste befolkningsundersøgelse i marts 2018. Derefter kan vi for alvor begynde at regne på det, understreger Louise Ejgod Hansen.

Når forskerne får lejlighed til at dykke endnu mere ned i det totale talmateriale, vil de for eksempel også kunne sige, om "Røde Orm"-gæsterne var et typisk teatervant publikum eller ej.

Undersøgelsen peger på, at to ud af tre publikummer har været kvinder, og at godt og vel halvdelen af publikum var over 50 år.

Knap seks ud af 10 borgere i Region Midtjylland angiver 2017, at de har deltaget i et eller flere Aarhus 2017-events. På nationalt plan er det hver fjerde. Da der er tale om tal fra september, kan de ændre sig.

- Vi har generelt oplevet den udvikling, at befolkningen er blevet væsentlig mere positiv i kulturhovedstadsåret end i årene op til. 'Ved ikke-gruppen' er også blevet mindre, fordi man nu har noget at forholde sig til.

Louise Ejgod Hansen, projektleder i Rethinkimpacts 2017.

Positive over 2017-events

Den foreløbige undersøgelse viser også at flere end tre ud af fire publikummer vurderer deres oplevelse af Aarhus 2017's Megaevents eller Fuldmåneevents som delvist/meget positiv.

Endnu mere positiv er vurderingen af de almindelige 2017-events, hvor ni ud af 10 publikummer angiver deres oplevelse som delvist/meget positiv.

- Da mange Mega- og Fuldmåneevents har været gratis, kan det være en mulig forklaring på, at de ligger lavere i tilfredshed. Fra andre undersøgelser ved vi, at der typisk vil være et mere skeptisk publikum til stede ved gratis events, forklarer Louise Ejgod Hansen.

Kulturhovedstadens tema 'rethink' ser ud til at være slået igennem i publikums oplevelse.

Langt de fleste ser de mange 2017-events som nytænkende frem for traditionelle. For de almindelige events gælder, at kun syv procent af de adspurgte oplever dem som traditionelle, mens 84 procent oplever dem som nytænkende.

- Det er klart publikums vurdering, at man har præsenteret nogle nye oplevelser, siger Louise Ejgod Hansen.

Publikum har også oplevet de forskellige Aarhus 2017-events som overvejende folkelige frem for elitære.

Rethinkimpacts 2017 har også indsamlet data ved finalen i både Hvide Sande og Aarhus. Dataene vil indgå i det samlede talmateriale. Der er også lavet fokusgrupper med borgere i og uden for Aarhus. Deres beretninger vil også indgå i materialet.

Hele evalueringen ventes færdig i november 2018.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Gemt værk til 1½ mio kroner: Folk i Nye går under egne fodspor

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce