Annonce
Østjylland

2017: Kulturen blæste derudaf med fuld styrke

Mads Øksenholt fik sit ønske opfyldt. Han fik besøg af helten Spiderman, der havde billetter med til en tur i Disneyland i Frankrig med mor og far. Foto: Annelene Petersen

2017 var året, hvor der for alvor kom turbo på kultur-karrusellen i Randers. Det fremgår tydeligt af den årbog, som mediehuset Randers Amtsavis kaster på gaden netop nu, hvor også store sportsbegivenheder og finurlige hændelser fortælles i ord og billeder.

Randers: Selv om kulturen har fyldt rigtig meget i 2017 med store spektakulære forestillinger som "Watermusic", så er det alligevel en helt anden historie og genre, der har ramt, Per Meldgaard, redaktør af årbogen "Randers 2017 - et år i billeder", lige i hjertekulen.

Og det er historien om fem-årige leukæmi-ramte Mads Øksenholt, der er bidt af Spiderman. Og så ønsker han sig brændende at komme til Disneyland i Paris. Drøm blev til virkelighed, da Ønskefonden sendte Spiderman til Mads' børnehave med gavekort til det franske udflugtsmål til både Mads og hans forældre.

Så rørende. Så livsbekræftende.

Derfor er Mads da også røget på forsiden af årbogen som symbol på noget smukt og glædeligt.

Men ellers er det jo kulturen i alle afskygninger, der præger året, der nu er ved at gå på hæld.

- Det har naturligvis noget med kulturbyåret at gøre. Men sikkert ikke det hele, siger Per Meldgaard, der undervejs har været forundret over, at der virkelig er så meget materiale om kulturen at vælge ud af.

Han synes også, at resultatet sætter DR2-udsendelsen om Randers i relief.

- Her gik kritikken jo på, at der ikke rigtig sker noget i Randers og da slet ikke af kulturel karakter. Det modbeviser årbogen i hvert fald, konstaterer redaktøren, der trofast har fulgt begivenhedernes gang i det randrusianske fra december 2016 til december 2017.

Annonce

Randers 2017 - et år i billeder

Udgivelsesdato: Mandag 4. december.Forhandles: Receptionen på Randers Amtsavis, Arnold Busck og de to Bog & Idé i storcentret og i centrum.

Pris: 50 kr.

Springgymnastik er altid en stor fornøjelse at overvære. Foto: Ole Jakobsen

KV17 kom lige med

Det var på et hængende hår, at resultatet af kommunalvalget, der bl. a. efterlod seks en-mands hære i sit kølvand, kom med i årbogen.

- Bogen gik i trykken to dage efter valget tirsdag 21. november.

Hvis vi lige skal vende tilbage til kulturen, der ellers ikke fik megen plads i den netop overståede valgkamp, så rykker "Watermusic" ind som den helt store begivenhed med 15.000 til at se med samt mange hundrede randrusianere på sidelinjen som aktører. Der var Spektakelfestival for børn med masser af teater, giraffer og leg.

På Randers Kunstmuseum kastede man sig over dødssynden lyst, mens underboen, Museum Østjylland, slog døren op til sin nye oldtidsudstilling, formidlet i moderne udtryk. Der var også Værkets store scoop - koncerten med JP Harvey. Hertil skal lægges et hav af arrangementer, store og små, der har givet byen luft under vingerne.

Pokerfjæset, der sidder på skuespilleren John Cleese, dukkede op på musik- og teaterhus Værket. Foto: Værket

Nederlag og sejre

Sloganet: Tab og vind med samme sind, er i løbet af 2017 blevet sat på en prøve på grønsværen på Bio Nutria Park. For pilen har været for nedadgående for Randers FC. Og det har knebet med at finde en grimasse, der kan passe.

- Det er kun, når de spiller mod AGF, de er sikre på sejr, konstaterer Per Meldgaard, der af samme grund har taget et billede af den tidligere FC-profil Kasper Fisker med i årbogen.

- Det er dejligt, at vi har en spiller, der nu sidder i Brøndby og tilkendegiver, at hans hjerte stadig banker for Randers FC, siger årbogens redaktør, der i 12 måneder har registreret og valgt ud af billeder og historier, bragt i Randers Amtsavis og på amtsavisen.dk.

Men han er da også glad for, at han kan fremvise flot Randers HK-sejr, da pigerne bankede FC Midtjylland 27-21 og vandt pokalfinalen for første gang.

Fra den kuriøse ende kan nævnes den flotte veteranbil, der hører hjemme i Michael Amorsens bilpark. Vognen kører scenevant rundt i tv-serien "Badehotellet" og gør sig vældig godt, når excentriske Hr. Weyse kører en tur i klit-landskabet.

Gode gamle Banko-Carl har igen været på spil. Det samme har en sjælden elefant, som beduggede studenter prøvede på at fjerne, mens den stod foran den nystartede Fabrikken. Missionen mislykkedes - det gjorde til gengæld ikke re-placeringen af Mogens Møllers vase-skulptur, der efter års fravær og megen snak endelig er tilbage på sin plads på Krukkeøen i Gudenå.

Og sådan er der så meget, stort og småt, som karakteriserer året, der gik. Se selv.

"Watermusic" på Randers Havn i september var en af de helt store oplevelser på kulturfronten.Foto: Morten Dueholm
Spektakelfestival på Randers Egnsteater, hvor giraffer kom i spil.Foto: Lars rasborg
PJ Harvey - et scoop. Adskillige måtte gå forgæves til den internationale stjernes koncert på Værket.
I regn og slud må Post Nord-rytteren ud. Vejret var surt, men energien i top, da cykelløbet rundede Randers. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

Aarhus For abonnenter

Åh nej: Susanne havde lige købt kolonihavehus - så kom vandet

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce