Annonce
Kultur

2017 og hvad så? Aarhus gør status efter 100 dage som kulturhovedstad

Der var skraldebang på lys og farver, da kulturhovedstadsårets blev skud i gang officielt for 100 dage siden. Arkivfoto: Kim Haugaard

Hvordan er de første 100 dage som kulturhovedstad forløbet? Under interviewet med 2017-programchef har vi samlet en lang række bud fra byens største kulturaktører.

AARHUS: Den travle programchef puster ud over en kop te på Café Stiften.

Dagen igennem har hun været på farten - først til et arrangement i Odder, så et interview med det internationale magasin Wallpaper, møde på rådhuset og nu hurtig snak med avisens udsendte om kulturhovedstadsårets første 100 dage.

- Vil du have den jyske version eller den rigtige version, siger hun og griner.

- Den jyske version er, at det er da gået meget godt. Den rigtige version er, at det er gået bedre end vi havde forventet - fantastisk, hvis jeg skal være helt ærlig, lyder det så.

- Vores partnere har stigende besøgstal, forestillinger bliver udsolgte, folk er ude og opleve det hele. Børn leger på legepladsen My Playground og deltager i aktiviteter. Og alt det er kun starten, det hele accelerer fra nu af. Denne uge med Tree of Codes, oplevelser inden for gastronomi, Arkitekturfestival, dansefestivalen Spring Forward markerer de første 100 dage flot, mener Juliana Engberg.

Hun er tilfreds med, at kulturhovedstaden også kan mærkes rundt omkring i hele regionen.

- Folk rejer rundt i hele regionen for at opleve kulturtilbud, som fx De 7 dødssynder på syv forskellige museer. Det er en ambitiøs ting at arbejde med så mange kommuner på en gang, men det går rigtig godt. Det er også det vi hører fra kommunerne, siger Juliana Engberg.

Som programchef er hun stolt over gentagende gange at opleve, hvor høj kvaliteten i det præsenterede er.

- I en uge som denne har vi ledende kokke, som kommer ind for at være med i arrangementer, toppen af unge internationale koreografer, Tree of Codes og en verdensberømt dirigent som Daniel Barenboim i byen. Det er høj, høj kvalitet, siger hun.

Annonce
Programchef Juliana Engberg, Kulturby Aarhus 2017 er positivt overrasket over århusianernes lyst til at deltage i kulturhovedstaden. Foto: Kim Haugaard

2017 er blevet mere synlig

Debatten om kulturhovedstadens synlighed, som stak hovedet op efter at begejstringen over åbningen havde lagt sig, kan have sine rigtigheder, mener Juliana Engberg.

- Men det er ikke let at lave udendørs arrangementer om vinteren, så naturligvis er det meste foregået indendøre. Men de udendørsarrangementer vi så har haft, har virket, mener hun.

Programchefen er dog ked af, at vejret var så dårligt den uge, hvor Jenny Holzers projiceringer blev kastet op på Aarhus Teater, men sådan er forholdene i det kolde nord.

Men hun erkender også, at folk ofte har en forventning om, at en kulturhovedstads vibrationer til alle tider skal kunne mærkes.

- Vi hørt kritikken og lyttet til den og har arbejdet hårdt på, at Aarhus 2017 skal blive endnu mere synligt med hensyn i gadebilledet, og det hører vi positivt for, når vi snakker med de mennesker som ankommer til byen ude fra, for det er klart, at det skal kunne mærkes, at byen fejrer sig selv, siger Juliana Engberg.

Stor deltagelse

Spurgt til hvad der har overrasket programchefen mest er svaret; århusianernes store appetit på kultur og lysten til at deltage

- Jeg bliver hele tiden overrasket over den store deltagelse. Det er fantastisk. Der er en stor appetit på kultur. Man føler det alle stedet i byen, om det så er til Foodmarked eller Dokk1, til forestillinger eller udstillinger. Folk gør en indsats for at komme ud og opleve det der bliver tilbudt, siger Juliana Engberg.

Nu ser hun frem til at programmet begynder at folde sig endnu mere ud som sommeren skrider frem.

- Jeg ser frem til The Garden på Aros, som rykker udendørs. Mange af vores aktiviteter rykker også vest på, for vi ved, at det ofte er der folk opholder sig om sommeren. Senere på året kommer Anohnis koncert i Musikhuset og Bier-trilogien, så der er en masse at glæde sig til, slutter Juliana Engberg.

Stiften har bedt en række af byens største kulturaktører kommentere på kulturhovedstadsårets første 100 dage. Her er deres svar:

Aarhus Teater: Flyvende start

Musikhuset Aarhus: Vi var stolte over, at åbningen begyndte her

Aarhus Festuge: Der hele tiden er noget, man ikke når at opleve

Den Gamle By: Over al forventning

ARoS: Man kan tydeligt mærke en øget interesse

Aarhus Cityforening: Løfter Aarhus op i en højere liga

Kulturforskeren: 2017 har givet genlyd

VisitAarhus: Vi kan se, at overnatningstallet er vokset

Publikumsundersøgelse: Hvad siger publikum?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce