Ser ned på Aarhus


Ser ned på Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HL-Huset holder borgerne udenfor, skæmmer byens skyline og håner kommunens højhuspolitik.

Jeg er stukket af fra en offentlig rundvisning i Aarhus' nye højhus. Højt over byen står jeg helt alene og uinviteret i bygherren Hans Lorenzens penthouse og ser ned på Aarhus. De 680 tomme kvadratmeter er endnu ikke indflytningsklare.

HL-Huset er den højeste bygning, der er opført i Aarhus, siden Domkirken fik sit spir, og 1. juli 2014 åbner elevatorerne til bygningens ca. 38.000 kvadratmeter. Arkitema har tegnet de 23 etager, som starter i Værkmestergade, og ender i 91 meters højde.

En ubevogtet elevator og mistanken om, at det bedste ved Aarhus' nye højhus er udsigten fra øverste etage, lokkede mig væk fra den officielle tour de chambre.

Jeg er bange for at blive opdaget, men med nervøst bankende hjerte og manisk knipsende kamera, ser jeg Aarhus fra toppen af bygningen.

Udsigten er fantastisk.

Aarhus giver virkelig noget til højhuset, men højhuset giver ikke igen, for der, hvor Aarhus kunne have fået sin første skybar, skal bygherren selv bo. Resten af huset er kun for ansatte og gæster hos hotellet Comwell, advokatvirksomheden Bech-Bruun og rådgivningsvirksomheden Deloitte. Ego-arkitektur, kan jeg ikke lade være med at tænke og husker, hvordan HL-huset dominerer byens skyline, set fra strand og skov i Marselisborg og Risskov.

På gadeplan er HL-huset ikke nogen stor arkitekturoplevelse. Jeg kan ikke finde spændende detaljer at gå på opdagelse i, og facadens tema er ensformige gentagelser af sorte rektangler som tilsammen danner en massiv sort blok, der kan ses i hele byen.

Domkirkens tårn er stadig Aarhus højeste bygning. Men de få meters respekt, HL-huset viser Domkirken, som hidtil har markeret byens centrum, minder mig om falsk høflighed.

HL-huset fylder meget mere end kirkens røde tegltårn, som jo ender i et smukt slankt kobberspir, og ikke som sorte etager, på etager, på etager, der blot stopper dér, hvor der ikke var politisk konsensus mere.

Høje huse kan ses fra lang afstand, og det kræver mere af arkitekturen, end et lille byhus gør. Det lille byhus putter sig mellem naboerne, og så gør det ikke så meget, hvis arkitekturen ikke er seværdig.

Men høje huse strækker sig, så hele byen kan se dem, og dét forpligter. Domkirketårnets tynde spids, rådhustårnet med sit altid skiftende lysshow, bogtårnets strågule tegl, kunstmuseets regnbue og havnens isbjerg er alle skoleeksempler på gode håndsoprækninger. Der er nemlig historier bag den opmærksomhedssøgende gestus. Historier om religion, døgnets gang, en by fuld af studerende, kunst og modige unge arkitekter. Men den eneste Aarhushistorie jeg kan om HL-huset, er kommunal.

Aarhus Kommunes højhuspolitik foreslår, at vi skal bygge høje huse på kanten af byen, fordi det, der er smukt ved midtbyen, er, at den ligger i en dal, og det skal de høje huse understrege.

Vælger man at lægge sig ud med højhuspolitikken ved at bygge høje, markante huse i midtbyen, så skal husene være spændende at se på og invitere byen indenfor. Og her må kommunen vise et arkitektonisk ambitionsniveau, der er højere end byens næsthøjeste hus, som i værste fald kommer til at danne præcedens for højhusbyggeri i midtbyen.

Under mig snor Odderbanen sig som et modeltog forbi en miniature af Domkirken. Jeg nyder udsigten over min by en sidste gang og sniger mig ned med elevatoren og ud langs nabogrunden, Frederiksplads, hvor man lægger fundament til byens næste højhuse.

Og på Stadsarkitektens kontor, lige overfor, ligger der en anmodning fra byggeselskabet Olav de Linde, som gerne vil bygge højere end Hans Lorenzen mellem Aarhus Filmby og DLG-bygningen.

Får vi mon højtstræbende, generøs arkitektur, omsorgsfuldt bymiljø og måske en skybar?

Eller får vi bare højdeskræk?

Marie Sofie Larsen, arkitekt MAA, tog afgang fra Arkitektskolen Aarhus i 2007 og har siden været ansat på Exners Tegnestue A/S (nu E+N Arkitektur) og på Arkitektskolen Aarhus.

Hun bor i midtbyen og brænder for århusiansk arkitektur.

Ser ned på Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce