Urbane haver på Ø'en

Anders Laursen er projektleder på Ø-Haven, der holder til på Aarhus Ø med Strandbaren som nabo. Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard

Urbane haver på Ø'en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På halvanden måned er over 100 nyttehaver skudt i vejret på havnen i Aarhus Ø. Projektet hedder Ø-Haven, hvor de nye havneboere dyrker alt fra krydderurter til jordbær.

Urban farming har i de senere år vundet indpas i flere og flere byer. Bybønder bliver de kaldt, dem med grønne fingre, men ingen jord at putte dem i, og som derfor finder alternative steder at dyrke. Hustage og baggårde bliver taget i brug, og nu er et nyt sted groet op af jorden på havnen i Aarhus. Ø-Havnen hedder stedet, hvor 100 små nyttehaver står og spirer.

Det var tænkt som et pilotprojekt, hvor foreningen Pier 4, en samlet gruppe af lodsejere på havnen, ville udnytte de henlagte havnearealer, som endnu slumrer, mens byggerierne på resten af havnen hæver sig fra betonen. De ville skabe noget grønt på havnens grå arealer, og man nåede frem til, at nyttehaver var vejen frem. Det ville skabe liv mellem bygninger, og så måtte man afvente folks interesse.

Ø-haven
<p>Ø-Haven tilbyder borgere en lille nyttehave på to kvadratmeter.</p>

<p>En have består af to paller fyldt med jord, som så kan dyrkes efter eget ønske.</p>

<p>Der er over 100 haver og plads til flere.</p>

<p>Projektet blev skudt i gang 13. maj 2014.</p>

<p>Det er foreningen Pier 4, der står bag.</p>

<p>Tilmelding sker via sms.</p>

<p>Man kan læse mere på havens Facebook-gruppe: www.facebook.com/oehaven</p>

Urter og sidegevinster

Den har vist sig at være markant. Omkring en tredjedel af dem, der har fået tilbudt en have, har takket ja tak. På halvanden måned er det blevet til over 100 nyttehaver på de to kvadratmeter på Pier 4 lige ved siden af Strandbaren.

»Vi havde slet ikke regnet med den interesse. Det er blevet en stor succes, og 90 mennesker havde allerede skrevet sig op til en have på første dag. Det er gratis, så barriererne har også været små,« fortæller projektleder på Ø-haven, Anders Laursen.

Der bliver dyrket gulerødder, blomster, krydderurter, jordbær og squash og alt andet, som kun fantasien - og lovgivningen - sætter grænser for, kommer det fra Anders Laursen med et glimt i øjet.

»Folk bliver ikke selvforsynende på de to kvadratmeter, men sidegevinsten er, at folk mødes. Jeg snakkede med en kvinde, som fortalte, hun ikke rigtigt kendte nogle af sine naboer. Det gør hun nu, og folk skaber en synergi hernede, hvor de deler erfaringer, råd og hjælper hinanden. Det er skønt at se.«

Grønne vægge

En gartner havde inden projektet stillet sig skeptisk overfor planternes vækstmuligheder på havnen. Han mente, at luften og vandet var for saltholdigt, og at det blæste for meget. Det har indtil videre ikke været et problem, og mens de 100 haver giver lidt ekstra krydderi på bordene for ejerne, så bliver folkene bag samtidigt klogere på vækstbetingelserne på havnen.

Derfor vil man nu forsøge at lave nogle »grønne vægge«, hvor man lader folk gro planter og blomster på nogle opstillede trævægge.

»Vi vil gerne undersøge, hvad vi kan plante, hvis vi prøver at dyrke opad. Vi har et laboratorium, som vil undersøge det,« siger Anders Laursen, der mener, at nyttehavernes popularitet understreger en tendens i befolkningen.

»Vi ser, at økologi går frem. Vi ser, at mad fylder mere, og at der er en bevægelse mod et mere grønt og bæredygtigt samfund. Folk vil ikke have det polerede mere. De vil have noget mere naturligt og vildt, og samtidigt ser man flere og flere pop-up projekter, som opstår, hvor der er uudnyttede arealer. Ligesom her,« lyder det fra projektlederen.

Til næste sommer bliver arealerne omdannet til en stort byggeplads. Derfor skal haverne enten fjernes eller flyttes. Men det bliver ikke noget problem, for hele konceptet med de små haver, har været at gøre dem transportable.

»Vi har ingen konkrete aftaler endnu om, hvor vi skal flytte det hen, eller om det bare skulle være et etårigt forsøg. Men det vil tiden vise.«

Urbane haver på Ø'en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce