15 år og til fest på Tordenskjold


15 år og til fest på Tordenskjold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mariann Kjerrumgaard Thygesen husker ikke sin egen ungdom være brugt i samme alkoholtåger, som hun ser ungdommens være.

Marianne Kjerrumgaard Thygesen var disker i 1970'erne. Gik på diskotek som 15-årig, arbejdede som kok som 16-årig, men skruede ned for byturene i gymnasiet, hvor Statsgymnasiets fester, de såkaldte solder, bød på billige øl og sjove fester, der var besøgt af nogle af tidens største bands - før de blev rigtig kendte.

Shit & Chanel og Gnags har f.eks. optrådt for Mariann og gymnasievennerne.

De var fulde, men ikke i den grad ungdommen er i dag. Det husker hun i hvertfald ikke.

»Roskilde-festival er jo en rigtig god uddannelse til at blive alkoholiker,« siger hun og peger på, at hun både i sin psykologpraksis og fra sine døtre oplever den store rolle, alkohol spiller for nutidens ungdom.

»Det er min oplevelse, at de f.eks. køber shots for at holde den kørende. Vi drak danskvand for at være ædru, når vi kom hjem. Jeg hadede, at det hele kørte rundt. På et tidspunkt gjorde vi meget det med at gå til bageren og købe morgenmad med hjem for at lande den,« fortæller hun.

Mariann Kjerrumgaard Thygesen begyndte at gå i byen tidligt. Allerede som 15-årig sparede hende og veninden op til at gå på diskotek - in-stedet Tordenskjold i stueetagen på Hotel Royal.

»Hvis man var en køn pige, kunne man godt komme ind. Det gav jo flere kunder. Vi så nok også lidt ældre ud,« siger hun.

»Vi havde drukket lidt inden, men ikke meget. Vi skulle jo være klare i hovederne, det var en stor ting at tage derind. Alle kom der, både unge og ældre.«

Senere også diskoteket La Belle, som lå i nutidens Kupé-lokaler på Toldbodgade, Den Sidste på Paradisgade og senere Den Høje i Skolegade og Bibers i Frederiksgade.

Hun snød sig ud af vinduet hjemme, uden at forældrene vidste det, og kørte med bussen fra Åbyhøj til centrum. Byturene og taxaen hjem, havde hun sparet op til - hun fra et job med rengøring, senere fra et job som kok på Fatter Eskild.

På La Belle dansede de »bump«, som alle de andre smarte i slutningen af 70'erne. Hun stoppede med at komme der halvandet år efter første besøg, da en af udsmiderne fik sprættet maven op. La Belle var »lidt farligt« som hun siger.

Mariann hæfter sig meget ved, at de to veninder altid passede på hinanden og altid fulgtes i byen og hjem igen.

»Vi fik ry som søstrene, fordi vi altid passede på hinanden, der nyttede ikke noget at prøve at få os med hjem eller sådan noget.«

I gymnasiet fandt hun ind til en mere afslappet stil med andefødder og islandske sweatere. Og da begyndte de også at blande drinks.

»Engang blandede vi Vermuth, vin og citron. Min veninde blev helt anderledes og pludselig faldt hun om, fordi hun var så fuld. Jeg blev også fuld. Jeg kan huske, at jeg skulle kravle rundt på en frø, der stod foran indgangen til gymnasiet,« fortæller hun grinende fra hjemmet i Stavtrup.

En af drengene fra klassen blev så fuld til en forfest, at han på vej i bil til gymnasiefesten kørte ind i en parkeret bil. Det gik vildest for sig i 2. g, omkring 1977, men generelt blev Mariann ikke så fuld - hun spillede basketball søndag og skulle op og være frisk til kampene.

Omkring gymnasietiden blev endags-festivallerne også populære.

I starten af 80'erne arbejdede hun som model i udlandet, i Milano blandt andet. Her var marihuana og kokain meget brugt.

»Jeg vidste godt, det var farligt med stoffer, og jeg lavede mine egne regler. Jeg købte aldrig selv marihuana, smagte kun, og jeg måtte kun prøve kokain fem-seks gange.«

De unges brug af alkohol og stoffer i dag, især hash, undrer hende, og hun erindrer ikke, at hendes egen ungdom var præget lige så meget af det overforbrug, som hun oplever ungdommens være.

15 år og til fest på Tordenskjold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce