Annonce
Aarhus

22-årig Maja om sine sabbatår: - Vi har tid nok

Inden starten på 3. semester om nogle uger skal Maja nå at læse bogen Middlemarch af George Eliot. Foto: Nicolai Foldgast
Flere og flere unge vælger at tage sabbatår. Årsagerne er forskellige, men især behovet for en pause er udbredt. En 22-årig studerende fandt sin rette hylde gennem nogle omtumlede sabbatår med fuldtidsarbejde, rejser og forkert studievalg.

AARHUS: At tage et eller flere sabbatår er udbredt blandt de danske unge. I sidste uge skrev vi, at andelen af unge, som udskyder studiestarten, er steget betragteligt. På landsplan var 52 procent af studenterne fra 2017 ikke i gang med en videregående uddannelse to år efter vognkørslen. I 2012 var der tale om 34 procent.

Der er forskellige årsager til, at de unge vælger at holde et sabbatår eller to - tjene penge, overveje uddannelsesvalg, slappe af, rejse eller supplere fag er blot nogle af årsagerne. 22-årige Maja Sejerskilde blev student i 2016 og havde bare behov for en pause.

- Jeg søgte egentlig ind på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, men jeg vidste godt, at jeg ikke ville blive optaget, så jeg tog et sabbatår. Jeg havde behov for at koble fra ovenpå en hård gymnasietid med pres, karakterræs og ganske lidt tid til at arbejde ved siden af skolen. Jeg ville også gerne spare penge sammen til rejser og at flytte hjemmefra, siger Maja Sejerskilde.

Vi har tid nok. Det er vigtigt at vælge rigtigt og være glad for det, man laver. Jeg har det helt fint med ikke at stå færdiguddannet som 23-årig og arbejde resten af mit liv. Jeg skal nok nå det.

Maja Sejerskilde

Udslagsgivende tilfældigheder

I sit første sabbatår prøvede Maja Sejerskilde forskellige ting for at blive klogere på sig selv og resten af samfundet. Hun arbejdede blandt andet en måned hos Sunset Boulevard, arbejdede fuld tid i en børnehave, rejste til Frankrig og Peru samt deltog i et journalistik-ophold på Rønde Højskole. Og netop dette ophold blev skelsættende for hendes uddannelsesrejse.

- I løbet af mit sabbatår prøvede jeg en masse ting af, hvilket var fedt. Derudover overvejede jeg også andre uddannelser end journalistuddannelsen. Jeg overvejede at blive jordemoder, men en bekendt talte mig fra det. Så overvejede jeg at blive pædagog, da mit arbejde i børnehaven var en øjenåbner for, at jeg faktisk elsker at arbejde med børn. Men det var en underviser på højskolen, som sporede mig ind på at studere lingvistik. Han var kandidatstuderende på lingvistik, og jeg syntes, han var mega sej, da han var god til grammatik. Dét ville jeg også være, lyder det fra Maja Sejerskilde.

Annonce

I tænkeboks - igen

Men uddannelsen var alligevel ikke noget for hende. Illusionen om at nørde dansk grammatik dag ud og dag ind holdt ikke, og hun droppede derfor ud af lingvistik efter blot et semester. Hun fik derfor "frigivet" endnu et halv års sabbat, hvor hun virkelig gik i tænkeboks for at finde frem til sin rette hylde.

- Jeg overvejede kortvarigt, om jeg skulle læse psykologi, men den tanke kom jeg hurtigt væk fra igen. Så jeg satte mig ned og kiggede på uddannelsesguiden.dk for at finde en uddannelse, der passede til mine interesser. Jeg kan virkelig godt lide at skrive og læse, og her passede litteraturvidenskab godt ind, siger hun.

Hun startede med at studere litteraturvidenskab ved Aarhus Universitet i sommeren 2018, og hun har ikke fortrudt det siden. Efter bacheloren i litteraturvidenskab overvejer hun at søge ind på tillægsudddanelsen i journalistisk formidling på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole for at kombinere teoretisk viden og praktisk erfaring. Hun tænker, at et job indenfor kommunikationsbranchen vil være oplagt med hendes kommende palet af viden og egeskaber.

En lidt flakkende vej til målet, men det tager hun ikke så tungt.

- Vi har tid nok. Det er vigtigt at vælge rigtigt og være glad for det, man laver. Jeg har det helt fint med ikke at stå færdiguddannet som 23-årig og arbejde resten af mit liv. Jeg skal nok nå det, lyder det fra Maja Sejerskilde.

Maja Sejerskilde har et godt råd til fremtidige unge, der skal vælge uddannelse: Sæt jer godt ind i studielivet og udannelsens opbygning. Foto: Nicolai Foldgast
Annonce

Ikke alt var godt

Maja har i overvejende grad haft positive oplevelser med sine sabbatår. Men især én episode ville hun have gjort lidt anderledes, hvis det var muligt. Hun havde planlagt en arbejdsrejse på et lille, charmerene bed & breakfast i Normandiet i Frankrig, men opholdet hos Roger og hans hund WJ blev aldrig den store succes.

- Jeg tog derned i marts for at arbejde i flere måneder, men rejste hjem igen efter en uge. Tanken var at møde en masse unge mennesker, men det var jo uden for sæson, så der var kun mig, Roger og en anden frivillig kvinde fra Guatemala. Der var intet at lave, udover at ordne haven og lave aftensmad. Jeg kunne heller ikke fransk, så jeg havde ingen at snakke med, så det var virkelig kedeligt. Rejsen var spild af penge, og det var også lidt flovt at komme hjem langt tidligere end planlagt, siger Maja Sejerskilde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Har AGFs nye defensivspecialist en favoritposition på banen? Det kommer an på dagen

Annonce