Rådmand advarer mod selvtægt i Skåde

De tunge betonklodser ved Sandmosesvejs udmunding til Oddervej blev fjernet og kørt langt væk lige før jul. De er blot et af flere selvtægtsforsøg i Skåde. Foto: Kim Haugaard


Rådmand advarer mod selvtægt i Skåde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejskilte dækket til med sorte sække i Skåde. Borgere rasende uenige om trafikløsning.

»Det er helt uacceptabelt, at dække vejskilte til og udøve selvtægt på kommunes vejafmærkninger,« mener rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, efter flere episoder med selvtægt i Skåde.

Senest blev der lørdag trukket sorte affaldssække over skilte, der viser ensretning på Moesgaard Allé.

Skåde-sagens forløb
<p>&nbsp;</p><p>For to år siden fik Aarhus Kommune i Fredningsnævnet dispensation fra Fulden-fredningen fra 1978. Dispensationen gav adgang til at anlægge en helt ny adgangsvej til Moesgård Museum. Vejen skulle gå syd for den nuværende allé, der så skulle blive til en sti.</p><p>Men Danmarks Naturfredning klagede over dispensationen og fik medhold af Natur- og Miljøklagenævnet. Planen om en ny vej måtte derfor standses.</p><p>Kommunen arbejder nu med fem forskellige vej-løsninger, men der skal laves VVM-undersøgelser og måske rejses en ny fredningssag. Det vil tage mindst to år endnu.</p><p>I ventetiden har kommunen valgt at ensrette Moesgård Allé, som derfor kun kan bruges som indkørsel til museet. Når gæsterne skal hjem, må de køre ud af Ny Moesgård Vej, ind gennem Skåde og ud på Oddervej fra Emiliedalsvej.</p><p>Men den løsning har et samlet Skåde klaget over, og det har fået Teknik og Miljø til at love at ændre vejen tilbage, så der igen - midlertidigt-&nbsp; bliver dobbeltrettet på Moesgård Allé. Samtidig vil Ny Moesgård Vej kun blive åben for busser og lastbiler.</p><p>Dobbeltretningen afventer nye skilte, men forventes klar omkring 1. februar 2015.</p><p>Samtidig har kommunen spærret Sandmosevej ved Oddervej for at forbedre trafikafviklingen på Oddervej. Denne beslutning deler vandene i Skåde. Trafikgruppen kræver Sandmosevej genåbnet, mens beboere på Sandmosevej er glade for at slippe for gennemkørende trafik.</p>

»Man risikerer jo farlige situationer på den måde og det er ikke særligt klogt,« mener rådmanden.

Ifølge driftsformand for kommunens afdeling »Skilte og Striber«, Paul Erwin Henningfeldt, oplever man typisk ved ensretninger, at folk kører i midten af en vej, og måske lidt hurtigere.

»Og da Moesgaard Allé er meget bakket, kan der hurtigt opstå farlige situationer.«

De sorte affaldssække pillede en kommunal vejingeniør af igen lørdag aften, men de er ikke eneste form for selvtægt i Skåde, hvor nogle borgere tilsyneladende er gået amok over de seneste trafikale ændringer.

Betonklodser fjernet

22. december blev fem betonklodser med skilte, der spærrer Sandsmosevej mod Oddervej, således ikke bare skubbet til side, men decideret løftet op og kørt et langt stykke væk i protest mod kommunens afspærring på stedet, som har vakt stor kritik i dele af Skåde.

»Jeg synes helt generelt, at man skal holde sig fra selvtægt. Det er helt ok at være utilfreds med kommunens beslutninger, men at gribe til selvtægt er helt galt og farligt,« mener Kristian Würtz.

Medarbejdere overfuset

Rådmanden er også vred over, at kommunale medarbejdere bliver overfuset, når de arbejder med vejprojekter i Skåde.

Driftsformand Paul Erwin Henningfeldt beretter over for Stiftstidende om tre-fire episoder i Skåde for nylig, hvor en meget vred mand og et par andre borgere på skift har skældt ud på kommunens vejmænd.

»De kommer løbende og råber og skriger, at 'der skal fandeme ikke sættes skilte op her' og den slags. Det fik mandskabet til at køre hjem, og så sendte vi en robust mand derud, som også blev overfuset, men dog fik sat skiltet op,« fortæller driftsformanden.

De værste oplevelser

»Vi oplever fra tid til anden rundt om i byen, at folk dytter eller giver os fuck-fingeren, fordi de mener, vi er i vejen. Men vi har aldrig tidligere oplevet så kraftige reaktioner som i Skåde. Det har været meget ubehageligt for medarbejderne. Og vi har talt på knapper i forhold til, om vi skulle anmelde det til politiet,« siger Paul Erwin Henningfeldt.

Rådmand Kristian Würtz opfordrer til, at alle holder en ordentlig tone - både over for kommunens ansatte og over for hinanden. Men han ved at Skåde er splittet i to lejre, hvor den ene - repræsenteret ved »trafikgruppen« - ønsker Sandmosevej genåbnet, men beboerne på Sandmosevej er rigtigt tilfredse med, at vejen nu er spærret mod Oddervej, så man slipper for gennemkørende trafik.

»Pas på naboskabet«

»Det er voldomme reaktioner, vi oplever. Nogle behandler ikke hinanden pænt, men det vil jeg gerne opfordre til, at man gør. Man skal passe på ikke at slå varige skår i naboskabet, og tænke på, at man både skal mødes på skolen og i lokalområdet,« siger rådmanden.

Synes du folk er egoistiske?

»Det ved jeg ikke, men jeg synes man skal erkende, at uanset hvilken trafikløsning vi vælger, kan man ikke gøre alle tilfredse.«

Kristian Würtz minder om, at kommunen netop har lyttet til kritikken fra Skåde vedrørende trafikken til og fra Moesgård Museum. Snart bliver Moesgård Allé genåbnet som dobbeltrettet for personbiltrafik, mens Ny Moesgård vej kun bliver for busser og lastbiler. Kommunen har sat nye skilte i produktion, og rådmanden vurderer, at de kommer om et par uger, hvorefter ændringen kan ske.

Hurtigere på Oddervej

Lukningen af Sandmosevej er et to-årigt forsøg for at forbedre trafikafviklingen på Oddervej.

»Foreløbig vurderer vi, at trafikken på Oddervej gennemsnitlig er forbedret med tre minutter.«

Samtidig fortsætter kommune og rådmand dialog med borgerne. Man har holdt to dialogmøder i Skåde og har planlagt endnu et møde til april. Til den tid vil kommunen medbringe resultater af en evaluering af vejforholdene, man netop har sat et privat rådgiverfirma til at lave.

Rådmand advarer mod selvtægt i Skåde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce