Annonce
Udland

26 personer dræbt ved afghansk valgmøde - præsident uskadt

Omar Sobhani/Reuters
I alt 48 mennesker har mistet livet i to forskellige angreb i Afghanistan. Taliban tager skylden for begge.

Mindst 26 mennesker blev dræbt og 42 såret, da en bombe tirsdag eksploderede nær et valgmøde i Charikar i den afghanske provins Paarwan.

Det oplyser Nasrat Rahimi, talsmand ved Afghanistans indenrigsministerium.

Desuden har 22 mennesker mistet livet midt i den afghanske hovedstad, Kabul, nær en afghansk militærbase. Det oplyser embedsmænd fra den afghanske regering.

Taliban-bevægelsen har taget skylden for begge angreb.

Den afghanske præsident, Asraf Ghani, var til stede ved angrebet nær valgmødet, men han kom ikke noget til.

- Præsidenten er uskadt, siger en af præsidentens assistenter til nyhedsbureauet Reuters.

Det var planen, at Ghani skulle tale ved valgmødet i Charikar, som er hovedstad i Parwanprovinsen - nord for Kabul.

Efter angrebet blev alle planer dog ændret.

En lokal embedsmand siger, at angrebet blev udført af en selvmordsbomber.

Talibans kommandanter har sagt, at de vil intensivere angreb på sikkerhedsstyrker og udenlandske styrker for at få folk til at opgive at stemme ved præsidentvalget den 28. september.

Ghani håber på at blive genvalgt til endnu fem år på præsidentposten.

Sikkerheden er optrappet over alt i forbindelse med valgkampen. Men situationen er blevet forværret, efter at en fredsproces mellem Taliban og USA er brudt sammen.

Forhandlinger, som ikke direkte omfattede den afghanske regering, skulle bringe over 40 års krig til en afslutning i Afghanistan.

De brød sammen, da Taliban fortsatte de blodige bombeangreb mod civile trods markant fremgang ved forhandlingsbordet.

Flere iagttagere fremhæver imidlertid, at Taliban stadig er knyttet til al-Qaeda og en historie med jihad eller "hellig krig".

- I al-Qaedas ledelse er der stadig troskab over for Talibans leder, Maulvi Hibatullah Akhunzada, siger Afghanistankenderen Asfandyar Mir fra Stanford-universitetet.

- Og al-Qaeda er blevet stærkere i de seneste år, tilføjer han.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce