Annonce
Aarhus

24 skoletrætte børn søges: Nyt projekt skal hjælpe dem i skole

En gruppe forskere fra Aarhus søger skoletrætte børn. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix

Til et forskningsprojekt søger Aarhus Universitet en række familier, hvor barnet har problemer med at komme i skole.

AARHUS: Der kan være mange årsager til, at et barn har meget fravær i skolen.

Men nu vil et forskningshold på Aarhus Universitet undersøge, om man med en systematisk indsats kan mindske skolefraværet hos børn. Og til dét mangler forskerne familier, hvor barnet har meget fravær i skolen. Vel at mærke et barn, der bor i Aarhus Kommune.

- Det er et problem, som er svært at gøre noget ved, og som der arbejdes meget med på skolerne, siger professor Mikael Thastum, der er ansvarlig for projektet Back2School og lige nu opfordrer forældre til at henvende sig til deres lokale skole eller på Angstklinikken.

Projektet udvikles og afprøves her i foråret med 24 familier, men strækker sig over flere år og vil kræve mange flere familier - i alt cirka 160 børn med bekymrende meget skolefravær. Det er de første 24 århusianske familier, der lige nu skal findes.

Annonce

Det er cirka 10 procent af børnene i hele landet, som har mere end 10 procent fravær.

- Nogle børn har fravær af gode grunde, som influenza eller ferie - det man kan kalde lovligt fravær, som ikke er bekymrende. Andre har det af andre grunde. For eksempel fordi de har problemer med angst og tristhed, siger Mikael Thastum.

Det er den gruppe, som interesserer forskerne. Børn, der har svært ved at komme på skolen. Børn, der bliver hjemme, fordi de får lov - enten fordi de kommer for sent i seng, eller fordi der af andre årsager er et mønster i daglidagen, som gør det svært at komme i skole, og hvor forældre har svært ved at gennemtrumfe skolefremmødet.

- Har man meget fravær, klarer man sig også dårligere i skolen. Og har man meget fravær som barn, kan man blive socialt isoleret, får svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Man kan få svært ved at få venner og sværere ved komme i skole igen. Det bliver en ond spiral.

10 samtaler over tre måneder

Tilmelder man sig som familie til projektet, går man ind til et tre måneder langt forløb med omkring 10 sessioner på Angstklinikken i Universitetsparken. Forløbet bliver tilpasset det enkelte barn og familie alt efter, hvad der er årsagen til barnets fravær.

Og der bliver både samtaler, hjemmeopgaver og involvering af skole.

- Vi håber, at vi igennem hjælpen kan øge barnets motivation.

Interesserede kan læse mere på Angstklinikkens hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce