Værftsarbejdere tilbage på Aarhus Havn


Værftsarbejdere tilbage på Aarhus Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske billedhugger Jens Galschiøt laver en mandshøj skulptur med skibsværftsarbejdere til Aarhus Havn.

Engang genlød Aarhus Havn af lydene fra svejseapparater og tunge hamre, når værftsarbejderne byggede på nye skibe. En tung industri som nærmest er forsvundet i dag. For at mindes den svundne tid har en gruppe af gamle havnearbejdere og folk fra LO i Aarhus besluttet, at man skal rejse en skulptur på havnen.

»Vi vil rejse en skulptur, som viser hvordan området engang rummede tung industri. På en central plads i hjertet af havnen, hvor åen munder ud. Vi mener, at skulpturen kan være med til at skabe dialog med resten af byen, ved at vise noget af den historie, som havnen engang rummede,« forklarer Søren Qvist fra LO i Aarhus, som var med på studietur til Odense, sammen med en flok gamle havnearbejdere.

Her kunne gruppen opleve en model af skulpturen, som den fynske kunstner Jens Galschiøt er blevet bedt om at lave. Skulpturen, der illustrer den svunde æra på Aarhus Havn, er endt med at vise fem havnearbejdere i aktivitet. Indtil videre som en model i størrelse én til ti.

»Jeg havde besøg af de gamle havnearbejdere fra Aarhus i går (tirsdag red.) her i mit værksted. Det var meget hyggeligt, da jeg selv har en baggrund som værftsarbejder. De løb til at være begejstrede for min model,« lyder det fra Jens Galschiøt i værkstedet i Odense.

Tidligere har den fynske kunstner udstillet en skulptur af en korsfæstet, gravid teenager i Aarhus, som kunne virke provokerende. Det er ikke tilfældet med den nye skulptur.

»Den nye skulptur bliver nærmest naturalistisk. Den største udfordring er, at den ikke skal ligne et forældet, russisk arbejdermonument. Det mener jeg ikke den gør, i den form, som jeg er kommet frem til nu,« forklarer Jens Galschiøt, som ikke mener, at den kommende skulptur vil virke provokerende.

Skulpturen som Jens Galschiøt indtil videre kalder »Historiske fodspor«, bliver efter planen afsløret til Kulturby 2017. Her vil de fem havnearbejdere kunne opleves som fuldvoksne figurer. Støbt i bronze.

»Jeg kan selv støbe skulpturen i mit værksted. Det bliver en fantastisk skulptur, som jeg glæder mig meget til at lave,« siger den fynske kunstner, som mener det vil koste omkring to millioner kroner at lave den endelige skulptur.

Finansieringen er endnu ikke er på plads.

»Nu kommer vi til fasen hvor viu skal søge penge hos Sallingfonden, hos Maersk og andre steder, som vi mener kan have en interesse i at få rejst den historiske skulptur. Det skal nok lykkes,« forventer Søren Qvist, som håber skulpturen kan bane vejen for andre initiativer på havnen, der kan være med til at fortælle historien fra dengang værftsarbejderne var en del af havneområdet.

Værftsarbejdere tilbage på Aarhus Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce