Lukning af vej i Skåde er ulovlig

»Vi har sagt fra starten at de var sat ulovligt op. Så nu bør de væk med det samme,« siger Werner Kaihøj om betonafspærringen ved Sandmosevej. Foto: Axel Schütt


Lukning af vej i Skåde er ulovlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejdirektoratet konkluderer, at lukningen af Sandmosevej er sket med en forkert juridisk begrundelse.

Aarhus Kommune har på ulovlig vis lukket Sandmosevej i Skåde. Det konkluderer Vejdirektoratet i en juridisk gennemgang af den betændte sag, hvor man beder kommunen om at tilbagekalde afgørelsen. Det får beboerne til at kræve vejen genåbnet senest på mandag.

Vejdirektoratet er gået ind i sagen, efter at en borger klagede over kommunens klagefrister i sagen. Det fik Vejdirektoratets jurister til at gennemgå sagen og her faldt man over en mere graverende fejl end klagefristen. Nemlig den, at Aarhus Kommunens juridiske argument for at lukke Sandmosevej på forsøgsbasis siden 10. oktober 2014 ikke holder.

Sagen kort
<ul><li>Aarhus Kommune arbejder med fem forskellige vej-løsninger til Moesgård Museum. I ventetiden har kommunen ændret veje frem og tilbage efter klager fra naboerne. Seneste beslutning er at Moesgård Allé skal være dobbeltrettet igen og at Ny Moesgård Vej kun bliver åben for busser og lastbiler. Dette er ikke sket endnu.</li><li>Samtidig har kommunen spærret Sandmosevej ved Oddervej for at forbedre trafikafviklingen på Oddervej. Nu siger Vejdirektoratet, at denne begrundelse er ulovlig.</li></ul>

Lukningen af Sandmosevej beror på forkert paragraf og er derfor ulovlig og bør trækkes tilbage, indtil man finder en ny og lovlig begrundelse, kræver Vejdirektoratet.

»Uduelig forvaltning«

»Det er det, vi har sagt hele tiden. Og det er endnu et eksempel på en uduelig forvaltning og en inkompetent rådmand, der har taget 3.000 borgere i Skåde som gidsler. Sagen er så gennembetændt politisk,« siger Werner Kaihøj, der er talsmand for trafikgruppen i Skåde.

Aarhus Kommunes afdeling for Teknik og Miljø har forklaret lukningen af Sandmosevej med, at man vil forbedre trafiksituationen i og omkring lyskrydset på Oddervej mod Ringvej Syd. Men netop dette argument har ikke hjemmel i Vejlovens paragraf 10, stk 2, som kommunen henviser til, siger man nu i Vejdirektoratet.

Videre forklarer vejdirektoratet til Trafik og Miljø, at hvis en ejendom afskæres fra fornøden vejadgang, kan afspærringen kun gennemføres efter vejlovens regler i paragraf 9 om nedlæggelse af offentlige veje. Det fremgår af cirkulærets punkt 1.4.

Vi er altså ude i de juridiske finesser. Vejdirektoratet siger dog intet om, at kommunen lovligt kan afspærre vejen, hvis man blot ændrer argumentet til paragraf 9. Og ej heller hvad det må kræve af ny høring.

Vred beboertalsmand

I beboernes trafikgruppe er Werner Kaihøj mildest talt vred.

»Dette er rent politisk bestillingsarbejde, hvor et byrådsmedlem har trynet et krav igennem i teknisk udvalg og taget forvaltningen som gidsel for at forbedre trafikken marginalt på Oddervej. Man hævder i kommunen, at trafikken er forbedret tre minutter på Oddervej, men alle ved, det er løgn. Og nu har man helt grotesk bestilt rådgivningsfirmaet COWI til at lave en rapport, der viser, at man har ret,« mener Werner Kaihøj.

Da Sandmosevej blev lukket i oktober blev betonklodserne sat op samme dag som sagen blev godkendt i teknisk udvalg. Nu forventer beboerne, at kommunen udviser samme ihærdighed med at fjerne klodserne igen.

»Vi har en klar forventning om, at Aarhus Kommune retter ind og fjerne afspærringen inden mandag morgen. Og samtidig forventer vi, at man siger undskyld, fordi man har dummet sig hele vejen igennem.«

V: ærgerlig fodfejl

Byrådsmedlem Hans Skou, Højbjerg, har fulgt sagen tæt og synes den er rigtigt træls.

»Det er en rigtig ærgerlig fodfejl, der er begået i en sag, der også har været alt for forceret i forhold til inddragelse af borgerne og det medborgerskab, vi gerne vil i Aarhus Kommune.«

Hans Skou opfordrer rådmanden til at tage borgerinddragelsen alvorlig og lade være med at haste beslutninger igennem.

Det lykkedes ikke onsdag aften at få en kommentar fra teknisk rådmand Kristian Würtz.

Lukning af vej i Skåde er ulovlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce