Selvbetjening: Tæt på fuldt hus med »åbne biblioteker«


Selvbetjening: Tæt på fuldt hus med »åbne biblioteker«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åby, Viby og Højbjerg får nu også udvidede åbningstider. Dermed er der indført ubemandet, udvidet åbningstid på 16 af kommunens biblioteker.

Et succesfuldt forsøg i halvandet år med ubemandet åbningstid på Risskov Bibliotek fører nu til, at de tre øvrige store forstadsbiblioteker i Åby, Viby og Højbjerg følger trop.

Fremover får borgerne adgang til bibliotekerne hver dag kl. 7-22. Uden for den bemandede åbningstid kan brugerne ved hjælp af deres lånerkort og en pinkode få adgang til bøger, musik, dvd'er og andet materiale, når det passer dem.

»Ikke kun i Aarhus, men over hele landet har man gode erfaringer med at indføre udvidet og ubemandet åbningstid på bibliotekerne, så det er faktisk lidt af en succeshistorie, som vækker stor interesse internationalt. Når mine kolleger i udlandet spørger, hvordan det kan lade sig gøre, så svarer jeg dem, at det er, fordi det danske samfund baserer sig på tillid. Vi er et såkaldt »high trust society«, siger stadsbibliotekar Rolf Hapel.

Med tilbudet om udvidet åbningstid i Åby, Viby og Højbjerg kan han nu næsten melde fuldt hus.

16 biblioteker er omfattet af ordningen, og når det nye hovedbibliotek, Dokk1, åbner på havnen, vil også det og det nye kombi-bibliotek på skolen i Hasselager blive lukket ind i folden af »åbne biblioteker«. Begge ventes taget i brug senest til sommer.

»Folk har virkelig taget tilbuddet til sig, og der er rundt omkring i kommunen opstået mange fantasifulde måder at bruge biblioteket på til møder og foreningsarrangementer,« tilføjer Rolf Hapel.

Ifølge stadsbibliotekaren er der ikke som følge af den udvidede selvbetjening sket et større svind i bibliotekernes materialesamling, så det er helt uden betænkeligheder, at han nu også hilser de tre store biblioteker velkommen i ordningen.

Der er dog stadig en lille håndfuld biblioteker, som står udenfor. Både i Hasle, Tilst og Gellerup har bibliotekerne tidligere været hjemsøgt af ballade forårsaget af unge.

I Tilst er situationen dog nu så forbedret, at man er parat til at udvide åbningstiden igen. I Gellerup er den ubemandede åbningstid begrænset til morgentimerne kl. 8-10 mandag-torsdag og fredag kl. 8-15, mens Hasle/Herredsvang stadig vil være undtaget fra ordningen. Det er også Sabro, hvor biblioteket ligger midt i skoven, og Tranbjerg på grund af butikscentrets åbningstider.

Finansieringen af it, video og dørkontrol på de »åbne biblioteker« sker ifølge Rolf Hapel via opsparing i bibliotekerne, ligsom den udvidede åbningstid sker inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Sidste år var der i alt 390.000, der benyttede sig af tilbudet om at bruge de 12 biblioteker i den ubemandede åbningstid, mens 1,65 millioner besøgte de i alt 19 biblioteker i den bemandede åbningstid.

Af de i alt 305.000 besøg på Risskov Bibliotek sidste år skete de knap 60.000 i den ubemandede åbningstid.

»Det er vigtigt at gøre bibliotekerne så tilgængelige som muligt. Ikke mindst for de borgere, som er på arbejde eller uddanner sig inden for normal åbningstid,« siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

Selvbetjening: Tæt på fuldt hus med »åbne biblioteker«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce