Kunstsamling på vej på nettet


Kunstsamling på vej på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere åbenhed på vej om kommunal kunstsamling i rådhuskælderen.

Efter tovtrækkeri mellem to magistrater, ser det nu ud til, at der er en løsning på vej om den kommunale kunstsamling, som avisen har skrevet om ad flere omgange.

Arbejdet med at lave en offentlig database, der gør listen over den indkøbte kunst mere bredt tilgængelig, går nu i gang, lyder det fra Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø, og Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, der i samarbejde vil få databasen op at stå, eventuelt på kommunens hjemmeside eller via et samarbejde med Stadsarkivets Aarhus-Wiki.

»Vi er ved at arbejde på, hvilken it-platform vi skal bruge til det, og er enige om, at det må vi finde en fælles løsning på at få finansieret,« siger Ib Christensen, kulturchef, der endnu ikke kan sige, hvad det kommer til at koste at gøre databasen offentlig.

Som svar på en forespørgsel fra Venstre i Aarhus Byråd, anerkender de to rådmænd, at der er behov for, at oplysninger om kunstsamlingen bliver bredt tilgængelige.

Også blandt Billedkunstudvalgets medlemmer har der været ytret ønske om en database, så både borgere og ansatte kan få overblik over, hvilke værker kommunen er i besiddelse af, og hvor de kan opleves.

Aarhus Kommunes kunstsamling omfatter i alt 3.766 værker. Nogle af værkerne er indkøbt af det nedsatte Billedkunstudvalg, nogle er overtaget, da Aarhus Amt blev nedlagt, mens andre er doneret af private eller indkøbt af kommunale institutioner.

Størstedelen af værkerne er lånt ud til kommunale ejendomme og kontorer. Lige nu er der 440 værker opbevaret på kommunens kunstlager i kælderen under rådhuset.

Men når værkerne alligevel bare står og samler støv, var det måske en idé at sælge dem, lyder det fra Venstre.

Og det er faktisk en mulighed, så længe værkerne ikke er testamenterede eller lignende.

Der findes ingen aktuel vurdering af værkerne, derfor har Socialdemokraterne i Aarhus Byråd opfordret kulturrådmanden til at sætte gang i en kunstfaglig gennemgang af værkerne i kommunens magasin for at få skabt et overblik.

»Med en kunstfaglig vurdering af værkernes kvalitet, mener vi, at der kan tages stilling til, hvad der videre bør ske med de opmagasinerede værker,« lyder det fra Esben L. Kullberg (S).

Socialdemokraterne afviser ikke, at nogle af billederne skal sælges og ønsker også at få vurderet, hvad værdien af den opmagasinerede kunst løber op i.

Det arbejde er nu gået i gang, oplyser Ib Christensen, og man er ved at finde frem til relevante personer, som kan komme med en vurdering af værkerne og deres kvalitet.

»Måske er der nogle af værkerne, som det ikke længere giver mening at opbevare. Vi må have en vurdering af, om der er nogle af de 440 værker, som man lige så godt kunne skille sig af med. Samtidig skal vi se, om der er noget, der har en salgsværdi, for vi skal jo heller ikke forære det væk, som eventuelt kunne indbringe noget,« siger Ib Christensen.

Venstre ønsker at stoppe Billedkunstpuljen eller skære ned i puljens rådighedsbeløb på 300.000 kroner om året, indtil der er sparet sammen til et registreringssystem.

Men det er rådmændene fra de to magistrater ikke umiddelbart indstillede på, da indkøb af værker anses som en form for støtte af de lokale kunstnere og en del af kommunens kulturpolitik.

Billedkunstudvalget har taget initiativ til at tilbyde en mere aktiv involvering af de institutioner, der efterspørger kunst til eksisterende eller nye bygninger, så kunstindkøbene fremover vil kunne målrettes bedre.

På den måde burde den nyindkøbte kunst kunne undgå at ende på lageret i rådhuskælderen.

Kunstsamling på vej på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce