Nyt Højbjerg-projekt nu uden bibliotek

Det er grundene her på Oddervej, som ejeren nu vil udarbejde et nyt bolig- og erhvervsprojekt for. Foto: Kim Haugaard


Nyt Højbjerg-projekt nu uden bibliotek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det stort anlagte projekt Højbjerg Plads må starte forfra, efter at byrådet har trukket et nyt bibliotek ud af projektet. Kunstnerværksteder bliver, hvor de er.

Syv år har ejendomsudvikler Claes Remien arbejdet på at få godkendt og komme i gang med et byggeprojekt på Oddervej 80-84 i Højbjerg, hvor der i dag er blomsterforretning, kontormøbler og tomme lokaler. Men efter at byrådets partier har trukket et nyt bibliotek ud af planen, må Remien starte forfra.

Kunstnerværkstederne, teatersalen og fotografisk? værksted bliver tilsyneladende stående, fordi ­grundene ikke skal sælges. Foto: Søren Willumsen
Kunstnerværkstederne, teatersalen og fotografisk? værksted bliver tilsyneladende stående, fordi ­grundene ikke skal sælges. Foto: Søren Willumsen

»Der var 675 kommentarer til biblioteksprojektet, hvoraf nogle var positive, så det er ikke mange, der har væltet projektet i betragtning af, at 10.000 mennesker kunne få et nyt bibliotek og mødested,« kommenterer Claes Remien til den politiske beslutning.

For nylig besluttede forligspartierne bag budgetforliget 2012 at følge et forslag fra rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, om at lytte til beboere og droppe ideen om at flytte Højbjerg Bibliotek over i Claes Remiens byggeprojekt.

Claes Remien vil hurtigst muligt tilbage i sadlen og i gang med et nyt projekt, der alene indeholder en blanding af boliger og erhverv.

»Vi bruger ikke tiden på at være sure, men arbejder konstruktivt og positivt videre med projektet bare uden et bibliotek. Vi synes stadig, der er behov for at få ryddet op på grunden og lave et pænt projekt.« Han har dermed kun sine egne grunde i nummer 82-84 på cirka 5.600 kvadratmeter at bygge på.

»Jeg har ingen aftale om de kommunale grunde, så dem må kommunen beslutte, hvad der skal ske med,« siger Claes Remien om nabogrundene i nr. 80, der indeholder lokalhistorisk arkiv, kunstnerværksteder, teatersal og fotografisk værksted.

Men alt tyder på at kunstnerværksteder ikke længere skal sælges.

»Jeg tænker, at de bliver, hvor de er, med den store værdi de har for kunstnerne. Det vil også blive alt for dyrt at skulle genhuse kunstnerne et andet sted,« siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

»Til gengæld kan jeg godt forestille mig, at villaen, hvor lokalhistorisk arkiv er, kunne sælges, og at vi kunne bruge pengene derfra til en eventuel ny placering af biblioteket,« tilføjer rådmanden.

Formanden for kulturudvalget, Steen B. Andersen (S) mener også, at kunstnerværksteder kan blive liggende, hvor de er.

»Men vi kan konstatere, at en flytning indgår i Lysenggruppens forslag til finansiering af et bibliotek ved Lyseng. Det er dog ikke fordi vi har et stort ønske om at flytte kunstnerværkstederne,« siger Steen B. Andersen.

Knud N. Mathiesen fra Dansk Folkeparti tror heller ikke, at kunstnerværkstederne bliver flyttet, nu hvor biblioteksplanen på Oddervej er lagt død:

»Kunstnerne vil meget gerne selv blive, og det må vægte højt. Vi skal ikke flytte dem bare for at gøre det. Men man skal ikke være blind for, at man også kan sælge grundene og lade værkstederne indgå i sammenhæng med et nyt bibliotek ved Lyseng.«

Netop den tanke arbejder Hans Skou (V) også med. Han er både medlem af kulturudvalget og formand for Fonden Lyseng, der har foreslået en flytning af biblioteket til Lyseng.

»Hvis ikke kunstnerværkstedernes grunde skal sælges, må vi finde en anden økonomi til et nyt bibliotek og medborgerhus. Det bliver nok et emne til budgetforhandlingerne til efteråret.«

Hans Skou medgiver, at ønsket om et nyt bibliotek i Højbjerg lige nu er slået tilbage til start.

Kulturrådmanden har nu bolden i forhold til et udspil om Højbjerg Bibliotek. Og han vil først have regnet mere på forslaget om Lyseng, inden han melder ud.

Nyt Højbjerg-projekt nu uden bibliotek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce