Byråd vælger luksusbyggeri i Gellerup


Byråd vælger luksusbyggeri i Gellerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye kontorhus for 600 millioner kroner skal samle alle afdelinger i Teknik og Miljø i Gellerup.

Aarhus Byråd, der netop nu er ved at forberede en stor sparerunde i kommunen for de kommende år, valgte luksusmodellen, da man onsdag aften besluttede sig for at opføre et nyt kontorhus i Gellerup. Huset skal samle alle afdelinger i Teknik og Miljø.

Ja, sådan vil vi bygge i Gellerup, vedtog et stort flertal i byrådet onsdag. Også Venstre, som ellers var stærkt kritiske over for kvadratmeterprisen. Visualisering: Arkitema Architects
Ja, sådan vil vi bygge i Gellerup, vedtog et stort flertal i byrådet onsdag. Også Venstre, som ellers var stærkt kritiske over for kvadratmeterprisen. Visualisering: Arkitema Architects

Kontorhuset på 20.900 kvadratmeter vil koste 608 millioner kroner at opføre. Det svarer til en anlægsudgift på 25.567 kroner per kvadratmeter og er dermed blandt de dyreste byggerier hidtil i Aarhus Kommune.

Tallet er nedjusteret i forhold til det, Stiftstidende tidligere har anvendt, fordi forvaltningen har rettet en banal regnefejl. Men prisen er fortsat mere end dobbelt så høj som »normalt« kontorhusbyggeri, der typisk koster 12.000 kr. per kvadratmeter.

»Er det nødvendigt at bygge sådan et luksusbyggeri. Ikke fordi medarbejderne ikke skal have gode arbejdsforhold. Men det har de også mange andre steder,« sagde Gert Bjerregaard (V) i debatten.

Han pegede på, at kommunen i 2004-05 opførte Grøndalsvej 2, hvor bl.a. Børn og Unge har kontorer. Det blev opført til en pris, der i dagens møntfod svarer til 17.611 kr. per kvadratmeter, altså 8.000 kroner billigere per kvadratmeter end det nye hus i Gellerup.

»Huset på Grøndalsvej er medarbejderne rigtigt glade for. Men huset i Gellerup kommer til at koste 160 millioner kroner mere end det behøver. Det synes vi er et ekstremt højt beløb. Og det er ikke fordi, vi at får flere arbejdspladser, men det er alene en merpris for at afprøve nye teknologier,« konstaterede Gert Bjerregaard.

Byrådet har dog tidligere tidligere bygget til luksuspriser, som da man i 2011-13 opoførte »det grønne hus« i genbrugsflasker på Grøndalsvej 1. Det kostede i nutidskroner 26.723 kroner per kvadratmeter, men er også Danmarks først 0-energi hus med meget lave driftsomkostninger.

Gert Bjerregaard understregde, at Venstre overordnet støtter at samlet Teknik og Miljø under et tag.

Peter Hegner Bonfils fra Enhedlisten har tidligere været skeptisk over for prisen, men følte sig nu »betrygget« efter et længere notat om prisen og gennemgang i teknisk udvalg.

»Tanken med dette byggeri har aldrig været at det skulle være billigst muligt. Det bliver en bygning vi bliver tilfredse med,« mente han.

Formanden for teknisk udvalg, Camilla Fabricius (S), betegnede det som et ambitiøst byggeri, der er endnu et skud på stammen til helhedsplanen.

»Det er et kvalitetsbyggeri og samtidig en god forretning for Aarhus Kommune at samle alle afdelingerne et sted.«

Rabih Azad-Ahmad (R) mente også man må være ambitiøs, når man vil have, at kontorhuset skal være med til at gøre Gellerup og Toveshøj til en attraktiv bydel.

SFs Jan Ravn Christensen ironiserede over, at man jo også kunne byde hinanden ned i pris og ende med et hus i armeret beton og gamle møbler.

»Men det er ikke det, der er ambitionen. Det er derimod at gøre Gellerup til en attraktiv bydel. Vi skal huske på, der er et helt andet sigte end blot at bygge et kontorhus. Men det er helt barokt, at Venstre før sommerferien godkendte en anlægssum på 605 mio. kr. og nu mener, det er alt for dyrt.«

Venstre valgte i sidste ende at sige ja til byggeriet sammen med flertallet. Det samme gjorde de konservative, hvor Steen Stavnsbo mente, der var fundet en god balance mellem pris og kvalitet.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte til gengæld imod.

»Der er så mange ting, der siger, det er et rigtigt ufornuftigt byggeri rent prismæssigt. Det ser fantastisk ud. Men hvis kvadratmeterprisen havde været 17.000 kroner havde det været en fornuftig og forsvarlig pris. Lige nu er vi ude i en fuldstændig overdreven pris. Det kan vi ikke tilslutte os,« sagde Knud N. Mathiesen (DF).

»Det er unødigt dyrt. Det er dejligt at have ambitioner for byen, men de 160 millioner kroner i merpris kunne være brugt meget mere fornuftigt på boliger til hjemløse,« supplerede Lars Boje Mathiesen (LA).

Han stillede et ændringsforslag om at standse processen og starte forfra ved at kræve et nyt tilbud for 17-18.000 kr. per kvadratmeter og så bruge de sparede 160 mio. kr. på at lave boliger til de hjemløse.

Da forslaget kom til afstemning var han den eneste, der stemte for. DF undlod at stemme, alle andre stemte imod.

»Det glæder mig, at der er et bredt og fornuftigt flertal, der er klar til at sætte handling bag det, vi også sagde før sommerferien. Venstre synes, vi skal bygge så billigt som muligt. Nej, vi skal da bygge ordentligt for borgernes penge. Vi skal have ambitioner, når vi bygger i kommunen, og ambitioner med at forandre byen,« sagde teknisk rådmand Kristian Würtz (S).

Gert Bjerregaard medgav, at Venstre havde sagt ja til den samlede byggeramme for 608 millioner kroner før sommerferien.

»Men vi har ikke sagt ja til det antal kvadratmeter, der kommer ud af det. Og vi har ikke sagt ja til at udleje lokaler og til et eksperimenterende byggeri. Man prøver nu at pakke denne mastodont ind i glittet papir, og tror så det glider ned med alle de fine teknologier. Her bygger vi for andre folks penge og ikke har respekten for det. Så er armbevægelserne store,« mente Bjerregaard.

Men Venstres og alle de andre partiers opbakning kan projekteringen nu gå i gang. Huset ventes færdigt i november 2018.

Byråd vælger luksusbyggeri i Gellerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce