Her kommer byens næste højhus

Huset trapper op fra fem-seks etager mod Randersvej til 31 etager mod Gøteborg Allé og kan ikke undgå at blive et markant vartegn for byen. Her set fra Randersvej mod øst. Illustration: 3XN


Her kommer byens næste højhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

95 meter højt, cirkelformet højhus ved vandtårnet på Randersvej rykker tættere på. Her kommer landets højest beliggende boliger.

Planerne om at bygge et opsigtsvækkende højhus på det højeste sted i byen - ved vandtårnet på Randersvej hvor Hotel la Tour ligger i dag - begynder nu at nærme sig realiteter.

Arkitekt Kim Nielsen og Hotelejer Jens Richar Petersen foran model af kommende højhus, der skal ligge hvor Hotel La Tour
Arkitekt Kim Nielsen og Hotelejer Jens Richar Petersen foran model af kommende højhus, der skal ligge hvor Hotel La Tour
Foto: Kim Haugaard

Mandag er forslag til lokalplan for det havlcirkelformede hus, der bevæger sig op i 95 meters højde - 31 etager - til behandling blandt politikerne i magistraten.

Derefter er det hele byrådets tur til at tage stilling til forslaget.

Tanken er, at huset skal trappe op fra 5 etager mod Randersvej til 31 etager mod Gøteborg Allé og rumme godt 300 lejligheder med hovedvægt på mindre boliger til studerende fra områdets mange uddannelsesinstitutioner.

Med sine 95 meter bliver det byens højeste hus - akkurat en meter højere end Aarhus City Tower ved Værkmestergade. Og opført på en grund, der ligger 90 meter over havets overflade, vil huset ikke kunne undgå at blive et vartegn for området og for hele byen.

Bag projektet står hoteldirektør Jens Richard Pedersen, Hotel Royal, der også ejer La Tour.

Projektet er tegnet af et af landets mest anerkendte arkitektfirmaer, 3XN.

Da Jens Richard Pedersen og 3XNs grundlægger og kreative direktør, Kim Herforth Nielsen, første gang præsenterede projektet for offentligheden her i avisen for godt et år siden, fik det masser af roser med på vejen af byens stadsarkitekt, Stephen Willacy.

»Verdensklasse. Det er enestående arkitektur. Det vil blive opsigtsvækkende og komme til at sætte helt nye standarder for højhusbyggeri i Aarhus,« lød det dengang fra stadsarkitekten, der fortsatte:

»Det er oplagt, at bygge højt netop der. Ikke bare er det lige, hvor Randersvej og Ringvejen krydser. Det er også på det højeste sted i byen. Arkitektonisk er det verdensklasse. Facadeopbygningen er usædvanlig. På den ene side rationel og på den anden side enestående arkitektur. Det er spændende at kigge på.«

Om boligerne fortalte Jens Richard Pedersen, der ikke bare vil stå som bygherre men også senere som ejer af huset:

»Tanken er, at to studerende her skal kunne dele en lille tre-værelses lejlighed for nogenlunde samme pris, som to kollegieværelser koster. 7.000-8.000 kr. om måneden. Målgruppen er studerende fra områdets uddannelsesinstitutioner og yngre medarbejdere fra Skejby Sygehus og de mange virksomheder, der er i den her del af byen.«

De øverste lejligheder kommer til at ligge 180-185 meter over havoverfladen.

»Jeg tror ikke, du kan finde ret meget i Danmark med en bedre udsigt end den, der bliver her,« lød det Jens Richard Pedersen.

Om husets specielle cirkelformede udformning forklarede Kim Herforth Nielsen.

»Udformningen er et resultat af summen af udfordringer, vi har haft. Det gælder lige fra at skærme mod trafikstøjen fra Randersvej over at skabe gode og rationelle boliger med enestående udsigt til hensynet til, at skyggevirkningen bliver mindst mulig for naboerne. Jeg synes, resultatet er blevet unikt. Det er blevet en skulpturelt interessant bygning,« sagde Kim Herforth Nielsen og fortsatte:

»Trappeudformningen betyder, at der bliver mange penthouse-lejligheder med udsigt i flere retninger. I det hele taget bliver udsigten enormt flot fra lejlighederne. På øverste etage får vi de højest beliggende lejligheder i Danmark.«

Projektet har tidligere været i en forhøring i nabolaget. Der indkom en række indsigelser - blandt andet mod skyggevirkninger på boligblokkene på den modsatte side af Randersvej, øget trafikbelastning, gener i byggeperioden og frygt for, at huset helt vil overskygge områdets nuværende vartegn, vandtårnet. Der er dog også flere, der i høringen roser planerne.

Hvis forslaget til lokalplan går nogenlunde glat gennem byrådsbehandlinger og offentlig høring, kan byggeriet af højhuset gå i gang om et års tid. Derefter venter en byggeperiode, der er anslået til at vare to og et halvt år. Så vi kommer i hvert fald til at skrive 2019, før huset er færdigt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Richard Pedersen.

Her kommer byens næste højhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce