Annonce
Kultur

3 ekstra om Egholm

Forfatteren Elsebeth Egholm. Foto: Michael Svenningsen

Forfatter Elsebeth Egholm er blandt Danmarks mest læste. Hun bor til dagligt i Risskov sammen med Jürgen Klahn og hunden Django.

Herunder får du mere info om Elsebeth Egholm og hendes nye roman.

Annonce

1 Blå bog

Elsebeth Egholm, født 1960 i Nyborg, opvokset i Lisbjerg ved Aarhus, hvor forældrene havde en planteskole.

Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Debuterede som forfatter i 1999 med ”De frie kvinders klub” og har efterfølgende udgivet mange romaner - de fleste i krimigenren. Bedst kendt for krimiserien om journalisten Dicte Svendsen, som også blev til en tv-serie på TV2. Den første i serien hed ”Skjulte fejl og mangler” og blev udgivet i 2002. Foreløbig er der udgivet ni i serien. Derudover har hun skrevet to bøger, hvor Dictes søn, Peter Boutrup, er hovedperson.

Elsebeth Egholm er blandt Danmarks mest læste forfattere, og hun udgives i en lang række andre lande, bl.a. Sverige, Norge, Holland, Italien, Frankrig og England.

Var gift med den engelske thrillerforfatter Philip Nicholson fra 1995 og til hans død i 2005. Parret levede halvdelen af året på den maltesiske ø Gozo, som har inspireret Egholm til flere af hendes bøger, og hvor hun stadig har en lejlighed. Resten af tiden var bopælen Kasted ved Aarhus.

Har i 12 år dannet par med aktiehandler Jürgen Klahn, der debuterede som krimiforfatter i 2016 med ”Sommerfuglen”. Han har tre voksne sønner, som Egholm siger ”er dejlige at have i sit liv”. Parret bor i Risskov ved Aarhus sammen med deres formel 1-labrador Django.

2 Hovedpersonerne

Rina er læge og i fysisk topform. Hun lever et dobbeltliv, for om natten er hun den mystiske kunstner Private Eye, som klatrer på højhusene i Aarhus, hvor hun placerer sin kunst. Rina er ansigtsblind, hun kan ikke genkende ansigter, hvilket gør det svært for hende hurtigt at vurdere, om nogen er ven eller fjende. Lidelsen, som hedder prosopagnosi, skærper hendes øvrige sanser, men ansigtsblindheden er en medvirkende årsag til, at hun som mange andre krimihovedpersoner er lidt ensom.

Den sekundære hovedperson er politiefterforskeren Helge Stanek, som er stor og stærk og med et varmt hjerte. Han er så retskaffen, at han kommer ud i noget snavs, da han ser sig nødsaget til at hjælpe sin onkel, hvis planteskole er på hælene og mangler billig arbejdskraft.

3 Handlingen i ”Frit fald”

En ung klatrer er blevet sparket i døden fra sjette etage. Måske var morderen efter Rina, men Rina erkender, at uanset hvad må hun finde vedkommende, inden han atter slår til.

Igen krydses hendes veje med Helge Stanek, der arbejder på en sag om en løsrevet arm, som er skyllet op på Djursland.

Stanek og Rina er modvilligt forelskede i hinanden, men der er også politichefen Eva, som Stanek har et forhold til, og hvis kærlighed måske eller måske ikke er større end hendes jalousi.

”Frit fald” handler dermed også om magtrelationer mellem to kvinder og en mand, og under det hele lurer en fæl historie om udnyttelse af svage kvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce