Annonce
Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Den 30-årige ankede dommen. Foto: Axel Schütt
En 30-årig mand er onsdag ved Retten i Aarhus blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling uden længstetid, for at have sat ild til sin overbos lejlighed.
Annonce

AARHUS: Onsdag blev en 30-årig mand dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling for at have sat ild til sin kvindelige overbos lejlighed. Dommen er uden længstetid.

Hændelsen skete 9. januar, hvor den 48-årige overbo befandt sig i sin lejlighed i Viby. Pludselig hørte hun underboen banke hårdt på døren og råbe, at hun skulle lukke op, ellers ville han brænde hendes lejlighed ned.

Kvinden turde ikke åbne døren, da hun i forvejen var utryg ved underboen, der flere gange havde klaget over, at hun larmede. Det fik i stedet den 30-årige til at hælde brændbar væske ind gennem brevsprækken og sætte ild til lejligheden. Branden bredte sig hurtigt, og den 48-årige kvinde måtte flygte i sikkerhed. Undervejs blev hun forbrændt i ansigtet og på fødderne.

Flere andre beboere i opgangen måtte også reddes ud af brandvæsenet.

Annonce

- Et held at ingen kom til skade

Knap to timer efter anmeldelsen, kunne Østjyllands Politi med hjælp fra beboernes vidneudsagn anholde den 30-årige, der befandt sig i en bil tæt på gerningsstedet. Han havde en kniv på sig, og under en ransagning af hans lejlighed fandt betjentene blandt andet flasker med benzin.

- Det er en meget alvorligt form for brandstiftelse, for den 30-årige kan ikke have været i tvivl om, at han udsatte sin overbo og andre personer for livsfare ved at sætte ild til hendes lejlighed på den måde, siger specialanklager Jesper Rubow i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det var rent held, at ingen kom mere alvorligt til skade. Med baggrund i Retslægerådets vurdering af den 30-årige mentale tilstand, er jeg tilfreds med anbringelsesdommen,

Den 30-årige nægtede sig skyldig og forklarede i retten, at han ikke var hjemme, da branden blev påsat. Han ankede dommen til frifindelse.

Dom uden længstetid

Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes. I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende. I alvorlige sager kan retten vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller en institution for personer med mentale handicap.

Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.

Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.

I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce