En perlerække af personligheder fra hele Europa besøgte Aarhus i årene 1950-2000. Fra 2. til 12. marts kan du genopleve dem på Store Torv i udstillingen 'Aarhus Revisited'.
AARHUS: Fra på torsdag kan din shoppetur få et kulturelt pift, hvis du går omkring Store Torv i Aarhus. 30 store fotostater fortæller om europæiske kulturpersonligheder inden for musik, litteratur, skuespil, sport mv.
Udstillingen 'Aarhus Revisited' vises fra 2. til 12. marts og er en del af Århundredets Festival - en vidensfestival med over 200 arrangementer i Aarhus og Midtjylland, som Folkeuniversitetet, Aarhus Kommune og Aarhus 2017 står bag.
Festivalen har i år fokus på Danmark i Europa 1950-2000, og fælles for de udstillede kendisser er, at de besøgte byen i den periode og nu er sat frem til en slags genvisit.
- Det var ikke mange på besøg i 1950'erne, siger historiker Søren Hein Rasmussen fra MegaNørd. Han har været med til at udvælge de 30 kulturpersoner.
- Aarhus var et hul i jorden. Folk var fattige. Da Dirch Passer kom til byen, var det en så stor begivenhed, at han blev bespist på rådhuset. Men Tommy Steele var her i 1958.
Festuge gav næring
Der ligger et stort researcharbejde forud for udstillingen. Søren Hein Rasmussen har bl.a. boret sig ned i Århus Stiftstidendes og Den Gamle Bys arkiver. Kulturkendissernes besøg fortæller nemlig noget om byens udvikling:
- Aarhus foldede sig først rigtig ud i 1970'erne. Aarhus Festuge, der begyndte i 1965, fik stor betydning. Dels trak den mange store navne til byen, dels betød satsningen, at andre arrangører også turde tage chancen og arrangere koncerter, f.eks. i Vejlby-Risskov Hallen, som var Aarhus' rocktempel dengang. Så festugen trak meget mere med sig, end man kunne læse i programmet, forklarer han.
Festugen gav også næring til ideen om et musikhus, og de to - Aarhus Festuge og Musikhuset Aarhus - blev to vigtige dynamoer i at få udenlandske topnavne til byen.
- Det var overraskende for mig, hvor stor betydning festugen egentlig har haft. Den har været med til at skabe Aarhus som den kulturby, vi kender i dag, siger Søren Hein Rasmussen.
Kendte europæere i Aarhus 1950-2000
Du kan se "Aarhus Revisited" på Store Torv i Aarhus fra torsdag 2. til søndag 12. marts.Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Stiftstidende og Folkeuniversitetet i Aarhus og er en del af Århundredets Festival.
- Marcel Marceau
- Gisela May
- Herbjørg Wassmo
- Günter Grass
- Wolf Biermann
- Tommy Steele
- The Who
- Pink Floyd
- The Rolling Stones
- Cliff Richard
- Björn Afzelius
- The Dubliners
- James Galway
- Eric Clapton
- Mike Oldfield
- Gheorghe Zamfir
- Ivan Rebroff
- Nana Mouskouri
- Joe Cocker
- Björk
- Helmut Lotti
- Nina Hagen
- Sergiu Celibidache
- Birgit Nilsson
- Anne-Sophie Mutter
- Dronning Elizabeth 2. af Storbritannien
- Rudi Dutscke
- Anthony Giddens
- Eusébio
- Boris Spasskij
Rockmusik og topsport
De fleste kulturpersonligheder i udstillingen besøgte Aarhus i 1970-1990'erne, f.eks. skuespilleren Gisela May i 1970'erne, rockmusikeren Mike Oldfield i 1982 og sociologen Anthony Giddens i 1993.
- Nogle topnavne er bare ikke til at komme uden om, f.eks. The Rolling Stones, der var her i 1970 og 1973, og Cliff Richard, der var her i 1977 og 1987. Andre er med, fordi de lå i verdenseliten inden for deres felt, f.eks. den russiske verdensmester i skak, Boris Spasskij, der spillede opvisningskamp mod den danske stormester Bent Larsen i festugen i 1971, fortæller han.
- Så er der sådan nogle som Nana Mouskouri, der har solgt 350 millioner album, og Helmut Lotti, der er et af de seneste tyve års største europæiske popnavne. Musikanmelderne vil helst ikke nævne dem, men jeg synes, de skal frem, for med de salgstal må deres musik ligge i hvert andet hjem.
Nu får kulturkendisserne igen en plads i solen i Aarhus - på gadeplan på Store Torv.