Annonce
Aarhus

30 ton frugt og grønt smides ud dagligt: Nyt forsøg skal nedbringe madspild i Netto

Et nyt forsøg i tre Netto-butikker skal nedbringe de store mængder frugt og grønt, som butikkerne smider ud hver dag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hver dag smider Netto over 30 ton frugt og grønt ud. Størstedelen af varerne fejler ingenting, men er der blot en rådden banan i posen, skal de alle kasseres. En ny forsøgsordning skal nu reducere madspildet markant.

Annonce

AARHUS: Hvis det ene æble i posen er stødt, eller den ene blomme i bakken er rådden, så ryger det hele ud. Faktisk ryger der i gennemsnit seks-syv stykker lækre, salgsbare stykker frugt med i skraldespanden, hver gang butikkerne kasserer et dårligt stykke frugt.

Årsagen er regler, der gør det meget svært at sortere og ompakke fødevarer.

Men nu går Netto ind i kampen med et nyt forsøg, der forhåbentligt skal nedbringe det store madspild.

Netto på Randersvej er en af tre forsøgsbutikker, der tester det nye koncept, som kort fortalt går ud på, at butikken må sortere, ompakke og sælge det frugt og grønt, som ellers ville blive smidt ud.

- Alle de varer, vi sælger, skal leve op til skrappe krav om sporbarhed. I praksis gør det det utroligt svært for os i dagligdagen at sortere enkelte stykker beskadiget frugt og grønt fra og sælge de gode stykker i pakningerne videre. Konsekvensen er et ekstremt ressourcespild - men det giver ingen mening at smide mad ud, som ingenting fejler, siger Brian Seeman Broe, der er landedirektør i Netto.

Hos Netto håber de, at madspildet i butikkerne på den måde kan nedbringes fremover.

Annonce

Grundigt tjek af alt frugt og grønt

Helt konkret betyder ordningen, at medarbejderne i de tre forsøgsbutikker løbende må gennemgå alle de varer, der er blevet sorteret fra, fordi der er enkelte stykker i pakningerne med fejl.

Herefter bliver de stykker, som ikke er velegnet til salg, smidt ud, mens de resterende gode varer pakkes i en særlig pose. De sorterede varer bliver fremover solgt til nedsat pris under navnet 'mad skal spises', og vil kunne findes sammen med de øvrige varer i frugt- og grøntafdelingen.

I Netto på Randersvej bliver der hver måned smidt godt 1.409 kilo frugt og grønt ud.

- Det er jo alt, alt for meget, og jeg er glad for, at vi nu kan afprøve en ny måde, så vi ikke bare skal smide god, spiselig mad ud. For mig giver det rigtig god mening. Vi kan sælge mad, som ikke hører hjemme i skraldespanden, og så kan kunderne samtidig gøre en god forretning, fordi varerne bliver sat ned i pris. Det, håber jeg, kunderne vil tage godt imod, siger Morten Trend Poulsen, butikchef i Netto på Randersvej.

Fremover vil frugt og grønt, hvor der er et dårligt stykke i pakningen, blive sorteret. Det gode frugt vil herefter blive pakket i en ny pose og solgt til en billigere pris. Foto: Netto
Annonce

Tre måneder lang forsøgsordning

Med projektet er der lige nu tale om en tre måneder lang forsøgsperiode. Udover butikken på Randersvej, deltager to andre butikker; en i København og en i Odense.

De tre butikker smider tilsammen omkring 5,5 ton frugt og grønt ud hver eneste måned. Netto vurderer selv, at godt 50 procent af det, der smides ud, ville kunne sælges som en 'førsteklasses varer'.

Netto håber, at ordningen kan nedbringe madspild i frugt- og grøntafdelingen med 50 til 60 procent.

Efter de tre måneder, vil Netto evaluere resultaterne og vurdere, om ideen er effektiv nok til at blive rullet ud i alle Netto-butikker som en permanent løsning.

Fakta om Netto og madspild


  • Netto offentliggjorde som den første dagligvarekæde i år tal for kædens madspild
  • I 2016 smed de 17.632 tons fødevarer ud. Langt størstedelen kommer fra frugt og grønt. Netto vurderer, at 70,6 procent af det samlede madspild er frugt og grønt
  • Kasseret frugt og grønt anvendes til biogasproduktion
  • Netto har en ambition om at reducere sit madspild med 50 procent inden 2030. Fra 2014 til slutningen af 2016 har kæden allerede reduceret dersmadspild med 9,4 procent
  • Det er Fødevarestyrelsen, der bestemmer reglerne for ompakning af fødevarer. Kravet er, at eventuelt ompakkede fødevarer fortsat skal kunne spores. Derfor vil de varer, der i forsøgsordningen bliver solgt under brandet 'mad skal spises' fortsat ligge i originalemballagen, som efter sortering lægges i poser, der er udviklet til formålet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce