Annonce
Aarhus

300 boliger og daginstitution: Hele livet samlet i ét hus på Aarhus Ø

Med en arkade i stueplan hele vejen langs facaderne trækker Generationernes Hus en mere menneskelig og byagtig skala ned på Aarhus Ø.

Kommunen bygger stort hus på Aarhus Ø, der skal mikse daginstitutionsbørn, familier, handicappede, unge, ældre og plejehjemsbeboere under samme tag. Målet er fællesskaber på tværs af generationerne.

AARHUS: Alle generationer bliver samlet under ét tag i et nybyggeri på Aarhus Ø, der bliver den mest genneførte blanding af aldersgrupperne, der er set i Danmark.

Generationernes Hus, som tre afdelinger i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening står bag, står færdigt i 2019 til alle fra vuggestuebørn i barnevogn til plejeboligbeboere med rollator.

Byggeriet kombinerer en daginstitution til 150 børn med godt 300 almene boliger til unge, familier, ældre og voksne med handicap.

Generationernes Hus

Generationernes Hus på Aarhus Ø bliver bygget i et samarbejde mellem tre afdelinger af Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.Huset kommer til at rumme 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger til voksne med handicap og en daginstitution til 150 børn.

Prisen for de i alt godt 27.000 etagekvadratmeter er 365 mio. kr.

Et konsortium bestående af entreprenørfirmaet JFP, KPF Arkitekter og Rum A/S har med sit forslag netop vundet totalentreprise-konkurrencen om projektet.

Planen er, at arbejdet med at bygge Generationernes Hus starter i slutningen af 2017, så huset kan stå færdigt i 2019.

Generationernes hus er kommunens første byggeri på Aarhus Ø. Et byggeri på tværs af generationer, hvor man for eksempel kan forestille sig, at ældre kigger på, mens børn fra daginstitutionen fanger krabber i kanalen.

Otte sammenhængende huse

Tirsdag blev det afsløret, at det er entreprenørfirmaet JFP fra Herning, der sammen med KPF Arkitekter og Rum A/S har vundet totalentreprisen på Generationernes Hus, der ender i en pris på 365 mio. kr.

Byggeriet går i gang i slutningen af 2017 på samme ø, hvor pensionskassebyggeriet Havneholmen fylder hovedparten. På naboøen mod nord ligger Isbjerget og Pakhusene, på naboøen mod syd er byggeriet af Bjarke Ingels-projektet AARhus gået i gang, og her åbner havnebadet til sommer.

I stedet for én karré-bebyggelse kommer Generationernes Hus til at bestå af otte sammenhængende bygninger i otte etager, der klarere signalere til de mange forskellige beboere og brugere, hvor de hører til.

Målet med generationernes Hus er at blande generationerne fra de yngste til de ældste. Om det lykkes så godt, som det ser ud på illustrationen, må tiden vise.
Annonce

Ældre- og plejeboliger

Med 100 ældreboliger og 100 plejeboliger er ældrerådmand Jette Skive (DF) og hendes afdeling, Sundhed og Omsorg, en slags hovedaktionær i Generationernes Hus.

- Man vil føle sig indbudt til at mødes på kryds og tværs af alder og livsvilkår og være fælles om de aktiviteter, man interesserer sig for, siger Jette Skive.

Hele ideen er, at ikke bare kan familier, ældre, unge og voksne med handicap vælge at bo mellem hinanden - de får også masser af muligheder for at udfolde sig samme. Generationernes Hus kommer nemlig også til at rumme trænings- og fitnessrum, værksteder, fælles køkkener, legeplads, konferencerum, multisal og aktivitetslokaler. På tagene kommer det glasoverdækkede haver.

Annonce

Hele bydelens hus

Gererationernes Hus er det første kommunale byggeri på Aarhus Ø, og sigtet med det er også, at det bliver en slags fælles hus for alle bydelens beboere.

- Blandt andet vil de yngste beboere i området få adgang til en legeplads, der er åben for alle udenfor dagtilbuddets åbningstid, lige som den planlagte café vil tiltrække besøgende udefra, siger børnerådmand Bünyamin Simsek, hvis afdeling med den store daginstitution i høj grad kommer til at skabe leben i huset i dagtimerne.

Tredje og sidste kommunale partner er socialrådmand Thomas Medom (SF) og hans afdeling, der bygger og driver de i alt 24 boliger til voksne med handicap.

Brabrand Boligforening udgør det fjerde ben i Generationernes Hus, hvor boligforeningen bidrager til projektet med 40 familieboliger og 40 ungdomsboliger.

- Gode fællesskaber er en grundtanke i det almene boligbyggeri, og et tema vi helt konkret arbejder med at videreudvikle i boligforeningen. Vi ser derfor Generationernes Hus som en spændende mulighed for at eksperimentere med nye, moderne fællesskaber sammen med Aarhus Kommune, siger formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen.

Generationernes Hus kommer til at rumme trænings-, fitnessrum, værksteder, fælles køkkener, legeplads, konferencerum, multisal og aktivitetslokaler. På tagene kommer det glasoverdækkede haver.
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

60 år: En karriere i bæredygtighedens tegn

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce