Annonce
Aarhus

31 år efter 'Hjem til Aarhus': Kunstnerduo laver ny Aarhus-sang

Duo har gentænkt en ny sang til Aarhus. Den præsenteres 9. december. Arkivfoto: Axel Schütt

Duoen Apperaat udtrykker byens stemning og giver plads til teksten, "billederne" og fordybelsen i ny Aarhus-sang, der 9. december bliver offentliggjort.

AARHUS: Vi har allerede en del af dem, og nu får Aarhus endnu en sang om byen. Den århusianske kunstnerduo Apperaat står bag at gentænke en ny Aarhus-sang. Den får titlen "Aarhus simpelthen" og bliver afsløret lørdag 9. december på Aarhus Rådhus.

Apperaat får hjælp af biskop emeritus Kjeld Holm og tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen, der begge har indtalt ord til sangen, samt sangerinden Nanna Bech.

Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, har smughørt sangen og er begejstret.

- "Aarhus simpelthen" er en meget smuk og stemningsmættet sang, som beskriver og fortolker Aarhus på fremragende vis. Det er et hit med Kjeld Holm, Jørgen Carlsen og ikke mindst Nanna Bechs poetiske stemmer, og jeg er meget glad for, at Aarhus 2017 har været med til gøre idé til virkelighed. Sangen er et glimrende eksempel på at gentænke, og jeg håber, at den vil stå som et varigt aftryk fra kulturhovedstadsåret, siger hun.

Sådan har de gjort

Hvordan Aarhus-sangen er lavet, forklarer Apperaat sådan: Selve melodien, tracket, er bygget op over et loop, som har noget roligt/chill-agtigt over sig. Ud over almindelig instrumentering har vi bl.a. optaget forskellige bylyde (bystøj), som er blevet blandet, spillet baglæns, pillet fra hinanden og sat sammen igen og endelig mikset ind i tracket. Der er selvfølgelig også måger med. Som et kuriosum er en del af lilletrommen en lyd, der opstår, når man står i midten af rotunden i Mindelunden i Mindeparken og klapper i hænderne - vi blev inspireret af lydforsker og musiker Marie Koldkjær Højlund, som tidligere på året havde optaget lyde fra rotunden til et projekt.

De er med i den nye Aarhus-sang. Fra venstre Nanna Bech, Kjeld Holm, Tam Vibberstoft, Niels Gade og Jørgen Carlsen. Foto: Apperaat

De andre

Det er cirka 30 år siden, at sangen "Hjem til Aarhus" med gruppen PS12 hærgede playlisterne, og Kulturhovedstaden var en anledning til en ny sang, tænkte kunstnerduoen Apperaat under en samtale med Jesper Mardahl fra Promus i Aarhus.

Der er flere fine Aarhus-sange, for eksempel Tina Dickow's "Pigen ud af Aarhus" og Gnags med "Lav sol over Aarhus". Går vi tilbage i tiden, husker mange "Aarhus Tappenstreg".

Apperaat har fået støtte fra OFF Track 2017-puljen til sangen.

- Vi opdagede hurtigt, at opgaven ikke var helt så ligetil. Det var en præmis, at det ikke skulle være et rent Apperaat-projekt, men andre skulle med, siger Niels Gade og Tam Vibberstoft, der udgør Apperaat.

Her kan sangen høres

"Aarhus simpelthen" og dertilhørende video har officiel release ved afslutningen af Kulturhovedstadsåret 2017 lørdag 9. december kl. 18.30-19. Det sker på Aarhus Rådhus, foyeren - bar/loungeområdet. Dørene åbnes kl. 18.Sangen/musikvideoen introduceres af Tam Vibberstoft og Niels Gade fra Apperaat, suppleret af Kjeld Holm og Jørgen Carlsen.

Sangen udkommer digitalt 8. december.

"Aarhus simpelthen" er skrevet, indspillet og produceret af Apperaat (Tam Vibberstoft og Niels Gade) i The Office, Aarhus Syd. Tekst skrevet af Apperaat, talkte ord af Jørgen Carlsen og Kjeld Holm. Sang: Nanna Bech. Vokal dubs: Tam Vibberstoft. Nummeret er mixet i Lydhavnen af Esben Inglev og mastered af ET Mastering (Emil Thomsen) samme sted.

Projektet er muliggjort med støtte fra OFF Track 2017-puljen og Musikforlæggerne i Danmark. Publisher: Turner Music International

Annonce

Musikalsk digt

- Vi talte med mange undervejs og har skabt et roligt nummer, der som udgangspunkt kan høres af de fleste, uden de løber skrigende væk, siger Apperaat.

"Aarhus simpelthen" indeholder talte ord af Kjeld Holm og Jørgen Carlsen og sang af den talentfulde komponist og sanger Nanna Bech.

- Man skal ikke vente en ny "Hjem til Aarhus". Sangen udtrykker byens stemning, og vi har givet plads til teksten, "billederne" og fordybelsen. Det er et musikalsk digt om Aarhus, siger Apperaat.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce