Annonce
Aarhus

31 år efter 'Hjem til Aarhus': Kunstnerduo laver ny Aarhus-sang

Duo har gentænkt en ny sang til Aarhus. Den præsenteres 9. december. Arkivfoto: Axel Schütt

Duoen Apperaat udtrykker byens stemning og giver plads til teksten, "billederne" og fordybelsen i ny Aarhus-sang, der 9. december bliver offentliggjort.

AARHUS: Vi har allerede en del af dem, og nu får Aarhus endnu en sang om byen. Den århusianske kunstnerduo Apperaat står bag at gentænke en ny Aarhus-sang. Den får titlen "Aarhus simpelthen" og bliver afsløret lørdag 9. december på Aarhus Rådhus.

Apperaat får hjælp af biskop emeritus Kjeld Holm og tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen, der begge har indtalt ord til sangen, samt sangerinden Nanna Bech.

Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, har smughørt sangen og er begejstret.

- "Aarhus simpelthen" er en meget smuk og stemningsmættet sang, som beskriver og fortolker Aarhus på fremragende vis. Det er et hit med Kjeld Holm, Jørgen Carlsen og ikke mindst Nanna Bechs poetiske stemmer, og jeg er meget glad for, at Aarhus 2017 har været med til gøre idé til virkelighed. Sangen er et glimrende eksempel på at gentænke, og jeg håber, at den vil stå som et varigt aftryk fra kulturhovedstadsåret, siger hun.

Sådan har de gjort

Hvordan Aarhus-sangen er lavet, forklarer Apperaat sådan: Selve melodien, tracket, er bygget op over et loop, som har noget roligt/chill-agtigt over sig. Ud over almindelig instrumentering har vi bl.a. optaget forskellige bylyde (bystøj), som er blevet blandet, spillet baglæns, pillet fra hinanden og sat sammen igen og endelig mikset ind i tracket. Der er selvfølgelig også måger med. Som et kuriosum er en del af lilletrommen en lyd, der opstår, når man står i midten af rotunden i Mindelunden i Mindeparken og klapper i hænderne - vi blev inspireret af lydforsker og musiker Marie Koldkjær Højlund, som tidligere på året havde optaget lyde fra rotunden til et projekt.

De er med i den nye Aarhus-sang. Fra venstre Nanna Bech, Kjeld Holm, Tam Vibberstoft, Niels Gade og Jørgen Carlsen. Foto: Apperaat

De andre

Det er cirka 30 år siden, at sangen "Hjem til Aarhus" med gruppen PS12 hærgede playlisterne, og Kulturhovedstaden var en anledning til en ny sang, tænkte kunstnerduoen Apperaat under en samtale med Jesper Mardahl fra Promus i Aarhus.

Der er flere fine Aarhus-sange, for eksempel Tina Dickow's "Pigen ud af Aarhus" og Gnags med "Lav sol over Aarhus". Går vi tilbage i tiden, husker mange "Aarhus Tappenstreg".

Apperaat har fået støtte fra OFF Track 2017-puljen til sangen.

- Vi opdagede hurtigt, at opgaven ikke var helt så ligetil. Det var en præmis, at det ikke skulle være et rent Apperaat-projekt, men andre skulle med, siger Niels Gade og Tam Vibberstoft, der udgør Apperaat.

Her kan sangen høres

"Aarhus simpelthen" og dertilhørende video har officiel release ved afslutningen af Kulturhovedstadsåret 2017 lørdag 9. december kl. 18.30-19. Det sker på Aarhus Rådhus, foyeren - bar/loungeområdet. Dørene åbnes kl. 18.Sangen/musikvideoen introduceres af Tam Vibberstoft og Niels Gade fra Apperaat, suppleret af Kjeld Holm og Jørgen Carlsen.

Sangen udkommer digitalt 8. december.

"Aarhus simpelthen" er skrevet, indspillet og produceret af Apperaat (Tam Vibberstoft og Niels Gade) i The Office, Aarhus Syd. Tekst skrevet af Apperaat, talkte ord af Jørgen Carlsen og Kjeld Holm. Sang: Nanna Bech. Vokal dubs: Tam Vibberstoft. Nummeret er mixet i Lydhavnen af Esben Inglev og mastered af ET Mastering (Emil Thomsen) samme sted.

Projektet er muliggjort med støtte fra OFF Track 2017-puljen og Musikforlæggerne i Danmark. Publisher: Turner Music International

Annonce

Musikalsk digt

- Vi talte med mange undervejs og har skabt et roligt nummer, der som udgangspunkt kan høres af de fleste, uden de løber skrigende væk, siger Apperaat.

"Aarhus simpelthen" indeholder talte ord af Kjeld Holm og Jørgen Carlsen og sang af den talentfulde komponist og sanger Nanna Bech.

- Man skal ikke vente en ny "Hjem til Aarhus". Sangen udtrykker byens stemning, og vi har givet plads til teksten, "billederne" og fordybelsen. Det er et musikalsk digt om Aarhus, siger Apperaat.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce