Annonce
Østjylland

31 redningsaktioner i 2020: Kystredningstjenesten i Østjylland kom 20 personer til undsætning

Kortet viser de steder på havet, hvor de danske redningsstationer har været indsat i 2020. De røde prikker viser redningsaktioner, det der også kaldes SAR-aktioner (Search and Rescue). De blå prikker er assistancer til søs, hvor der ikke er fare for menneskers liv eller førlighed. Assistancer til søs er typisk slæb til havn og fritrækning ved grundstødning. De gule prikker viser redningsstationerne. Grafik: Bjarne Valdemar Jensen
20 nødstedte personer fik i 2020 hjælp af reddere fra Kystredningstjenestens østjyske redningsstationer i Grenaa Havn og på Anholt. I alt blev det til 31 redningsaktioner og 32 assistanceopgaver for de to stationer.

Djursland: Kystredningstjenestens redningsstationer i Grenaa Havn og på Anholt rykkede sidste år ud på 31 redningsaktioner for at finde og hjælpe personer, der befandt sig i nød på havet. Ved de 31 aktioner blev i alt 20 personer i nød hjulpet.

Det viser en ny opgørelse fra Forsvarskommandoen.

Opgørelsen viser også, at Kystredningstjenestens redningsstationer på Grenaa Havn og Anholt tilsammen har flere opgaver end gennemsnittet for landets redningsstationer, som ligger på lige under 14 aktioner pr. havn.

- 24 timer i døgnet, 365 dage om året står personalet på Anholt og i Grenaa klar til at rykke ud på havet, når mennesker er i nød og skal hjælpes. Havet kan være en farlig arbejdsplads eller fritidsbeskæftigelse, og derfor er det vigtigt, at vi er klar til at rykke ud. Det var redningsmændene på Anholt og i Grenaa, og det er jeg meget stolt over, siger Tim Lillelund, der er orlogskaptajn og chef for den danske kystredningstjeneste i en pressemeddelelse.

Annonce

"Reddede" en plasticdukke

Ud af de 31 aktioner foregik 24 fra Grenaa Havn, mens syv foregik fra Anholt Havn. 16 personer blev hjulpet af personalet i Grenaa, mens fire personer blev hjulpet i forbindelse med de syv aktioner, som Kystredningstjenesten på Anholt rykkede ud til.

Som tallene ovenfor viser, er det ikke altid, at en anmeldelse om nødstedte personer rent faktisk medfører hjælp til en nødstedt person. For det er ikke altid, at anmeldelsen har noget på sig.

Det gjorde sig blandt andet gældende i marts 2020, hvor Kystredningstjenesten i Grenaa assisterede Østjyllands Politi ved en personeftersøgning i vandet på Gjerrild Nordstrand.

Her havde personer på stranden alarmeret myndighederne efter at have set noget i vandet, der kunne ligne en person. Da "personen", der lå i vandet, blev fundet, viste det sig, at der i stedet var tale om en oppustelig dukke af plastic, der var iklædt rigtigt tøj, som Kystredningstjenestens folk fra Grenaa bjærgede.

Annonce

Et travlt område

Ud over at hjælpe de 20 nødstedte mennesker ved 31 aktioner rykkede redningsstationerne på Anholt og i Grenaa også ud til 32 assistanceopgaver, der defineres som situationer, hvor redningsstationerne hjælper fartøjer på havet, når der ikke er fare for liv og førlighed.

Det kan eksempelvis være, hvis et fartøj er stødt på grund og skal have hjælp til fritrækning, eller hvis et fartøj ikke kan komme i land ved egen hjælp og derfor har brug for et slæbefartøj.

Af de 32 assistanceopgaver stod Kystredningstjenesten på Anholt for syv aktioner, mens redningsstationen på Grenaa Havn stod for 25 aktioner. Det gennemsnitlige antal assistanceopgaver på landsplan er knap ni aktioner pr. havn, så også her leverer de to redningsstationer en flot indsats.

På landsplan reddede Kystredningstjenestens medarbejdere i 2020 11 liv og hjalp 190 nødstedte personer ved i alt 293 redningsaktioner. Den gennemsnitlige tid, fra alarmen lød, til den første båd var i vandet, var otte minutter og 42 sekunder. Der findes ingen oversigt over, hvor mange liv det ikke har været muligt at redde i forbindelse med Kystredningstjenestens aktioner.

Der er i alt 21 redningsstationer i Danmark med cirka 250 redningsfolk. Langt de fleste af redningsfolkene er frivillige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce