Annonce
Indland

347 spammails koster firmaet Chokpris Aps en bødestraf

Kacper Pempel/Reuters
I 2016 modtog 74 personer spammails fra virksomhed uden personernes samtykke. Det koster firma en bøde.

En række mails med reklamer blev i 2016 sendt til 74 personer, selv om de ikke havde sagt ja til at modtage dem.

Det er ulovligt, og derfor er firmaet bag mail-domænerne blevet idømt en bødestraf på 34.700 kroner for spam.

Dommen blev afsagt af Retten i Helsingør, skriver Forbrugerombudsmanden.

Det er firmaet Chokpris Aps, der efterfølgende har skiftet navn til Smuk Indretning Aps, som har fået bøden.

Det sker, fordi det i 2016 sendte 347 reklamemails til 74 forbrugere, uden at firmaet kunne dokumentere, at de pågældende forbrugere havde givet lov til det.

De blev sendt fra mailadresserne @chokpris.dk og @prishunter.dk, men de mange spammails blev for meget for en række forbrugere, som henvendte sig til Forbrugerombudsmanden.

Firmaet blev herefter politianmeldt for at have forbrudt sig mod markedsføringsloven.

Af den fremgår det, at erhvervsdrivende ikke må kontakte nogen via elektronisk post - det kan være mails eller sms'er - medmindre modtageren har givet et samtykke til det på forhånd.

Det er væsentligt, at virksomheder overholder reglerne, mener forbrugerombudsmand Christina Toftegaard-Nielsen.

- Som forbrugere har vi ret til at kunne fravælge elektronisk markedsføring. Hvis ikke virksomhederne sikrer sig, at vi har givet et gyldigt samtykke, før de begynder at sende markedsføringsmateriale direkte til os, risikerer virksomhederne at overtræde forbuddet mod spam og få en bødestraf, siger hun i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Annonce
Artikel om dom på forbrugerombudsmandens hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce