Annonce
Sport

36 år senere: Bakken Bears ordnede israelere og er i kvartfinalen

Bears-spillerne svævede højt i Israel. Foto: FIBA
Bakken Bears vendte på imponerende vis et truende nederlag til en sejr på fem point i Israel og kvalificerede sig dermed til kvartfinalen i FIBA Europe Cup.

BASKETBALL: Det er 36 år siden at et dansk hold for første gang mødte et israelsk.

Dengang tabte Viby 62-133 i Israel til Maccabi Tel Aviv, på trods af, at århusianerne var fint med i kampen – i hvert fald hvis man skal tro træner Jørgen Johansen, der reporterede hjem til Århus Stiftstidende over telefon:

- Sejrens størrelse giver ikke det rette indtryk af kampen. Faktisk spillede vi det første kvarter lige op med de dygtige israelere, men da Maccabi efter pausen gik over til zoneopdækning, kunne vi slet ikke komme på skudhold – og så begyndte det for alvor at gå stærkt.

Maccabi Tel Aviv var dengang – som i dag – ét af Europas bedste hold. Vibys spillere betalte kontingent og trænede to gange om ugen.

Lad os stille og roligt konstatere, at styrkeforholdet mellem dansk og israelsk basketball har nærmet sig hinanden.

Onsdag aften mødte Bakken Bears Ironi Ness Ziona i 1/8-finalen i FIBA Europe Cup. De har hjemme i en forstad til Tel Aviv. Nærmere bestemt hallen Lev Hamoshava.

Her var føromtalte Maccabi Tel Aviv på besøg tidligere på sæsonen og led et nederlag, selvom hjemmeholdet kæmper en kamp midt i den israelske række.

De har råd til en tidligere NBA-spiller i Daequan Cook, men det var ikke nok i de to holds første møde i Aarhus, hvor Bears – i modsætning til Viby dengang i 1983 – skabte sig et forspring på 17 point, som de tog til Israel med.

Og det var en føring, som danskerne hurtigt fik brug for at spise af.

Efter en solid begyndelse hvor de to hold fulgtes ad til 25-25, skabte hjemmeholdet sig en føring. Gæsterne virkede en smule kyste af israelernes fysik og missede ukarakteristisk mange layups.

Det gav en pauseføring på 40-31 ved pausen. Altså en difference på ni point og halvvejs mod de 17, de skulle hente.

Derfor godt liv i den lille hal, hvor 850 israelere og 34 sponsorerer fra Bakken Bears havde droppet Champions League i fjernsynet for at se basketball.

Og hvad gjorde Bakken Bears så?

Ingen af Bears-spillerne var født, da Viby gik kold efter pausen for 36 år siden. Så den kamp skænkede de næppe en tanke. I stedet satte de fart på. Det er på den måde, Bears er bedst i denne sæson. Når de bruger hele bænken og stormer frem og tilbage som var det kampens sidste spil.

De vandt tredje periode 20-11, udlignede dermed kampen og var altså tilbage på sit forspring fra Aarhus på 17 point.

Det er rigtig meget at hente på blot ti minutter, og hjemmeholdets spillere lagde da heller ikke skjul på, at de var frustrerede. Med andre ord. Bakken Bears kunne stikke kniven ind.

Og det gjorde Tylor Ongwae og kompagni så med et par ordentlige dunks lige i bøtten så hatten og kalotten passede.

- Ved pausen havde vi stadig en tro på, at vi med et højt tempo kunne få vendt kampen. Vi ramte ringe i første halvleg så vi vidste godt, at vi kunne lave flere point. Spørgsmålet var, om vi kunne holde deres arkade af skud tilbage, sagde Bears’ head coach Steffen Wich efter kampen.

Også han bemærkede, at dansk basketball har rykket sig de seneste 36 år:

- Der er sket et skred i dansk basketball siden Viby var hernede i stenalderen og tabte med 71 point. Som en af vores amerikanere sagde til mig forleden, så er den store forskel de danske spillere. Han er imponeret over niveauet på dem og den indstilling, de lægger for dagen. I kvartfinalen skal Bakken Bears møde tyske s.Oliver Würzburg. Først kamp spilles i Aarhus på onsdag.

Annonce

FIBA Europe Cup

  • Ironi Ness Ziona – Bakken Bears 76-81
  • Periodecifre: (21-20), (19-11), (11-20), (25-30)
  • Ironi: Golan Gutt 19, Daequan Cook 19, Talib Zanna 14
  • Bears: Ryan Evans 13, Hayden Dalton 11, Michel Diouf 10, Adama Darboe 10, Tylor Ongwae 8, Darko Jukic 7, Thomas Lærke 7, Tobin Carberry 7, Ryan Martin 3, Morten Sahlertz 3, Sylvester Berg 2
  • Rebounds: Ironi 47, Bears 49
  • Tilskuere: Cirka 900 i Lev Hamoshava
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce