Annonce
Debat

36 millioner kan ikke tage fejl

Biblioteket er lokalområdets omdrejningspunkt, og det må ikke blive pengepungens størrelse, der i fremtiden skal afgøre, om vi kan bruge bibliotekerne.

Hvert år besøges danske biblioteker 36 millioner gang, hvilket gør bibliotekerne til den meste besøgte kulturinstitution i Danmark.

3/4 af danskerne besøger årligt biblioteket. Det viser, at bibliotekerne i den grad er folkeligt forankret og en videns- og kulturinstitution, som er i takt med tidens behov.

Bibliotekerne er populære, fordi der forgår så meget forskelligt. Bibliotekernes låner jo først og fremmest materialer ud, men udover det foregår der også aktiviteter, som både relaterer sig til lokalområdet og til nationale og internationale dagsordener.

At bibliotekerne er lokalområdets omdrejningspunkt, har vi i Aarhus rigtig mange eksempler på. Da byrådet i 2006 ville nedlægge Åby bibliotek, rejste der sig en proteststorm. Og Åbyhøj-borgernes vigtigste argument for at bevare biblioteket, var alle de lokale foreninger, som aktivt brugte biblioteket som mødested og til arrangementer, der var forankret i lokalområdet.

Læreren fra forsøget på at lukke Åby bibliotek var så stærk, at hele byrådet i dag bakker op om den meget decentrale struktur, som i dag findes i Aarhus kommune. Der findes i alt 19 biblioteker, alle med en stærk lokalforankring og derfor vidt forskellige. Gellerup bibliotek er derfor også anderledes end langt fleste af de andre biblioteker i Aarhus kommune, og altså et bibliotek med en meget stærkt forankring i lokalsamfundet, med tilbud om uddannelseskurser, tilknyttet juridisk rådgivning og lektiehjælp samt spændende arrangementer, som skaber debat og præsenterer kultur.

Alle bibliotekerne står imidlertid overfor en meget stor udfordring, nemlig den digitale. Alting bliver gjort digitalt i disse år - selv bøger. Det er helt naturligt, udfordringen ligger i, at man ikke har opbygget de samme aftaler og strukturer omkring betaling for licenser for de digitale ydelser. Det kan i værste fald få den konsekvens, at vi i Danmark mister den frie og

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce