Annonce
Debat

36 millioner kan ikke tage fejl

Biblioteket er lokalområdets omdrejningspunkt, og det må ikke blive pengepungens størrelse, der i fremtiden skal afgøre, om vi kan bruge bibliotekerne.

Hvert år besøges danske biblioteker 36 millioner gang, hvilket gør bibliotekerne til den meste besøgte kulturinstitution i Danmark.

3/4 af danskerne besøger årligt biblioteket. Det viser, at bibliotekerne i den grad er folkeligt forankret og en videns- og kulturinstitution, som er i takt med tidens behov.

Bibliotekerne er populære, fordi der forgår så meget forskelligt. Bibliotekernes låner jo først og fremmest materialer ud, men udover det foregår der også aktiviteter, som både relaterer sig til lokalområdet og til nationale og internationale dagsordener.

At bibliotekerne er lokalområdets omdrejningspunkt, har vi i Aarhus rigtig mange eksempler på. Da byrådet i 2006 ville nedlægge Åby bibliotek, rejste der sig en proteststorm. Og Åbyhøj-borgernes vigtigste argument for at bevare biblioteket, var alle de lokale foreninger, som aktivt brugte biblioteket som mødested og til arrangementer, der var forankret i lokalområdet.

Læreren fra forsøget på at lukke Åby bibliotek var så stærk, at hele byrådet i dag bakker op om den meget decentrale struktur, som i dag findes i Aarhus kommune. Der findes i alt 19 biblioteker, alle med en stærk lokalforankring og derfor vidt forskellige. Gellerup bibliotek er derfor også anderledes end langt fleste af de andre biblioteker i Aarhus kommune, og altså et bibliotek med en meget stærkt forankring i lokalsamfundet, med tilbud om uddannelseskurser, tilknyttet juridisk rådgivning og lektiehjælp samt spændende arrangementer, som skaber debat og præsenterer kultur.

Alle bibliotekerne står imidlertid overfor en meget stor udfordring, nemlig den digitale. Alting bliver gjort digitalt i disse år - selv bøger. Det er helt naturligt, udfordringen ligger i, at man ikke har opbygget de samme aftaler og strukturer omkring betaling for licenser for de digitale ydelser. Det kan i værste fald få den konsekvens, at vi i Danmark mister den frie og

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce