Fra kibbutzen til kirken: Mød organisten Jonatan

Jonatan Kagan ved orglet i Odder Sognekirke.


Fra kibbutzen til kirken: Mød organisten Jonatan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var ikke kirkegang i barndommen eller indgående kendskab til den danske salmeskat, der for nogle år siden fik Jonatan Kagan til at uddanne sig til organist.

For organisten Jonatan Kagan er de kirkelige ritualer og præstens ord mest noget, der foregår imellem hans meget medrivende spil på orglet i Odder Sognekirke.

»Misforstå mig nu ikke. Jeg har skam stor respekt for Folkekirken. Men jeg er ikke troende i almindelig forstand - og er derfor hverken 100 pct. kristen eller 100 pct. jøde,« lyder det fra den 47-årige musiker, der 1. januar afløste organist Grethe Gammelmark, som gik på pension efter mange år foran orgelet.

Jonatan Kagans kendskab til folkekirken kunne som sagt ligge på et meget lille sted, indtil han begyndte at læse til organist på Folkekirkens Kirkemusikskole i Roskilde.

Før den tid havde han også læst musikvidenskab på Københavns Universitet, og bagefter videreuddannede han sig på konservatoriet i Esbjerg.

»Musik har altid fyldt meget i mit liv, og det skyldes mest min danske mor, som er musiklærer og sørgede for, at jeg og mine to søskende voksede op i et hjem med masser af musik,« siger organisten, der først kom til Danmark som 14-årig.

Det skete i 1982, da familien Kagan flyttede fra en kibbutz i det nordlige Israel til Danmark.

Kibbutzen Ayelet Hashahar havde indtil da været hjem for familien Kagan, der rummede en israelsk far, tre børn og en dansk mor, som i starten af tresserne var kommet til Israel for at arbejde som kibbutznik.

»Jeg tror, at mine forældre i min barndom gik all-inn for kibbutz-tanken, Israel og jødedommen, eftersom min mor konverterede, før vi tre børn blev født. Så jeg er født jøde. Men sympatien for Israels politik ændrede sig i 1982, da Israel invaderede Libanon. Da flyttede hele familien til Danmark, hvor jeg har boet siden,« fortæller Jonatan Kagan, der dog stadig har et tæt forhold til Israel, som hans søster og far flyttede tilbage til efter nogle år. Storebroderen, moderen og Jonathan Kagan valgte af blive i Danmark.

»De første år i Danmark var lidt hårde, fordi vi børn aldrig havde lært et ord dansk. I starten boede vi Nordvestkvarteret ved København, hvor der allerede dangang var mange invandrere. Men jeg faldt godt til og flyttede senere til Nordsjælland, hvor jeg tog studentereksamen og begyndte at interessere mig lidt mere intenst for musik,« fortæller Jonatan Kagan, der ikke har en speciel musikgenre, der tiltaler ham mest.

Fra kibbutzen til kirken: Mød organisten Jonatan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce