Annonce
Aarhus

37-årige Yasha fik en hjerneblødning og var i koma tre dage: - Det var den bedste oplevelse i mit liv

Yasha Sukul fik en hjerneblødning for et år siden, og har med egne ord aldrig haft det bedre. Foto: Jens Thaysen
Annonce

AARHUS: For kun et år siden fik Yasha Sukul som 36-årig en hjerneblødning helt uden varsel, mens hun lavede yoga i sit hjem en almindelig fredag eftermiddag. Hun fik kvalme og gik ud på toilettet for at kaste op. Først troede hun, det var en nerve i nakken, der havde sat sig i klemme, så hun lagde sig til at hvile lidt.

Yasha Sukul fik dog kvalme og måtte igen ty til toiletkummen. Denne gang var opkastet endnu mere voldsomt, hvilket bekymrede hende. Hun kaldte på sin mand og sagde, at han skulle ringe efter en ambulance, mens det hele blev mere og mere mørkt for hendes øjne.

- Jeg kunne ikke rejse mig, og det hele sejlede rundt i hovedet på mig. Jeg kunne mærke, at det ikke var helt godt. Jeg endte faktisk med at besvime, men jeg mærkede det ikke rigtigt. Det skete bare, fortæller Yasha Sukul.

Annonce

En genfødsel

Ambulancen kom, og Yasha Sukul blev kørt på hospitalet til scanning på Aarhus Universitetshospital, hvor hendes mand fik fortalt, at hun havde fået en hjerneblødning i lillehjernen. Hun skulle derfor have en operation gennem lysken hele vejen op i hjernen. Heldigvis gik operationen godt, og Yasha Sukul blev lagt i koma på grund af overtryk i hjernen, der kommer af, at blodet flyder ud i hjernen.

Efter tre dage i koma vurderede lægerne, at det var forsvarligt at vække Yasha Sukul. Hun var omtumlet og fysisk påvirket. Hun kunne ikke gå, da hendes balance stadig var ude af trit, og hun havde kvalme hele tiden. Alligevel var hun glad. Hun var faktisk decideret lyksalig, da hun vågnede fra koma.

- Jeg har aldrig haft det bedre i hele mit liv, end da jeg vågnede igen. Jeg var i en form for ekstase. Det var som en genfødsel. Jeg havde ikke en bekymring i verden og havde sådan en ro, som jeg har aldrig har følt før. Der var fuldstændig ro indeni mig.

- Min familie fra Sverige kom for at besøge mig og virkede meget bekymrede, hvilket giver god mening. Men jeg kunne ikke forstå det, for jeg havde det jo helt vildt godt, forklarer Yasha Sukul.

Annonce

Fra mistillid til tillid

Efter en hjerneblødning venter der som regel en lang genoptræningsperiode. Det gjorde der også for Yasha Sukul, men det har ikke fyldt lige så meget som hendes helt nye blik på livet. Hun interesserede sig før hjerneblødningen for spirituel og personlig udvikling. Nu var svarene pludselig klare for hende.

- Jeg hviler mere i mig selv nu. Jeg ved, hvem jeg er og har mere tillid. Jeg føler mig ønsket og elsket af universet og folk omkring mig bare ved at være mig og være til. Før hjerneblødningen var kærlighed og anerkendelse betinget for mig. Det var en indre betingelse fra min opvækst, men siden jeg vågnede igen, har jeg åbnet op for at modtage kærligheden, siger Yasha Sukul.

Yasha Sukul er kommet tættere på sine nærmeste efter hjerneblødningen Foto: Jens Thaysen

Yasha Sukul er kommet tættere på sine nærmeste, efter hun vågnede igen. På en måde har hjerneblødningen faktisk været en god oplevelse for hende, selvom det er modsat den normale oplevelse. For mange er det en dramatisk, livsomvæltende oplevelse på hovedsageligt negativ vis. For Yasha Sukul har det været en helt ny start på livet.

- Jeg føler, jeg er her af en grund. Jeg har fundet en ro og mening med livet, som jeg ikke havde før. Det er derfor, jeg siger, at det har været en genfødsel, fordi jeg var én person før hjerneblødningen og en anden bagefter, siger Yasha Sukul.

Annonce

Lykkeligere end før

For Yasha Sukul har hjerneblødningen været den bedste oplevelse i livet. Godt nok er hun fysisk og mentalt ramt af efterveerne fra både operationen og hjerneblødningen, men hun har aldrig været gladere.

- Jeg har spurgt mig selv, hvis det ikke blev bedre, har jeg så et godt liv? Og det kan jeg svare klart ja til. Jeg bliver aldrig den samme igen, og det er helt fint. Jeg er lykkeligere nu, siger Yasha Sukul.

Om Yasha Sukul

  • 37 år gammel
  • Er født og opvokset i Sverige
  • Flyttede til Danmark i 2005 og Aarhus i 2007
  • Mødte sin mand, da hun flyttede til Aarhus
  • Har også udgivet en CD

At finde glæde i hvem man er, og hvad man kan, er ikke nemt. Som regel sammenligner man sig med andre, og kan komme til at føle sig utilstrækkelig. For Yasha har oplevelsen givet ro på den front.

- Det er ikke noget, man kan fremtvinge af egen vilje. Det er måske mere noget, der sker af sig selv. Jeg føler, jeg er her i verden af en grund, men det er ikke noget, jeg selv har valgt. Det kom bare, siger Yasha Sukul.

Annonce

Ny start på livet

Yasha Sukul følte, at den nye start på livet var problemfri på trods af den genoptræning, hun skulle igennem efter operationen. Hun har haft mindre energi, end hun tidligere havde, og følt sig søsyg fra tid til anden, men det opvejes af hendes mentale velvære.

Hun bliver stadig nemt træt mentalt, men det er blevet bedre med tid og træning.


Jeg har aldrig haft det bedre i hele mit liv, end da jeg vågnede igen. Jeg var i en form for ekstase. Det var som en genfødsel. Jeg havde ikke en bekymring i verden og havde sådan en ro, som jeg har aldrig har følt før

Yasha Sukul


Siden hjerneblødningen har Yasha Sukul skrevet en bog, som netop er udkommet, om hendes oplevelse. Hun har mest skrevet den for sin egen skyld, men håber også, at den kan være til gavn for andre.

- Da jeg vågnede op, havde jeg en indre stemme, der sagde: Du skal skrive en bog om det, du har oplevet, Yasha. Da jeg begyndte at skrive, kunne jeg mærke, at den største grund til at skrive var at få lov at kultivere oplevelsen. Og hver gang jeg får lov at dele oplevelsen, bliver den større, siger Yasha Sukul.

Bogen hedder ”Tiden er nu – en hjerneblødning og mødet med døden blev min frihed”, hvis man vil læse hele Yasha Sukuls historie.

Yasha Sukul har skrevet en bog og udgivet en CD efter hjerneblødningen. Foto: Jens Thaysen
Yasha Sukul har fundet en ro i sig selv, som hun ikke havde før hjerneblødningen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

TV2 indgår forlig om video fra Aarhus: Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce