Annonce
Alarm 112

To mænd får fængselsstraf for vold ved Paludan-demo

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Københavns Byret har idømt to mænd henholdsvis otte og ni måneders ubetinget fængsel for blandt andet vold.

Det koster en 38-årig mand og en 18-årig mand henholdsvis ni og otte måneders ubetinget fængsel for blandt andet vold mod politiet i forbindelse med optøjerne ved en demonstration på Nørrebro i København 14. april.

Begge er også dømt for grov forstyrrelse af ro og orden på et offentligt sted.

Det har Københavns Byret onsdag besluttet.

- Begge er dømt efter anklageskriftet, siger anklager Kasper Sørensen.

Demonstrationen på Nørrebro blev afholdt af stifter af det islamkritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Den 18-årige var på gerningstidspunktet 17 år, da han medvirkede i volden sammen med en gruppe andre personer.

Derfor er dennes straf lavere end den 38-åriges, fortæller Kasper Sørensen.

- Retten havde foretaget en helt konkret vurdering i denne situation på baggrund af personens alder, da rammen for denne type af kriminalitet normalt ligger på et års fængsel, siger anklageren.

I anklageskrifterne, som Ritzau har fået aktindsigt i, fremgår det, at de to dømte sammen med en række andre personer blandt andet har kastet sten og andre genstande efter politiet, der forsøgte at holde orden på stedet.

I anklageskriftet om den 38-årige fremgår det, at en politibetjent kom til skade, da vedkommende blev ramt af en brosten og noget glas på halsen.

Demonstrationen medførte en del optøjer, hvor en gruppe personer kastede forskellige genstande mod ordensmagten og satte ild til containere.

Politiet måtte bruge tåregas.

I forbindelse med optøjerne blev to personer i juni og juli dømt for vold.

En anden 17-årig dreng fik otte måneders ubetinget fængsel samt en advarsel i medfør af udlændingeloven for blandt andet vold mod tjenestemand, mens en 26-årig mand blev idømt et års ubetinget fængsel for samme.

Adskillige personer blev anholdt i forbindelse med optøjerne, men flere blev efterfølgende løsladt igen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce