Annonce
Alarm 112

To mænd får fængselsstraf for vold ved Paludan-demo

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Københavns Byret har idømt to mænd henholdsvis otte og ni måneders ubetinget fængsel for blandt andet vold.

Det koster en 38-årig mand og en 18-årig mand henholdsvis ni og otte måneders ubetinget fængsel for blandt andet vold mod politiet i forbindelse med optøjerne ved en demonstration på Nørrebro i København 14. april.

Begge er også dømt for grov forstyrrelse af ro og orden på et offentligt sted.

Det har Københavns Byret onsdag besluttet.

- Begge er dømt efter anklageskriftet, siger anklager Kasper Sørensen.

Demonstrationen på Nørrebro blev afholdt af stifter af det islamkritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Den 18-årige var på gerningstidspunktet 17 år, da han medvirkede i volden sammen med en gruppe andre personer.

Derfor er dennes straf lavere end den 38-åriges, fortæller Kasper Sørensen.

- Retten havde foretaget en helt konkret vurdering i denne situation på baggrund af personens alder, da rammen for denne type af kriminalitet normalt ligger på et års fængsel, siger anklageren.

I anklageskrifterne, som Ritzau har fået aktindsigt i, fremgår det, at de to dømte sammen med en række andre personer blandt andet har kastet sten og andre genstande efter politiet, der forsøgte at holde orden på stedet.

I anklageskriftet om den 38-årige fremgår det, at en politibetjent kom til skade, da vedkommende blev ramt af en brosten og noget glas på halsen.

Demonstrationen medførte en del optøjer, hvor en gruppe personer kastede forskellige genstande mod ordensmagten og satte ild til containere.

Politiet måtte bruge tåregas.

I forbindelse med optøjerne blev to personer i juni og juli dømt for vold.

En anden 17-årig dreng fik otte måneders ubetinget fængsel samt en advarsel i medfør af udlændingeloven for blandt andet vold mod tjenestemand, mens en 26-årig mand blev idømt et års ubetinget fængsel for samme.

Adskillige personer blev anholdt i forbindelse med optøjerne, men flere blev efterfølgende løsladt igen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce