Annonce
Kultur

3D vender tilbage i ny video: Måske forstadier til at skabe kunstigt liv

Filmen er i 3D og skal ses med briller på som Amalie Smith her. Foto: Michael Svenningsen
Ung kunstner i Kunsthal Aarhus laver 3D-video om smukke terrakotta-figurer på Cypern.

AARHUS: Aarhus er en del af et europæisk kunstprojekt, og nu kan vi se det første resultat af det. EU har givet halvanden million kroner til et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus og museer på Nicosia på Cypern, Marseille i Frankrig og Antwerpen i Belgien.

Lige nu viser den danske kunstner Amalie Smith, hvad hun har skabt gennem et besøg på Cypern. I et rum i Kunsthal Aarhus kan publikum opleve en 18 minutter lang video i 3D - det vil sige, gæsterne skal have 3D-briller på for at få den rigtige oplevelse. - Jeg har brugt 3D, fordi det giver en oplevelse og er besværligt, og jeg kan godt lide, at ting er besværlige, siger Amalie Smith. Jacob Fabricius, kunstnerisk direktør i Kunsthal Aarhus, er manden bag hele projektet, der handler om at finde ud af, hvordan samtidskunstnere bruger arkæologi og historie i deres arbejde, deres tanker, produktion og deling af viden. Der er lavet materialer til skolebørn. Projektet løber fra 2018 til 2020 og hedder "Excavating Contemporary Archaeology". 33-årige Amalie Smith er både forfatter og billedkunstner og arbejder med tekst og billeder i form af udstillinger, video og lyd. Hendes udstilling hedder "Clay Theory" og er en meditation over forbindelserne mellem liv og ler. Udgangspunktet er en gruppe terrakotta-figurer, små menneskeskikkelser formet i rødbrunt, brændt ler, fra den cypriotiske bronzealder. De er udstillet på et museum i Nicosia. Filmen går tilbage til spekulationer om livets opståen på en gold planet og til en fremtid med menneskeskabt liv, og Amalie Smith stiller spørgsmålet, om vi vil se tilbage på de små figurer som forstadier til at skabe kunstigt liv. På filmen fortæller geolog Minik Rosing, arkæolog Jeanette Varberg og kunsthistoriker Jacob Wamberg. Udstillingen er åbnet og kan ses til 19. januar 2020.
Annonce

Udstillingen og kunstneren

  • Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13. Amalie Smith, "Clay Theory".
  • Kan ses fra 4. oktober 2019 til 19. januar 2020.
  • Amalie Smith er 33 år og uddannet Master of Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2015 og Bachelor of Fine Arts fra samme sted i 2012. I 2009 dimitterede hun fra Forfatterskolen.
  • Hendes værker har blandt andet været vist på Kunsthal Charlottenborg, Aros, Museet for Samtidskunst, Statens Museum for Kunst, Arken og Lunds Konsthall, Melbourne, London, Leeds, Reykjavik, Riga, Malmø og Ulaanbaatar.
Amalie Smith har en 3D udstilling på Kunsthallen i Århus. Hun er både uddannet forfatter og kunstner. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Danmark

Få overblikket: Det kæmper borgmestrene om i slag om milliarder

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce