Annonce
Kultur

3D vender tilbage i ny video: Måske forstadier til at skabe kunstigt liv

Filmen er i 3D og skal ses med briller på som Amalie Smith her. Foto: Michael Svenningsen
Ung kunstner i Kunsthal Aarhus laver 3D-video om smukke terrakotta-figurer på Cypern.

AARHUS: Aarhus er en del af et europæisk kunstprojekt, og nu kan vi se det første resultat af det. EU har givet halvanden million kroner til et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus og museer på Nicosia på Cypern, Marseille i Frankrig og Antwerpen i Belgien.

Lige nu viser den danske kunstner Amalie Smith, hvad hun har skabt gennem et besøg på Cypern. I et rum i Kunsthal Aarhus kan publikum opleve en 18 minutter lang video i 3D - det vil sige, gæsterne skal have 3D-briller på for at få den rigtige oplevelse. - Jeg har brugt 3D, fordi det giver en oplevelse og er besværligt, og jeg kan godt lide, at ting er besværlige, siger Amalie Smith. Jacob Fabricius, kunstnerisk direktør i Kunsthal Aarhus, er manden bag hele projektet, der handler om at finde ud af, hvordan samtidskunstnere bruger arkæologi og historie i deres arbejde, deres tanker, produktion og deling af viden. Der er lavet materialer til skolebørn. Projektet løber fra 2018 til 2020 og hedder "Excavating Contemporary Archaeology". 33-årige Amalie Smith er både forfatter og billedkunstner og arbejder med tekst og billeder i form af udstillinger, video og lyd. Hendes udstilling hedder "Clay Theory" og er en meditation over forbindelserne mellem liv og ler. Udgangspunktet er en gruppe terrakotta-figurer, små menneskeskikkelser formet i rødbrunt, brændt ler, fra den cypriotiske bronzealder. De er udstillet på et museum i Nicosia. Filmen går tilbage til spekulationer om livets opståen på en gold planet og til en fremtid med menneskeskabt liv, og Amalie Smith stiller spørgsmålet, om vi vil se tilbage på de små figurer som forstadier til at skabe kunstigt liv. På filmen fortæller geolog Minik Rosing, arkæolog Jeanette Varberg og kunsthistoriker Jacob Wamberg. Udstillingen er åbnet og kan ses til 19. januar 2020.
Annonce

Udstillingen og kunstneren

  • Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13. Amalie Smith, "Clay Theory".
  • Kan ses fra 4. oktober 2019 til 19. januar 2020.
  • Amalie Smith er 33 år og uddannet Master of Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2015 og Bachelor of Fine Arts fra samme sted i 2012. I 2009 dimitterede hun fra Forfatterskolen.
  • Hendes værker har blandt andet været vist på Kunsthal Charlottenborg, Aros, Museet for Samtidskunst, Statens Museum for Kunst, Arken og Lunds Konsthall, Melbourne, London, Leeds, Reykjavik, Riga, Malmø og Ulaanbaatar.
Amalie Smith har en 3D udstilling på Kunsthallen i Århus. Hun er både uddannet forfatter og kunstner. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dokumentar afslører tech-giganters ansvarsløshed

DR satte mandag med dokumentaren "Døde pigers dagbog" fokus på et hemmeligt digitalt netværk på Instagram for unge piger, hvis tanker kredser om selvskade og selvmord. På det sociale medie deler omkring 1.000 psykisk sårbare piger voldsomme billeder af eksempelvis dybe snitsår, og de udveksler konkrete metoder til at begå selvmord. Programmet åbner op til en verden af psykisk sygdom og sårbarhed. Nøglen til den lukkede verden er tragisk, mindst syv piger i netværket har begået selvmord. I dokumentaren står moderen til en af de syv piger modigt frem sammen med tre af de "overlevende" piger fra netværket. Netværket har i første omgang spillet en positiv rolle i de unge pigers liv, der kan minde om en sorggruppe. Her har de i et digitalt fællesskab fundet trøst og mødt ligesindede. Negativt har netværket ifølge eksperter inspireret pigerne til at øge frekvensen og graden af selvskade. Instagram-netværket har normaliseret selvskade, uden at nogen professionelle har kunnet gribe ind. I netværket er der blevet delt omkring 100.000 opslag, hvor langt de fleste handler om selvskade og selvmord. Instagram har ikke grebet tilstrækkelig ind, til trods for angiveligt flere tusinde opslag der tydeligt overskrider deres egne regler.

Aarhus

Politi mistænker brand for at være påsat: Bevaringsværdig murermestervilla opslugt af flammerne

Aarhus

Millionindsprøjtning til århusianske daginstitutioner: 75 pædagoger kan ansættes

Annonce