Annonce
Udland

40 dræbte ved angreb på moskéer i New Zealand

Reuters Tv/Reuters
New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, oplyser, at 40 er dræbt og 20 alvorligt såret ved angreb.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er 40 dræbte ved angrebet på to moskéer i byen Christchurch natten til fredag dansk tid.

Ifølge Reuters siger premierministeren, at der er også er 20 alvorligt sårede. Angrebet bliver desuden kaldt "et velplanlagt terroristangreb" af premierministeren. Angriberne har ikke været på politiets overvågningsliste.

Samlet bliver 48 personer behandlet for skudsår ifølge Sky News.

Premierministeren meddelte tidligere, at trusselsniveauet er øget til det højest mulige.

- Det kan kun beskrives som et terrorangreb, sagde Jacinda Ardern på pressemødet ifølge The Guardian og fortsatte:

- Vi repræsenterer diversitet og medfølelse - et hjem for dem, der deler vores værdier og et helle for dem, der har brug for det.

- De værdier vil ikke blive rystet af dette angreb. Vi er en stolt nation af mere end 200 etniciteter og 160 sprog.

- Jeg fordømmer stærkest muligt ideologien hos de folk, der har udført angrebet. I har måske valgt os, men vi afstøder og fordømmer jer fuldkomment.

Natten til fredag dansk tid blev to moskéer i den newzealandske by Christchurch angrebet.

Ifølge The Guardian er der nu kun tre anholdte i forbindelse med angrebet på to moskéer i New Zealand. Tidligere var tallet fire. Det er ikke oplyst, hvorfor tallet nu er lavere.

Blandt dem en australsk statsborger, der har udgivet et fremmedfjendsk manifest, der beskriver hans planer for angrebet.

En video, som cirkulerer på internettet, viser foruroligende optagelser fra den ene af moskéerne, hvor gerningsmanden går gennem bygningen og skyder de tilstedeværende en efter en.

Politiet i Christchurch advarer folk mod at se den brutale video og dele den på nettet.

Efter skyderierne i og ved to moskéer i Christchurch har politiet uskadeliggjort et antal bomber, der er fundet i biler i byen.

Nyheden om angrebet går naturligvis verden rundt, og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver fredag morgen på twitter:

- Dybt såret af nyheden om de forfærdelige voldshandlinger i Christchurch. Mine tanker er med New Zealands folk og ofrenes familier. Danmark står bag New Zealand og Jacinda Ardern, skriver han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skriver på Twitter:

- Helt og aldeles forfærdelige nyheder fra New Zealand - alle tanker går til de berørte og det newzealandske folk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Derfor fejrer vi luciadag

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce