Annonce
Aarhus

400 dyr får nye forældre: Familie fra Sjælland overtager Munkholm Zoo

Kamelerne i Munkholm Zoo hilser nysgerrigt på de nye ejere. Lars Christian Jørgensen og sønnen Milo har købt dyreparken, så hele familien flytter fra Hillerød til Djursland for at begynde et nyt liv og familieprojekt. Fra højre ses Sandra på 19 år med familiens hund, Lars, Milo og Dina på 16 år. Forrest mor Pernille. Foto: Axel Schütt
1. december er officiel overdragelsesdag i Munkholm Zoo på Djursland, da Benny Johansen har solgt sit livsværk til en af parkens dyrepassere og hans far. Hele familien flytter med til Djursland og bliver en del af projektet.
Annonce

DJURSLAND: Hvis man har et godt job som viceskoleleder på en specialskole i Hillerød, familie og venner er tæt på, og familien stortrives - hvad pokker er så gået forud for, at man hiver alt op med rod, køber en zoologisk have og flytter så langt ud på Djursland, at kun en grusvej fører op til huset på adressen Munkholmvej 5?

Ovenstående linjer giver et kort oprids af Lars Christian Jørgensens livssituation efter, at flyttelæsset fra Sjælland ankom til dyreparken i tirsdags, og de mange kvadratmeter zoo fremover vil være familiens hjem.

- Det er en gammel drøm om at få sin familie som kollegaer, skabe noget sammen og have en fælles hverdag. For år tilbage var den drøm en biograf. Det blev aldrig til noget, så da min søn begyndte at uddanne sig til dyrepasser, begyndte jeg automatisk at læse om dyreparker i Danmark, og da vi så, at Munkholm var til salg for tre år siden, var det første frø sået, siger Lars Christian Jørgensen.

Der skulle dog gå yderligere et par år, før der for alvor kom skred i familiedrømmen. I mellemtiden var Milo færdiguddannet som dyrepasser, men havde svært ved at finde et job, så han kontaktede Benny Johansen og Munkholm Zoo for at høre, om de kunne bruge hans ekspertise i de måneder, hvor parken var åben. Derfor har han de to seneste sæsoner fungeret som dyrepasser.

Siger godmorgen til alle dyrene

Sidste år til Skt. Hans besøgte familien fra Sjælland så Milo og dyreparken på Djursland.


I lørdags stod jeg op, tog en kop kaffe og gik en tur rundt i parken og sagde godmorgen til alle dyrene. Sådan en morgen får man bare ikke andre steder, vi bor jo midt i parken. Og da vi var ved at male et af børneværelserne på første sal, gik det op for os, at når Sandra står op om morgenen, kigger hun lige over på aberne, det er da fantastisk.

Ny ejer af Munkholm Zoo


- Første gang, vi besøgte parken, var jeg solgt. Og jeg synes, det var en rigtig god ide at købe den. Men det synes min kone ikke. Så gik tiden, Danmark blev ramt af corona, og under den hårde nedlukning i marts og april fik vi muligheden for at tage en mere dyb snak om, hvad vi egentlig vil med vores liv. Og det viste sig, at hele familien havde lyst til det her projekt, siger Lars Christian Jørgensen.

Købsprocessen blev sat i gang, men der skulle gå syv måneder, før far og søn kunne sætte deres underskrifter på aftalen og dermed kalde sig zoo-ejere.

- Problemet var kreditforeningen. Der var ikke mange, der syntes, det var en god idé at købe en zoologisk have. Heldigvis fik vi støtte fra Vækstfonden, og så valgte Sparekassen Djursland at bakke op om vores projekt. Og vi er rigtig glade for, at det endte med at blive lokalt forankret, siger den nye ejer.

Stejl læringskurve

Dagligdagen på en skole med livlige elever er nu skiftet ud med kameler, slanger, aber, skildpadder og diverse andre dyreracer. Og familien er godt klar over, at det bliver et helt andet liv.


Der var ikke mange, der syntes, det var en god idé at købe en zoologisk have. Heldigvis fik vi støtte fra Vækstfonden, og så valgte Sparekassen Djursland at bakke op om vores projekt. Og vi er rigtig glade for, at det endte med at blive lokalt forankret.

Ejer af Munkholm Zoo


- Det bliver hårdt arbejde, og der er ingen af os, der forventer, at vi skal have en Tesla stående på parkeringspladsen. Men ved du hvad, i lørdags stod jeg op, tog en kop kaffe og gik en tur rundt i parken og sagde godmorgen til alle dyrene. Sådan en morgen får man bare ikke andre steder, vi bor jo midt i parken. Og da vi var ved at male et af børneværelserne på første sal, gik det op for os, at når Sandra står op om morgenen, kigger hun lige over på aberne, det er da fantastisk, siger den nye ejer af Munkholm Zoo.

Udover sønnen Milo beholder de endnu en dyrepasser og en ansat, og samtidig får de hjælp i en overgangsperiode af den tidligere ejer, Benny Johansen og hans kone Annelise.

Corona-overvejelser?

Udover sønnen Milo, der er medejer, så er planen, at hele familien skal være en del af projektet. Og både mor Pernille og Milos to plejesøstre glæder sig til det nye kapitel i deres liv.

- Mine søstre synes, det var en mega god idé, og de kan ikke forstå, vi ikke har gjort det her noget tidligere. Det er dejligt, at alle synes om vores drømmeprojekt, og siden vi flyttede ind har begge mine søstre været med ude og hjælpe hver dag, siger Milo Christian Jørgensen.

At vi står midt i en coronatid har ikke haft indflydelse på familiens overvejelser i forhold til at overtage Munkholm Zoo.

- Vi så sidste sommer, at vi havde en af de bedste somre og slog besøgsrekorden. Vi var selvfølgelig hjulpet af reducerede corona-priser. Men trods corona har mange jo netop valgt at tage på oplevelse herhjemme, så at coronapandemien stadig er her, det har ikke været en del af vores bekymring.

Godt samarbejde med lokale supermarkeder

Benny og Annelise Johansen har opbygget Munkholm Zoo over årtier, så det er store sko at skulle udfylde for de nye ejere.

- Når vi har fortalt venner på Sjælland, at vi ville købe Munkholm Zoo, så har rigtigt mange sagt, "Nå, den besøgte vi for fem eller syv år siden. Det er rigtig hyggeligt". Så på den måde er vi heldige, at parken allerede har et rigtig godt omdømme. Det, der bliver vores udfordring, er at skulle holde det høje niveau og det gode ry, siger Lars Christian Jørgensen.

Sønnen Milo er som uddannet dyrepasser vant til at begå sig mellem de mange dyr, men for Lars og konen Pernille bliver det en helt ny oplevelse.

- Hver morgen har jeg været med Benny Johansen rundt ved lokale supermarkeder og Købmænd i Grenaa og Trustrup for at hente frugt, grønt og kød, der alligevel skal smides ud. Fremover bliver den morgentur nok min, men jeg synes, det er fantastisk, at de lokale bakker op med et samarbejde som dette, så i stedet for at smide varer ud, så må vi hente dem.

Åbningstider

  • Munkholm Zoo holder vinterlukket i øjeblikket.
  • Parken åbner igen i vinterferien i uge 7 og uge 8, og håbet er, at mange af de familier, der ikke kan komme på vinterferie, vil benytte ferien til at tage på oplevelsestur i Zoo.
  • Derefter overvejer Munkholm at holde åbent i weekenderne efter vinterferien, inden dørene for alvor slås op til en ny sæson i marts.
Tid til fodring. Milo Christian Jørgensen har god kontakt med det lille egern. Han har fungeret som dyrepasser i Munkholm Zoo i de seneste to sæsoner, så det bliver ham, der skal lære familien op. Foto: Axel Schütt
Mange af parkens gæster synes, det er et hit at være med til at fordre dyrene. - De steder, hvor børnene kan få lov til at sidde og holde dyrene eller være med til at fodre dem, det er helt klart det, der trækker mest, siger Milo Christian Jørgensen. Her er det parkens losser, der får frokost. Foto: Axel Schütt
Både Sandra og Dina er glade for dyr i alle størrelser. Når de afslutter deres skoleforløb 18. december på Sjælland, flytter de ind på Munkholm Zoo og får en hverdag sammen med parkens mange dyr. Foto: Axel Schütt
Sidste weekend stod den på maling af børneværelser, og tirsdag blev "det gamle liv" så pakket sammen i to lastbiler og kørt fra øst mod vest. Flyttekasserne står stadig fyldte i huset på Munkholmvej, men Pernille og Lars får god tid til at tømme dem, inden parken åbner for gæster i februar igen. Foto: Axel Schütt
Serval-katten er på rov. Alle zoologiske haver har et samarbejde om en dyre-portal, hvor man kan dele informationer, hvis man har for mange dyr af en bestemt race. På den måde kan andre zoologiske haver hente dyrene gratis eller man kan bytte med dyr, så Odder-unger for eksempel byttes for en vædder. Foto: Axel Schütt
Munkholm Zoo har godt 400 dyr i parken, som den nye ejer-familie skal til at lære at kende. Her er dværg-odderne kommet op af vandet for at hilse på. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Annonce