Bertel Haarder: Åbningen lover godt for 2017

Fotos: Kim Haugaard

Bertel Haarder: Åbningen lover godt for 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når det nu ikke kunne blive Sønderborg/Flensborg, så var det godt, at det blev Aarhus. Byen, som nu er Europæisk Kulturhovedstad. Benævnt af Dronningen som Danmarks anden "storby". Den er ikke længere bare nummer to.

Den har fået sin egen særegne profil, spækket med store, velbesøgte kulturinstitutioner. Fra Kunstmuseet Aros, Moesgaards historiske museum og Den Gamle By, der i en grad har fornyet sig - til det nye bibliotek Dokk1 (udtales Dokken), der fornylig blev kåret til verdens bedste folkebibliotek på en international konference i Ohio i USA.

Havnen har fået smukke nybyggerier, letbaneforbindelse og en åbning ud mod den brede Aarhusbugt - med vandflyver til København!

De nye vidundere føjer sig til alt det velkendte, der er bevaret i den hyggelige by:

*Domkirken, Katedralskolen, Rådhuset, Strøget, Tivoli Friheden, Åboulevarden (nu med en frilagt å) og Midtbyen med Skolegade, Mejlgade, Knudrisgade (udtales gaje), hvor man for sit indre øre stadig hører de herlige gamle sporvognkontrollørers venlige "jadak, jadak og jadak", når de klippede passagerernes billetter.

*Universitetsparken med CF Møllers smukke byggeri, Danmarks eneste rigtige universitetscampus placeret omkring kuperede plæner med ænder og svaner i søen. Selv boede jeg på Kollegium 3 med udsigt over parken, andefamilie på altanen - og fælles bad og køkken. I Stakladen udspillede studenteroprøret sig på godt og ondt. Og på "Teologi" holdt de åndelige fyrtårne til: filosoffer og teologer som Sløk, Løgstrup, Lindhardt, Prenter med flere. En åndelig storhedstid.

*Tænk også på perlekæden af forfattere som Tage Skou-Hansen, Svend Aage Madsen, Ole Lund Kirkegaard med flere, og landskendte musikere som TV2´s Steffen Brandt, Gnags, Peter A.G., Thomas Helmig, Anne Linnet, Tøsedrengene, Flemming Bamse Jørgensen, Lis Sørensen og mange flere.

Dertil føjer sig Nils Malmros' mange indlevede film, der vistnok alle foregår i Aarhus, hvor hans far var læge på Kommunehospitalet.

Malmros har stillet det gode forslag, at byens floskuløse tilnavn "Smilets by" erstattes af "Lysets by" med henvisning til den verdensberømte astronom Ole Rømer, der opdagede lysets hastighed, og som sammen med Ole Worm markerer byens naturvidenskabelige styrke, der præger universitetet den dag i dag. Den, der vågner op på Hotel Marselis eller går tur i Marselisskovene, glemmer ikke lyset over Aarhusbugten.

Meget symbolsk får Aarhus nu Danmarks første "strålekanon" til glæde for kræftpatienter over hele landet. Ikke som en gave, men fordi Aarhus kvalificerede sig i den udbudsrunde, der blev igangsat, da jeg var sundhedsminister.

Internationalt er Aarhus for længst slået igennem. CNN nævner Aarhus blandt de 17 vigtigste destinationer. Lonely Planet har Aarhus som nummer to efter den legendariske græske halvø Peloponnes. Den britiske avis The Guardian har udnævnt Aarhus til "Nordisk Stjerne".

Med Steffen Brandts ord: "Byen er stor nok til, at du kan gemme dig, men ikke stor nok til, at du kan blive væk."

Og nu skal udnævnelsen til Europæisk Kulturby så give byen endnu et "boost", så det giver genlyd langt ud over landets grænser. De otte vigtigste kulturinstitutioner, herunder de før nævnte samt teatret, operaen, symfoniorkestret og Festugen har fået hver fire ekstra millioner at gøre godt med. I alt er budgettet kommet op på 453 millioner kroner.

Med venlig hilsen til alle dem, der med rette eller urette klager over manglende kulturbevillinger:

Kom til Aarhus og se, hvad kulturvenlige politikere kan finde på at sætte i gang i form af et ægte offentligt-privat samarbejde! Det vil ikke blive en belastning, men en gevinst for byen og landet, også økonomisk.

Som altid i Danmark bæres det hele af et enormt frivilligt engagement. Ikke blot de 5.000 frivillige, der bogstavelig talt bar og sang lørdag aftens eventyrlige vikingeskibsparade gennem byen, men også tusinder af andre. Deltagelsen i paraden lover godt for det kommende års utallige højdepunkter. Festivalen "The Gardens. End of Times. Beginning of Times" sætter fokus på de kulturelle rødder og markerer starten på en tilbagevendende "triennale", det vil sige, at den gentages hvert tredje år.

Under den fælles overskrift "Let's Rethink!" inddrages også omegnsbyerne. Lige fra Krimimessen på det tidligere Horsens Statsfængsel, landsbyen Odder, der gentænker landsbyen, til landbrugs- og landbo-udstillingen på Gl. Estrup i Auning og Jorn og Munch-udstillingen i Silkeborg, hentet fra Norge.

Jo, det er en rigtig Aarhus-historie! Et orgie af kultur.

–-

Men.

Når Danmark i 2032 igen får en europæisk kulturhovedstad, må tiden da endelig være kommet for Sønderborg/Flensborg. Det vil være oplagt, når de dansk-tyske mindretalsordninger i mellemtiden forhåbentlig er kommet på Unescos immaterielle verdensarvsliste, som Danmark aldrig tidligere har budt ind på. Det vil jeg arbejde for som opfølgning på Danmarkskanonen.

Paraden på åbningsdagen bliver ikke som i Aarhus, snarere en flotille fra Sønderborg til Flensborg ad Danmarks smukkeste fjord, Flensborg Fjord, som symbol på verdens mest løfterige grænsesamarbejde.

Bertel Haarder,

Tidl. kulturminister m.m.

Bertel Haarder: Åbningen lover godt for 2017

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce