Annonce
Aarhus

44.000 har fået brev: Alle huse bygget før 2010 bør tjekkes for radon

Simon Haastrup og hans familie tog konsekvensen, da målinger viste for høj radon-koncentration i huset i Brabrand. De valgte at få installeret et kæmpestort ventilationsanlæg i kælderen, og det hjalp. Foto: Flemming Krogh

Også nyere huse kan rumme for store koncentrationer af den radioaktive gas, viser nye målinger.

AARHUS: Aarhus Kommune har sendt E-post ud til 44.000 ejere af huse bygget før 2010. I brevet opfordrer kommunen husejerne til at få undersøgt koncentrationen af radon i deres bolig.

Tidligere har holdningen været, at ejere af huse bygget efter 1998 ikke behøvede frygte den radioaktive gas. Dengang blev det nemlig et krav, at alle nye huse skulle radon-sikres.

Imidlertid har nye målinger foretaget af Realdania vist, at omkring en tredjedel af husene bygget efter den tid har højere koncentration af radon, end myndighederne anbefaler. Det er årsagen til, at kommunen denne gang også skriver ud til ejere af nyere huse.

Når der ikke sendes breve ud til ejere af helt nye huse bygget efter 2010, skyldes det, at der det år trådte et nyt og skrappere bygningsreglement i kraft. I reglementet skærpes kravene til radonsikring af nybyggeri væsentligt. Konklusionen er, at det ifølge eksperterne kun er i huse fra før 2010, der er øget risiko for radon.

Hvornår er en radonmåling aktuel?

Det afhænger blandt andet af husets byggeår og stand.

Også beliggenheden spiller ind. Radonniveauet i Østjylland er som tommelfingerregel højt.

Især i ældre huse, hvor der er tydelige tegn på utætheder i husets konstruktioner mod jorden, kan det være en god idé at måle. En radonmåling foregår i vinterperioden og er nem at udføre.

Man bestiller en test - eksempelvis via bolius.dk - sætter målere op og venter to-tre måneder. Derefter sender man målerne til analyse, og få uger efter man et resultat.

En måling koster typisk mellem 500 og 1500 kr.

Kilde: bolius.dk m.fl.

Billige løsninger hjælper

Det er ikke første gang, at Aarhus Kommune, som samarbejder med Realdania om en radon-kampagne, skriver ud til husejere. I løbet af de seneste to år har 1.825 husstande i Aarhus Kommune da også fået målt husets radonniveau via Realdanias kampagne. Data fra målingerne viser, at knap halvdelen af husene har mere radon end de 100 becquerel pr. kubikmeter luft, Sundhedsstyrelsen og WHO angiver som anbefalet grænseværdi.

- De tidligere års resultater viser, at der er god grund til at få målt radonniveauet i sit hus, og derfor vil vi igen i år bakke op om Realdanias oplysningskampagne. Den giver øget viden om radon, og det har mange fortsat brug for, siger afdelingschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Ann Hamborg.

Hovedparten af de husejere, som har målt for meget radon, kan ifølge Aarhus Kommune nedbringe radonniveauet ved hjælp af enkle og billige løsninger. Som eksempelvis at tætne sprækker mod jorden, rense ventilationsriste, lufte ud regelmæssigt og sørge for god ventilering i huset.

Andre må have den store tegnebog frem og investere i løsninger som radonmembran og udsugningsanlæg. Den slags løsninger kan koste flere hundrede tusinde kroner.

Annonce

Radon kan give lungekræft

Det er alment anerkendt af myndigheder og sagkyndige, at der er en direkte sammenhæng mellem mængden af radon, man udsættes for, og risikoen for at få lungekræft - især for rygere.

Sundhedsstyrelsens skøn er, at radon årligt er medvirkende årsag til cirka 300 lungekræfttilfælde i Danmark.

Generelt er forekomsten af radon høj i Østjylland. Kortet er fra 2001 og følger de gamle kommunegrænser. Grafik: Jens Nex
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Sport

Fodboldlegende er gået bort: Lars Høgh er død 62 år gammel

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce