x
Annonce
Aarhus

44.000 har fået brev: Alle huse bygget før 2010 bør tjekkes for radon

Simon Haastrup og hans familie tog konsekvensen, da målinger viste for høj radon-koncentration i huset i Brabrand. De valgte at få installeret et kæmpestort ventilationsanlæg i kælderen, og det hjalp. Foto: Flemming Krogh

Også nyere huse kan rumme for store koncentrationer af den radioaktive gas, viser nye målinger.

AARHUS: Aarhus Kommune har sendt E-post ud til 44.000 ejere af huse bygget før 2010. I brevet opfordrer kommunen husejerne til at få undersøgt koncentrationen af radon i deres bolig.

Tidligere har holdningen været, at ejere af huse bygget efter 1998 ikke behøvede frygte den radioaktive gas. Dengang blev det nemlig et krav, at alle nye huse skulle radon-sikres.

Imidlertid har nye målinger foretaget af Realdania vist, at omkring en tredjedel af husene bygget efter den tid har højere koncentration af radon, end myndighederne anbefaler. Det er årsagen til, at kommunen denne gang også skriver ud til ejere af nyere huse.

Når der ikke sendes breve ud til ejere af helt nye huse bygget efter 2010, skyldes det, at der det år trådte et nyt og skrappere bygningsreglement i kraft. I reglementet skærpes kravene til radonsikring af nybyggeri væsentligt. Konklusionen er, at det ifølge eksperterne kun er i huse fra før 2010, der er øget risiko for radon.

Annonce

Hvornår er en radonmåling aktuel?

Det afhænger blandt andet af husets byggeår og stand.

Også beliggenheden spiller ind. Radonniveauet i Østjylland er som tommelfingerregel højt.

Især i ældre huse, hvor der er tydelige tegn på utætheder i husets konstruktioner mod jorden, kan det være en god idé at måle. En radonmåling foregår i vinterperioden og er nem at udføre.

Man bestiller en test - eksempelvis via bolius.dk - sætter målere op og venter to-tre måneder. Derefter sender man målerne til analyse, og få uger efter man et resultat.

En måling koster typisk mellem 500 og 1500 kr.

Kilde: bolius.dk m.fl.

Billige løsninger hjælper

Det er ikke første gang, at Aarhus Kommune, som samarbejder med Realdania om en radon-kampagne, skriver ud til husejere. I løbet af de seneste to år har 1.825 husstande i Aarhus Kommune da også fået målt husets radonniveau via Realdanias kampagne. Data fra målingerne viser, at knap halvdelen af husene har mere radon end de 100 becquerel pr. kubikmeter luft, Sundhedsstyrelsen og WHO angiver som anbefalet grænseværdi.

- De tidligere års resultater viser, at der er god grund til at få målt radonniveauet i sit hus, og derfor vil vi igen i år bakke op om Realdanias oplysningskampagne. Den giver øget viden om radon, og det har mange fortsat brug for, siger afdelingschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Ann Hamborg.

Hovedparten af de husejere, som har målt for meget radon, kan ifølge Aarhus Kommune nedbringe radonniveauet ved hjælp af enkle og billige løsninger. Som eksempelvis at tætne sprækker mod jorden, rense ventilationsriste, lufte ud regelmæssigt og sørge for god ventilering i huset.

Andre må have den store tegnebog frem og investere i løsninger som radonmembran og udsugningsanlæg. Den slags løsninger kan koste flere hundrede tusinde kroner.

Radon kan give lungekræft

Det er alment anerkendt af myndigheder og sagkyndige, at der er en direkte sammenhæng mellem mængden af radon, man udsættes for, og risikoen for at få lungekræft - især for rygere.

Sundhedsstyrelsens skøn er, at radon årligt er medvirkende årsag til cirka 300 lungekræfttilfælde i Danmark.

Generelt er forekomsten af radon høj i Østjylland. Kortet er fra 2001 og følger de gamle kommunegrænser. Grafik: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Omsætning boomer: Madspildsbutikker bugner af lækre varer under coronakrisen

Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Aarhus

Skleroseramte Kristine har corona: - Føles som om, man ikke kan trække vejret ordentligt

Alarm 112

Truede betjente med corona: Flygtet fange stadig på fri fod

Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Annonce