Annonce
Aarhus

45 årig gammel ide til halv milliard: Ruth åbnede Danmarks første genbrugsbutik

For 45 år siden startede Ruth Andersen Danmarks første genbrugsbutik, Folkekirkens Nødhjælp i i Gl Munkegade. Hun arbejder der stadig... Foto: Axel Schütt

Ruth Andersen åbnede sammen med sin mand Herluf Danmarks første genbrugsbutik i Aarhus. Ideen har 45 år senere udløst en halv milliard kroner til Folkekirkens Nødhjælp og fattige mennesker.

AARHUS: Sedlen på døren ind til Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik er lige så undseelig som den gamle, lidt faldefærdige bygning i Gammel Munkegade: Overskuddet blev i første halvår 2017 på 110.000 kroner, som vi har sendt til Folkekirkens Nødhjælp.

Bag den lille besked ligger en fremsynethed, som blev skabt i Aarhus og er kommet millioner af fattige mennesker til gode over hele verden gennem 45 år.

Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik i netop Gammel Munkegade blev som Danmarks første grundlagt af sognepræst Herluf Andersen, Christianskirken, og hans hustru Ruth. Herluf Andersen døde i 2013 og fik sin egen plads i Aarhus Nord opkaldt efter sig. Blandt andet, fordi Folkekirkens Nødhjælp i kraft af hans og hustruens idé siden har rejst en halv milliard kroner til verdens fattige.

84-årige Ruth Andersen har fortsat sin daglige gang i butikken i hjertet af Aarhus, hvor et hav af netop genbrugs- og retrobutikker er skudt op de seneste år. Hver torsdag fordeler Ruth Andersen tøj, bøger og andet genbrug i butikkens baglokale.

- Jeg kan ikke bare stoppe, så længe jeg synes, det er meningsfyldt at hjælpe andre mennesker, siger Ruth Andersen, der som resten af det ulønnede personale gør klar til at fejre Danmarks første genbrugsbutiks 45 års fødselsdag med en uges slagtilbud - og kaffe og kage i lokalerne fra 18. september.

AARHUS: Landets ældste genbrugsbutik, Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik i Gammel Munkegade 8 i Aarhus fejrer sin 45 års fødselsdag med byens billigste genbrugspriser, en udstilling samt hjemmebagte småkager og kaffe i butikkens åbningstid i ugen mandag 18. september - lørdag 23. septemberI foråret 1972 åbnede sognepræst Herluf Andersen og hans hustru, Ruth, genbrugsbutik i Grønnegade sammen med Abbé Pierres Klunsere. Efter få måneder flyttede genbrugsbutikken på egen hånd til Gammel Munkegade, og de har ligget der lige siden og er blevet drevet af trofaste, ulønnede kræfter

Ægteparret sprugte Folkekirkens Nødhjælp, om de måtte bruge organisationens navn. Fra første færd er alt overskud doneret til Folkekirkens Nødhjælp, der hjælper alverdens fattige befolkninger i nød. Siden 1972 er der på baggrund af butikken i Aarhus åbnet stribevis af genbrugsbutikker. I dag har Folkekirkens Nødhjælp 122 genbrugsbutikker i Danmark, som skaber et årligt overskud på 25 millioner kroner

I løbet af 45 år har Herluf og Ruth Andersens idé fra Aarhus således genereret et overskud i genbrugsbutikkerne på omkring en halv milliard kroner, der er kommet verdens fattige i nød til gavn

- Vi har rigtig mange trofaste kunder, der besøger os jævnligt. Vi har også mange unge, der forsyner sig med køkkenudstyr, når de flytter til byen. Vi har altid de allerbedste priser, og i fødselsdagsugen byder vi selvfølgelig også på de billigste priser, fortæller lederen af genbrugsbutikken i Gammel Munkegade, Peter Schmidt.

Vi skal ikke bare tænke på os selv

Ruth Andersen får selvsagt tårer i øjnene, når hun taler om sin mand. Han tænkte altid i nye baner. Som den første i Aarhus lavede han familie- og ungdomsgudstjenester for menigheden i Christianskirken. I begyndelsen af 1970'erne skulle salmerne til netop disse fornys, og Herluf og Ruth Andersen drog til England i deres Volvo 210.

- Det var på denne tur, Herluf fik ideen til genbrugsbutikken. Herluf tænkte som ingen andre personer 10-15 år frem i tiden, fortæller Ruth Andersen.

- Vi stødte ind i nogle af de engelske Oxfam-butikker, der i 1947 blev etableret i Oxford for at hjælpe tyskerne efter krigen. Tøj og andre fornødenheder blev sendt til Tyskland, men højhælede sko og kjoler blev solgt i Oxfams butikker. På vej hjem på Englandsfærgen lagde Herluf hovedet på skrå - og kom frem til, at vi også kunne lave genbrug hjemme i Aarhus, siger Ruth Andersen.

- Herluf og jeg var børn under krigen. Vi oplevede en forfærdelig tilstand. Det glemmer man ikke. Heller ikke i efterkrigsårene, hvor freden gjorde, at stemningen blev stemningen euforisk. Men vi skal ikke bare tænke på os selv, bare fordi det går godt. Rundt i verden var der pludselig andre kriser, hvor folk var i nød. Samtidig kunne vi så pludselig for første gang på fjernsynet se, hvordan børn sultede under Biafra-krisen. Når man selv er et kristent menneske, kan man ikke andet end at tage hensyn til andre mennesker, siger Ruth Andersen.

Selvom Ruth Andersen er fyldt 84-år har hun fortsat sin daglige gang i butikken i hjertet af Aarhus. Hver torsdag fordeler Ruth Andersen tøj, bøger og andet genbrug i butikkens baglokale. Foto: Axel Schütt
Annonce

Herluf Andersens Plads lever videre

Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik er efterhånden én af mange genbrugsbutikker i Aarhus. De fleste er - som tiden kræver - for indehavernes egen skyld.

I Gammel Munkegade går alt overskud dog fortsat ubeskåret til verdens fattigste. Herluf Andersen døde i en alder af 80 år, men hans ånd lever videre i mere end én forstand. Han fik nemlig sin egen plads opkaldt efter sig - Herluf Andersens Plads i Aarhus Nord - lige som Ruth Andersen fortsat er at finde i butikken til gavn for verdens fattige. Og andre.

- Vi har et meget stort stampublíkum, og så har vi mange unge tilflyttere til byen, som forsyner sig med deres første køkkenudstyr, og så bliver de ved med at komme, fortæller Peter Schmidt, der i dag leder 45 års fødselaren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Naturligvis skal vi stille krav til Nemlig.com og alle andre: Virksomheder skal ikke score fortjeneste på ryggen af de ansatte

Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Annonce