Helt tys-tys og meget hemmeligt

Det er disse seks fyrede medarbejdere fra den bortviste topchefs afdelinger, der ikke kan få lov til at se, hvilke oplysninger fra deres personalesager, HR-afdelingen i Teknik og Miljø har videregivet til en række byrådsmedlemmer. Foto: Jens Thaysen

Helt tys-tys og meget hemmeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlemmer har fået redegørelse om seks tidligere medarbejderes personalesager i bortvist topchefs afdelinger. Kommunen nægter at lade de seks, det hele handler om, se, hvad der står om dem i redegørelsen. Ekspert undrer sig og fastslår, at medarbejderne har ret til aktindsigt.

AARHUS: Seks tidligere medarbejdere i den bortviste topchef Claus Pedersens afdelinger er af kommunen blevet nægtet adgang til at se en redegørelse, en række byrådsmedlemmer har fået om netop deres personalesager.

Der er tale om et internt dokument, lyder begrundelsen for at afslå de tidligere medarbejderes anmodninger om aktindsigt i redegørelsen.

Hemmelighedskræmmeri

Jesper Haahr Mortensen er en af de seks.

- Jeg har ikke fået mulighed for at fremlægge min sag, som den ser ud fra min side. Og nu vil kommunen heller ikke give mig mulighed for at vurdere det materiale om min sag, som HR-afdelingen - der jo har forestået fyringerne - har præsenteret politikerne for, og som politikerne refererer til i byrådet. Det er grotesk, siger han og fortsætter:

- Vi får ikke mulighed for at vurdere, om de oplysninger, der er videregivet om os, er vildledende, ukorrekte eller ufuldstændige. Hvis alt er gået efter bogen, som de siger, forstår jeg ikke, at det talepapir skal holdes hemmeligt.

Ekspert: Ret til aktindsigt

Det forstår Oluf Jørgensen heller ikke. Han er tidligere forskningschef på Journalisthøjskolen og landets førende ekspert i offentlighedsloven.

- Det er besynderligt, at Aarhus Kommune ikke vil give de fyrede medarbejdere indsigt i, hvilke oplysninger, politikerne har fået om dem i fyringssagen, siger han og fortsætter:

- Lovgivningen giver medarbejderne ret til aktindsigt i de oplysninger om sagens faktiske forhold, som kommunen bruger. Det gælder oplysninger i interne dokumenter, og kommunen kan ikke nøjes med diffuse henvisninger til, at de fyrede selv kan finde oplysningerne i personalemapperne. Der skal være præcise henvisninger, så de fyrede kan vide, hvilke oplysninger politikerne har fået.

- Det er besynderligt, at Aarhus Kommune ikke vil give de fyrede medarbejdere indsigt i, hvilke oplysninger, politikerne har fået om dem i fyringssagen
Oluf Jørgensen, tidligere forskningschef og ekspert i offentlighedsloven

De seks i byrådet

HR-chefens redegørelse om de seks tidligere medarbejderes personalesager blev givet til byrådets tekniske udvalg 24. april.

På byrådets møde 28. april kunne et flertal - Socialdemokratiet, SF og radikale - ikke støtte et forslag fra Nye Borgerlige om, at der bliver lavet en uvildig undersøgelse af, om nogle af de mennesker, der gennem årene er blevet fyret i de afdelinger, den bortviste topchef Claus Pedersen stod i spidsen for, blev afskediget af andet end reelle årsager

Nogle af dem mener selv, at de i virkeligheden mest af alt mistede deres arbejde, fordi de var i opposition til Claus Pedersen og hans måde at styre afdelingerne på.

På byrådsmødet støttede flertallet sig blandt andet til den skriftlige redegørelse om de seks tidligere ansattes personalesager. Og borgmester Jacob Bundsgaard opfordrede de øvrige byrådsmedlemmer til at få samme redegørelse, som teknisk udvalg havde fået.

Klage til Ankestyrelsen

Men her stopper åbenheden så altså.

De seks tidligere medarbejdere vil gerne vide, hvad der står om dem hver især i det papir, Teknik og Miljøs HR-chef har ladet byrådets medlemmer læse, og som hun efterfølgende har samlet ind igen. Derfor har de søgt aktindsigt i HR-chefens såkaldte talepapir.

Det har de fået afslag på. De må ikke se, hvad der står om dem selv, fordi der er tale om et internt dokument, lyder begrundelsen.

Avisen har efterfølgende med samtykke fra alle seks søgt aktindsigt i hele dokumentet.

Og har fået afslag.

Såvel en række af de tidligere medarbejdere som avisen har nu klaget over kommunens afslag på aktindsigt til Ankestyrelsen.

Helt tys-tys og meget hemmeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce