Annonce
Norddjurs

46-årig ville frifindes for bokssprængninger: I stedet fik han forlænget sin straf

Det gik voldsomt for sig, da tre gerningsmænd natten til fredag 5. august 2016 tog grove metoder i brug for at skaffe sig adgang til kontanterne i hæveautomaten i Sparekassen Djursland i Grenaa. Arkivfoto: Søren Andersen
Vestre Landsret har i denne uge stadfæstet en dom fra retten i Randers, hvor en nu 46-årig mand fra Djursland sidste år blev idømt fængsel for sin rolle i tre sager om sprængning af hæveautomater. Fængselsstraffen blev dog forlænget fra ét år til et år og tre måneder.

Djursland: Et år og tre måneders fængsel. Det er, hvad den nu 46-årige djurslænding Jakob Rudbeck ender med at se tilbage på, efter Vestre Landsret i denne uge har stadfæstet en dom, som blev afsagt i retten i Randers for ét år og fem dage siden.

Dengang besluttede et enigt domsmandsting at dømme Jakob Rudbeck skyldig i medvirken til sprængning af tre hæveautomater i henholdsvis Auning, Grenaa og Give. En dom, der ifølge byretten dog ikke kunne give mere end ét års fængsel, fordi der ikke var tilstrækkeligt belæg for at konkludere, at Jakob Rudbeck havde deltaget aktivt i de tre sprængningssager.

Afgørelsen fik efterfølgende den dømte og hans forsvarsadvokat Jan Schneider til at anke sagen til Vestre Landsret med henblik på frifindelse.

Men initiativet gav altså bagslag for makkerparret, eftersom Vestre Landsret besluttede at forlænge dommen med yderligere tre måneder.

Annonce

Sagen kort

Den spektakulære sag om bankbokssprængninger tog sin begyndelse, da Sparekassen Djurslands pengeautomat i Auning natten til 11. juli 2016 blev sprængt i luften og lænset for mere end 550.000 kroner i danske kroner og euro.

Mindre end en måned senere - natten til 5. august - fulgte endnu en bokssprængning. Denne gang var målet Sparekassen Djurslands hæveautomat i Grenaa, som det mislykkedes tyvene at sprænge hul i. Selve eksplosionen medførte dog skader på bygningen for mere end 350.000 kroner.

Natten til 31. august 2016 fandt den sidste af de tre bokssprængninger sted. Fra Jyske Banks hæveautomat i Give, stjal gerningsmændene 690.000 kroner og 17.660 euro, inden de som ved de foregående bokssprængninger forsvandt i en sort Audi RS6.

Den sorte Audi, der viste sig at være stjålet, blev efterfølgende fundet under en ransagning på Jakob Rudbecks bopæl på Djursland i efteråret 2016. Her kunne det konstateres, at bilen var blevet specialtillavet som flugtbil med en agent 007-lignende gulvlem, hvorfor det ifølge anklagemyndigheden var usandsynligt, at Jakob Rudbeck ikke skulle have kendt til Audiens reelle formål.

Tre andre mænd blev allerede forrige år idømt mellem tre et halvt og fem års fængsel i sagen for deres aktive medvirken i bokssprængningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce