Annonce
Norddjurs

46-årig ville frifindes for bokssprængninger: I stedet fik han forlænget sin straf

Det gik voldsomt for sig, da tre gerningsmænd natten til fredag 5. august 2016 tog grove metoder i brug for at skaffe sig adgang til kontanterne i hæveautomaten i Sparekassen Djursland i Grenaa. Arkivfoto: Søren Andersen
Vestre Landsret har i denne uge stadfæstet en dom fra retten i Randers, hvor en nu 46-årig mand fra Djursland sidste år blev idømt fængsel for sin rolle i tre sager om sprængning af hæveautomater. Fængselsstraffen blev dog forlænget fra ét år til et år og tre måneder.

Djursland: Et år og tre måneders fængsel. Det er, hvad den nu 46-årige djurslænding Jakob Rudbeck ender med at se tilbage på, efter Vestre Landsret i denne uge har stadfæstet en dom, som blev afsagt i retten i Randers for ét år og fem dage siden.

Dengang besluttede et enigt domsmandsting at dømme Jakob Rudbeck skyldig i medvirken til sprængning af tre hæveautomater i henholdsvis Auning, Grenaa og Give. En dom, der ifølge byretten dog ikke kunne give mere end ét års fængsel, fordi der ikke var tilstrækkeligt belæg for at konkludere, at Jakob Rudbeck havde deltaget aktivt i de tre sprængningssager.

Afgørelsen fik efterfølgende den dømte og hans forsvarsadvokat Jan Schneider til at anke sagen til Vestre Landsret med henblik på frifindelse.

Men initiativet gav altså bagslag for makkerparret, eftersom Vestre Landsret besluttede at forlænge dommen med yderligere tre måneder.

Annonce

Sagen kort

Den spektakulære sag om bankbokssprængninger tog sin begyndelse, da Sparekassen Djurslands pengeautomat i Auning natten til 11. juli 2016 blev sprængt i luften og lænset for mere end 550.000 kroner i danske kroner og euro.

Mindre end en måned senere - natten til 5. august - fulgte endnu en bokssprængning. Denne gang var målet Sparekassen Djurslands hæveautomat i Grenaa, som det mislykkedes tyvene at sprænge hul i. Selve eksplosionen medførte dog skader på bygningen for mere end 350.000 kroner.

Natten til 31. august 2016 fandt den sidste af de tre bokssprængninger sted. Fra Jyske Banks hæveautomat i Give, stjal gerningsmændene 690.000 kroner og 17.660 euro, inden de som ved de foregående bokssprængninger forsvandt i en sort Audi RS6.

Den sorte Audi, der viste sig at være stjålet, blev efterfølgende fundet under en ransagning på Jakob Rudbecks bopæl på Djursland i efteråret 2016. Her kunne det konstateres, at bilen var blevet specialtillavet som flugtbil med en agent 007-lignende gulvlem, hvorfor det ifølge anklagemyndigheden var usandsynligt, at Jakob Rudbeck ikke skulle have kendt til Audiens reelle formål.

Tre andre mænd blev allerede forrige år idømt mellem tre et halvt og fem års fængsel i sagen for deres aktive medvirken i bokssprængningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce