Annonce
Norddjurs

46-årig ville frifindes for bokssprængninger: I stedet fik han forlænget sin straf

Det gik voldsomt for sig, da tre gerningsmænd natten til fredag 5. august 2016 tog grove metoder i brug for at skaffe sig adgang til kontanterne i hæveautomaten i Sparekassen Djursland i Grenaa. Arkivfoto: Søren Andersen
Vestre Landsret har i denne uge stadfæstet en dom fra retten i Randers, hvor en nu 46-årig mand fra Djursland sidste år blev idømt fængsel for sin rolle i tre sager om sprængning af hæveautomater. Fængselsstraffen blev dog forlænget fra ét år til et år og tre måneder.

Djursland: Et år og tre måneders fængsel. Det er, hvad den nu 46-årige djurslænding Jakob Rudbeck ender med at se tilbage på, efter Vestre Landsret i denne uge har stadfæstet en dom, som blev afsagt i retten i Randers for ét år og fem dage siden.

Dengang besluttede et enigt domsmandsting at dømme Jakob Rudbeck skyldig i medvirken til sprængning af tre hæveautomater i henholdsvis Auning, Grenaa og Give. En dom, der ifølge byretten dog ikke kunne give mere end ét års fængsel, fordi der ikke var tilstrækkeligt belæg for at konkludere, at Jakob Rudbeck havde deltaget aktivt i de tre sprængningssager.

Afgørelsen fik efterfølgende den dømte og hans forsvarsadvokat Jan Schneider til at anke sagen til Vestre Landsret med henblik på frifindelse.

Men initiativet gav altså bagslag for makkerparret, eftersom Vestre Landsret besluttede at forlænge dommen med yderligere tre måneder.

Annonce

Sagen kort

Den spektakulære sag om bankbokssprængninger tog sin begyndelse, da Sparekassen Djurslands pengeautomat i Auning natten til 11. juli 2016 blev sprængt i luften og lænset for mere end 550.000 kroner i danske kroner og euro.

Mindre end en måned senere - natten til 5. august - fulgte endnu en bokssprængning. Denne gang var målet Sparekassen Djurslands hæveautomat i Grenaa, som det mislykkedes tyvene at sprænge hul i. Selve eksplosionen medførte dog skader på bygningen for mere end 350.000 kroner.

Natten til 31. august 2016 fandt den sidste af de tre bokssprængninger sted. Fra Jyske Banks hæveautomat i Give, stjal gerningsmændene 690.000 kroner og 17.660 euro, inden de som ved de foregående bokssprængninger forsvandt i en sort Audi RS6.

Den sorte Audi, der viste sig at være stjålet, blev efterfølgende fundet under en ransagning på Jakob Rudbecks bopæl på Djursland i efteråret 2016. Her kunne det konstateres, at bilen var blevet specialtillavet som flugtbil med en agent 007-lignende gulvlem, hvorfor det ifølge anklagemyndigheden var usandsynligt, at Jakob Rudbeck ikke skulle have kendt til Audiens reelle formål.

Tre andre mænd blev allerede forrige år idømt mellem tre et halvt og fem års fængsel i sagen for deres aktive medvirken i bokssprængningerne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce