Medarbejdere sår tvivl om tillidsmands rolle i fyringer

Brian Sten Larsen (øverst) fik sin chef, Claus Pedersen på et ubehageligt hjemmebesøg, efter at han havde forsynet tillidsmanden med materiale om kritisable forhold omkring Claus Pedersen og hans ledelse af Natur og Vejservice. Jesper Haahr Mortensen (nederst) forsynede tillidsmanden med fakturaer fra omstridt underleverandør hos Natur og Vejservice. Tillidsmanden røbede hans navn overfor ledelsen. Siden kaldte chefen, Claus Pedersen, Jesper Haahr Mortensen for psykisk syg og advarede andre medarbejdere mod at lytte til ham. Fotos: Jens Thaysen, Axel Schütt og Kim Haugaard

Medarbejdere sår tvivl om tillidsmands rolle i fyringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I to tilfælde gik tillidsrepræsentant videre til Claus Pedersen og ledelsen i Natur og Vejservice med viden om kritisable forhold i virksomheden, som han havde modtaget fra medarbejdere. Han røbede også hvem, han havde sin viden fra. Den ene fik chefen på ubehageligt hjemmebesøg, den anden blev stemplet som psykisk syg.

Man kan gå til tillidsmanden eller fagforeningen, hvis man har viden om kritisable forhold på ens kommunale arbejdsplads eller om ens kommunale chef. Sådan har det lydt mange gange fra ikke mindst politikere i kølvandet på skandalesagen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Avisen har afdækket to forhold, hvor medarbejdere i Natur og Vejservice gik til fællestillidsmand Ivan Krag Møller med deres viden om stærkt kritisable forhold i afdelingen under den nu bortviste og politianmeldte topchef, Claus Pedersens, ledelse.

I begge tilfælde gik fællestillidsmanden for de omkring 225 3F'ere videre til Claus Pedersen eller andre i ledelsen med den viden og de dokumenter, han havde fået - og fortalte hvor han havde det fra.

En lille gruppe

Første gang er i april 2012, hvor en lille gruppe af nu tidligere medarbejdere havde samlet materiale, der viste, at Natur og Vejservice mod kommunens indkøbsaftaler købte kasketter og T-shirts for store beløb hos en tøjforhandler i Løkken.

Materialet drejede sig også om Claus Pedersens forkærlighed for at indkøbe sneplove og saltspredere hos et bestemt nordjysk firma på trods af, at der var store problemer med at få materiellet til at fungere. Der var mistanke om, at Claus Pedersen omgik reglerne for udbud ved indkøbene hos firmaet.

Siden har det vist sig, at firmaet også var sponsor i Claus Pedersens badmintonklub i Aalborg - og forholdet indgår nu i Østjyllands Politis efterforskning af Claus Pedersen for at have modtaget bestikkelse fra mindst seks firmaer, der var leverandører til Natur og Vejservice og samtidig sponsorer i badmintonklubben.

Det var blandt andre Brian Sten Larsen, der videregav materialet til fællestillidsrepræsentanten.

Tillidsmanden og gøgeungen

- Jeg bad ham gå videre til direktøren for Teknik og Miljø med det. Nogle år før var en anden tillidsrepræsentant gået til direktøren med oplysninger om tøjindkøb hos Levins - og Claus Pedersen havde fået besked på at stoppe det, siger Brian Sten Larsen og fortsætter:

- Som jeg husker det, sagde Ivan Krag Møller, at det her skal vi gå videre med.

Hvor han var gået videre hen med det, fandt Brian Sten Larsen ud af en torsdag eftermiddag ved 17-tiden. Da troppede Claus Pedersen nemlig uanmeldt op på hans private bopæl. En uges tid forinden havde han også været der - dog på et anmeldt besøg.

- Første gang spurgte han: "Er du i gang med at stikke mig?". Han havde vel fået nys om, at vi var en lille gruppe, der var begyndt at snakke sammen om sagerne. Jeg afviste, at vi ville stikke ham, fortæller Brian Sten Larsen og fortsætter:

- Da Claus Pedersen kom hjem til mig anden gang, sagde han: "Nu ved jeg, hvad det er, I har gang i." Derefter snakkede han om, hvem der havde magten og spurgte, om jeg kendte historien og gøgeungen, der smed de andre fugleunger ud af reden. Underforstået at han var gøgeungen, mens vi i gruppen var de andre fugleunger.

Sygemeldt

Brian Sten Larsen var på det tidspunkt varslet, at han ville blive fyret, da han efter en arbejdsskade og en kronisk sygdom havde været sygemeldt og ude af stand til at arbejde på fuld tid gennem en længere periode.

Og fyret endte han med at blive, fordi han ikke kunne holde til at arbejde 37 timer om ugen.

Psykisk påvirkede Claus Pedersens hjemmebesøg Brian Sten Larsen rigtig meget, fremgår det af dagbogsnotater, han lavede i den periode.

Fakturaer til tillidsmanden

Som administrativ medarbejder i Natur og Vejservice havde Jesper Haahr Mortensen undret sig over lidt af hvert - og taget det op med sine ledere. En af de ting, han undrede sig over, var, at Natur og Vejservice uge efter uge hyrede det private firma, Skovby Anlæg, ind som underentreprenør på opgaver, som Natur og Vejservice selv havde vundet i udbud. Samlet beløb opgaverne sig til omkring 1,5 mio. kr. om året. De skulle derfor have været udbudt, så andre firmaer kunne byde ind med en - måske lavere - pris.

Derudover bemærkede Jesper Haarhr Mortensen også, at ejeren af Skovby Anlæg var bror til en formand i Natur og Vejservice.

- Det jeg især syntes var mærkelig, var, at vi systematisk brugte et privat firma i stedet for at lave opgaverne selv - eventuelt ved at ansætte et par mand ekstra, hvis der var behov for det. Det havde jeg talt med ledelsen om, men der skete intet. Derfor gik jeg til driftsmedarbejdernes fællestillidsrepræsentant, Ivan Krag Møller, som jeg mente også måtte være interesseret i at stoppe brugen af Skovby Anlæg, siger Jesper Haahr Mortensen og fortsætter:

- Aftalen med ham blev, at jeg hver uge afleverede kopi af fakturaer fra Skovby Anlæg til ham, så han kunne bruge dem i sin argumentation overfor ledelsen.

Stemplet psykisk syg

Af en mail fra slutningen af november 2015, som avisen har set, fremgår det imidlertid, at Ivan Krag Møller to måneder tidligere også informerede sin chef, Rasmus Wieland, om det, Claus Pedersen i mailen betegner som "Haahrs mission."

Mailen er skrevet lige efter, at avisen første gang søgte om aktindsigt i en lang række forhold i Natur og Vejservice - herunder i fakturaer fra Skovby Anlæg.

- Jeg synes, at meget indikerer, at Ivan Krag Møllers snak om min mission, fik medindflydelse på min situation i Natur og Vejservice - på at jeg efter en række kontraktansættelser og lovning om fastansættelse i stedet røg ud, siger Jesper Haahr Mortensen og fortsætter:

- De ville af med mig. Claus Pedersen begyndte at sprede en historie om, at jeg var psykisk syg. Blandt andet ringede han til flere af mine kollegaer og sagde, at jeg var psykisk syg, og at de derfor ikke skulle tage det, jeg fortalte, for gode varer.

Brian Sten Larsen og Jesper Haahr Mortensen er blandt de tidligere medarbejdere, der kan få deres personalesager undersøgt, efter at byrådet lige inden sommerferien besluttede at sætte endnu en undersøgelse i gang.

Medarbejdere sår tvivl om tillidsmands rolle i fyringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce