93-årig fra Malling har ventet fem måneder på at få hjemmehjælp

Ib Gustafsen vil ikke ynkes på grund af alder eller helbred. Men han forstår ikke, at der i et velfærdsland som Danmark skal gå flere måneder med at behandle en simpel anmodning om rengøringshjælp. Foto: Jens Thaysen

93-årig fra Malling har ventet fem måneder på at få hjemmehjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ib Gustafsen fra Malling har altid klaret sig selv. Men åndedrætsproblemer hæmmer nu den 93-årige pensionist så meget, at han i juli gik til Aarhus Kommune for at bede om hjælp til rengøringen. Ib Gustafsen ventede i fem måneder på, at der skete noget i sagen.

MALLING: Det er simpelthen ikke rimeligt.

Ordene leveres med eftertryk og et meget bestemt blik af Ib Gustafsen.

Den 93-årige pensionist fra Malling ventede i flere måneder på et besøg af den kommunale medarbejder, der skulle vurdere den tidligere typografs behov for hjemmehjælp.

- Jeg sætter en ære i at klare mig selv. Det har jeg gjort hele livet, og jeg vil stadig gerne selv ordne så meget som muligt. Men alderen begynder at trykke. Derfor er jeg gået til kommunen for at få hjælp, men den har åbenbart ikke travlt med at hjælpe. Jeg har ventet og ventet på at få besøg af en visitator. Sådan troede jeg slet ikke, at det skulle være, fortæller Ib Gustafsen.

Malling. 94-årige Ib Gusatvsen 
Foto: Jens Thaysen
Ib Gustafsen fra Malling har altid klaret sig selv. Den snart 94-årige pensionist har imidlertid fået problemer med åndedrættet, og derfor gik han i juli til Aarhus Kommune for at få rengøringshjælp. I flere måneder skete der intet i sagen. Foto: Jens Thaysen
Men der må overordnet være noget galt med systemet, når jeg skal vente måneder på at få besøg af en person, der kan vurdere mit behov for hjælp til støvsugning i stuen og rengøring på badeværelset.
 

Kommunal telefonkø

Ib Gustafsen siger goddag til avisen med et fast håndtryk i døråbningen til boligen i Tværgade i Malling.

Den 93-årige mand byder ind i hjemmet, hvor han i 22 år har klaret rengøringen af stue, køkken, badeværelse og værelser.

Ib Gustafsen er en åndsfrisk herre. Men alderen kan høres på åndedrættet, der bliver besværet ved for hurtige eller mange anstrengelser.

- Jeg er begyndt at blive mere og mere forpustet. Derfor gik jeg i juli til Aarhus Kommune for at få hjælp til bare noget af rengøringen, men der skete bare ikke noget. Jeg har eksempelvis forsøgt at ringe til kommunen, men de fleste gange havner man bare i telefonkø eller får en telefonsvarer. Det synes jeg er meget urimeligt, og slet ikke en ordentlig måde at behandle en borger i kommunen på, understreger Ib Gustafsen ved sofabordet.

Ib Gustafsen kontaktede første gang Aarhus Kommune i begyndelsen af juli.

Onsdag 19. juli fulgte kommunen op med et indledende besøg i pensionistens hjem i Malling, men så skete der ikke rigtigt mere.

Ib Gustafsen er en grundig mand. Derfor har han samlet alle papirer i sin "sag", der handler om en anmodning om rengøringshjælp. Foto: Jens Thaysen

Systemet fejler

Aarhus Byråd har ellers besluttet, at en borgers anmodning om hjælp til rengøring skal afgøres i løbet af maksimalt 15 hverdage.

Tidsfristen indgår i det regelsæt, som byrådet har lavet med tidsrammer for afgørelser i sager om forskellige typer hjemmehjælp og hjemmepleje.

Først midt i november kom der skred i Ib Gustafsens sag. Nu er Ib Gustafsen på vej til at få hjælp til rengøringen, men han har dog endnu ikke set den første rengøringsassistent.

- Der er gået fem måneder! Selve personalet gør det med garanti så godt som overhovedet muligt. Men der må overordnet være noget galt med systemet, når jeg skal vente måneder på at få besøg af en person, der kan vurdere mit behov for hjælp til støvsugning i stuen og rengøring på badeværelset. Jeg vil bare gerne have lidt hjælp, så der bliver energi til at nyde livet så godt som muligt i min alder, fortæller Ib Gustafsen.

93-årig fra Malling har ventet fem måneder på at få hjemmehjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce