Stor gammel Tulip-fabrik skal fyldes med gode idéer

Den gamle Tulipfabrik i Brabrand med de karakteristiske takkede tage på sidefløjene og det høje midterparti med buet tag bliver bevaret og skal indrettes til alle mulige funktioner for beboerne i området og i hele Brabrand.Foto: Flemming Krogh

Stor gammel Tulip-fabrik skal fyldes med gode idéer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort fabrikskompleks på Tulip-grunden bliver bevaret. Planen er, at de 6.000-7.000 kvadratmeter skal bliver lidt af et omdrejningspunkt ikke bare for det kommende boligområde men for hele Brabrand. Arkitekt rykker ind med fast kontortid på grunden en dag om ugen for at samle hele lokalområdets idéer til, hvem og hvad, der skal befolke fabrikken i fremtiden.

BRABRAND: Hvad stiller man op, når man står med en 6.000-7.000 kvadratmeter stor, meget karakteristisk og bevaringsværdig fabriksbygning midt i et kommende boligområde?

Man inviterer borgere, foreninger og institutioner i hele lokalområdet indenfor for at komme med gode idéer til, hvad de kunne tænke sig, at den store bygning skal rumme.

Det er i hvert fald sådan, entreprenørfirmaet A. Enggaard gør det med den gamle fabriksbygning på Tulip-grunden i Brabrand, hvor firmaet sammen med partneren, pensionsselskabet PKA og Lejerbo skal i gang med at bygge omkring 300 boliger - heraf omkring 65 almene boliger.

Allerede fra denne uge åbner firmaet et bylivskontor på grunden - i et hus på hjørnet af Truevej og Højriisgårdsvej - hvor borgere, foreninger, iværksættere, kunstnere, institutioner, og hvad man ellers kan forestille sig, er velkomne til at komme forbi, se på mulighederne og præsentere deres idéer.

Kontoret er bemandet med arkitekt Peter Skjalm og en medarbejder fra A. Enggaard hver onsdag fra kl. 9 - 19.

Da vi købte grunden, syntes vi, at det er et spændende område, hvor det kunne være sjovt at bevare noget af det gamle og bruge det på en måde, der giver området end andet indhold end blot boliger, og som gør området til et mere attraktivt sted at bo
Asger Enggaard, direktør A. Enggaard A/S

Fælleshus, værksteder og café

- Da vi købte grunden, syntes vi, at det er et spændende område, hvor det kunne være sjovt at bevare noget af det gamle og bruge det på en måde, der giver området andet indhold end blot boliger, og som gør området til et mere attraktivt sted at bo, siger direktør Asger Enggaard.

- Målet er at skabe et aktivt fælleshus med gode faciliteter i form af for eksempel værksteder. Et sted, hvor beboere kan lære hinanden at kende, og der kan opstå fællesskaber. En del af modellen kunne være, at en kommende grundejerforening betaler et kontingent, der gør, at beboerne kan bruge faciliteterne, fortsætter han.

Men visionen rækker videre. Bygningen skal være et aktiv for Brabrand og meget gerne så meget af en magnet, at den også trækker folk til fra andre dele af byen.

Lige nu er der ikke lagt noget fast, men Asger Enggaard er fuld af forslag til, hvad fabrikken måske kan komme til at rumme.

- Det bliver et lidt råt miljø, hvor jeg kunne forestille mig, at der kan være arbejdende værksteder, kunstnere og kreative virksomheder. Og måske en sportshal som beboere, foreninger og skole og børneinstitutioner kan deles om. En hal til leg og bevægelse. Der kunne også være en café eller restaurant, der er der på lidt billige vilkår mod til gengæld at arrangere fællesspisning for beboerne en gang imellem, siger Asger Enggaard og fortsætter:

- Med 7.000 kvadratmeter kan vi indfri mange ønsker. Måske kunne 2.000 kvadratmeter i en af sidefløjene indrettes til et bofællesskab for seniorer, der så også kunne bruge de øvrige faciliteter. Nu må vi se. Vi starter dialogen nu. Alle ideer er velkomne. Vi har ikke nej-hatten på i forhold til noget som helst.

Ombygning i gang til sommer

Asger Enggaard understreger, at fabrikken også er åben for ting, der har en mere midlertidig karakter:

- I Ceresbyen havde vi for eksempel Fodboldfabrikken og forskellige iværksættere indenfor i en periode i ældre bygninger. Måske vil det midlertidige fra starten fylde halvdelen af fabrikken. Noget af det forsvinder, andet ender med at være blivende, siger han og fortsætter:

- Vi skal skabe en robust og varig driftsmodel. En kombination af noget, der er kommercielt og noget, der ikke er det. Noget for det nære kvarter, noget for Brabrand og måske også noget, der er helt kommercielt.

Her og nu holder bylivskontoret åbent for alle typer idéer hver onsdag de kommende fire-fem måneder.

Derefter skal der samles op på alle idéer og laves en plan, så fabrikken kan blive sat i stand om indrettet til det, den skal huse.

- Planen er at starte på det efter sommerferien næste år, når konceptet er klar. Så ved folk, når vi skal til at sælge og udleje boliger, hvad de går ind til. Bygningen skal være færdig, når folk flytter ind, siger Asger Enggaard.

Pressemøde med afsløring af den ene af to planer for et nyt hotel- og konferencecenter på Aarhus Ø, Ø4, byggefelt 4.
Mødet holdes hos Schmidt Hammer Lassen Architects, Hack Kampmanns Plads 10, pakhus 13. 
Bag står: Nordic Choice Hotels, repræsenteret ved bl.a. (imidten) ejer Petter Stordalen (milliardær fra Norge), Schmidt Hammer Lassen Architects, repræsenteret ved bl.a. (tv) senior partner Kim Holst Jensen samt A. Enggaard, repræsenteret ved bl.a. adm. direktør Asger Enggaard. (th)
Entreprenør Asger Enggaard vil omdanne den store, gamle Tulipfabrik til et levende sted med masser af aktiviteter, så den bliver en gevinst ikke bare for de kommende beboere på Tulipgrunden med for hele Brabrand.Foto: Axel Schütt

Tegnestuen ud på stedet

Arkitekt Peter Skjalm og hans tegnestue Rum3 har mange års erfaring med at transformere gamle bygninger til noget nyt. Og med at inddrage borgerne og tage dem alvorligt.

- Vi har gode erfaringer med at flytte tegnestuen ud på stedet, det hele handler om. Det gør vi også her. Umiddelbart forestiller jeg mig en eller anden form for fællesdrift af fabrikkens hovedskib, mens sidebygningerne måske kan lejes ud til alt muligt. Vi skal skabe noget, der er lokalt forankret, og som samtidig er åbent og inviterer indenfor og bliver en dynamo for hele Brabrand-området, siger Peter Skjalm.

Stor gammel Tulip-fabrik skal fyldes med gode idéer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce