Sig navnet: Jyllands Brygge


Sig navnet: Jyllands Brygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Leif Hjernøe, Krogsgade 10, Gylling, Odder
Billede
Læserbrev. 

Ifølge Den Danske Ordbog er glosen 'brygge' et gammelt nordisk ord, der har med glosen 'bro' at gøre. En brygge er defineret som "en udbygning af kajareal i en havn, hvorved større og dybtgående skibe kan lægge til". Fra den danske hovedstads område kendes navne som Islands Brygge og Christians Brygge.

Da man for år tilbage i Århus Stiftstidende efterlyste stednavne til de nye områder af Aarhus Havn, foreslog jeg blandt andet navnet Jyllands Brygge. Det klinger skandinavisk med sit indbyggede bogstavrim på 'Y' og burde benyttes om - ikke nødvendigvis erstatte - den geografiske noget desorienterende betegnelse Aarhus Ø.

Af tre grunde: For det første er bogstavet Ø noget negativt ladet set i en udlændings øjne. En cirkel med en streg over har karakter af et forbudsskilt. For eksempel lig med en markering af, at parkering er forbudt. For det andet betyder 'ø' jo et mindre landområde, der er omgivet af vand. Aarhus Ø er som bekendt ikke nogen ø. For det tredje er Aarhus Ø i manges øjne en sydlig del af byen og burde vel egentlig omtales som Aarhus S.

Det smukke ved navnet Jyllands Brygge er, at det dels kunne være en vejledende betegnelse for en bebyggelse i, hvad der må anses for at være landsdelen Jyllands hovedstad, dels rummer det grafisk set to gange det mest opløftende af alfabetets bogstavtegn.

Sig navnet: Jyllands Brygge. Der er noget jubelagtigt over det. Ikke noget med øh!

Sig navnet: Jyllands Brygge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce