Annonce
Aarhus

5.091 østjyder fik klip i kortet sidste år: Politiet sætter ind med ekstra fartkontrol

Politiet sætter ind med ekstra fartkontrol på vejene i hele Danmark - heriblandt også de østjyske. Det sker, for at forhindre ulykker, der ofte er forårsaget af for høj fart. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Der vil i ugens løb være rigtig god grund til at holde øje med speedometret. Politiet vil nemlig have ekstra fokus på farten på vejene.

ØSTJYLLAND: I 2017 uddelte politiet 5.091 klip i kørekortet til østjyske bilister, der overskred fartgrænserne med mere end 30 procent. På landsplan blev det til 62.727 klip i alt.

Derfor sætter politikredsene i hele landet i denne uge ind med ekstra fartkontrol for at få antallet af trafikulykker ned.

- Der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene, så farten har en enorm betydning for vores sikkerhed, når vi færdes i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at holde øje med deres fart og sænke den, hvis de kører for stærkt, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Politiet vil i løbet af ugen have fotovogne på vejene, ligesom der vil være mobile kontroller, hvor betjente på motorcykel og i bil holder øje med bilister, der har lidt for travlt.

Annonce

Antal klip for hastighedsforseelser pr. politikreds i 2017


 • Nordjylland: 6.779
 • Østjylland: 5.091
 • Midt- Vestjylland: 7.518
 • Sydøstjylland: 8.714
 • Syd- og Sønderjylland: 4.037
 • Fyn: 5.144
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 6.335
 • Midt- og Vestsjælland: 2.559
 • Nordsjælland: 5.724
 • Københavns Vestegn: 3.458
 • København: 7.143
 • Bornholm: 225

Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Sænk farten - også en lille smule

Erfaringer viser, at politiets fartkontrol får flere til at respektere fartgrænserne, og derfor er det vigtigt med de ekstra kontroller, fortæller Arne Martinsen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter:

- Det er vigtigt, da der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. I bund og grund handler det om, at flere kommer sikkert hjem, hvis flere letter foden lidt fra speederen.

Samtidig med politiets fartkontrol lanceres den landsdækkende kampagne 'Sænk farten - før det er for sent', som Rådet for Sikker Trafik og 90 kommuner, heriblandt Favrskov, Odder, Randers, Skanderborg og Aarhus, står bag.

Kampagnen sætter fokus på, at det ikke kun er de høje hastigheder i trafikken, der kan være farlige. Tal fra Vejdirektoratet viser nemlig, at i seks ud af 10 dødsulykker på landevejene, var der tale om en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t over det tilladte.

- De små fartoverskridelser har også en stor betydning. Hvis man øger farten fra fx 80 til 95 km/t., så forlænger man sin bremselængde med cirka 20 meter. Det kan være netop de meter, der er afgørende i en kritisk situation, hvor man har brug for at katastrofebremse. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce