Annonce
Aarhus

5.400 rejser på to år: Sponsorrejser for læger møder kritik

<p>I løbet af de seneste 22 måneder har sundhedspersonale i Region Midtjylland været på 1.358 rejser, som er helt eller delvist betalt af private virksomheder. Eksempelvis til konferencer inden for deres specialer. Kritikere mener, at arbejdspladsen - regionerne - selv burde betale for den slags ture, så der ikke opstår tvivl om lægernes uafhængighed. Foto: Iris/Scanpix</p>

På to år har ansatte i sundhedsvæsenet været på knap 5.400 rejser støttet af medicinal- og lægemiddelindustrien.

Danske læger og andre ansatte i sundhedsvæsnet har siden 2014 rejst af sted til konferencer og kongresser sponseret af lægemiddel- og medicoindustrien næsten 5.400 gange.

Sundhedspersoner, der har deres arbejdsgang i Aarhus Kommune, har i alt modtaget økonomisk støtte til 761 rejser. Det viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Den økonomiske støtte til rejserne modtages på trods af, at flere internationale studier viser, at eksempelvis læger lader sig påvirke af pengene fra industrien. Et amerikansk studie udgivet tidligere i år påviste, at læger oftere udskriver dyre, patenterede midler, hvis lægen forinden har fået betalt en frokost med det pågældende firma. Undersøgelsen omfattede næsten 280.000 læger, og jo flere måltider den enkelte læge fik af et medicinalfirma, jo oftere udskrev han/hun præparatet.

Annonce

Det rejser kritik fra netværket Læger Uden Sponsor, som mener, at de sponserede rejser giver hele lægestanden et habilitetsproblem. Mens formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, kalder de betalte rejseaktiviteter og frokoster for et »frynsegode«, der bør begrænses.

Lægeforeningen anerkender problemstillingen men tilføjer, at det offentlige ikke tripper for at få lov at betale regningen for, at lægerne kan holde sig fagligt opdaterede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Nedlukning truer: Coronaen spreder sig på Djursland

Annonce