Annonce
Aarhus

5.700 nye computere på vej til skolerne

<p>Hvis man tæller de computere med, som eleverne selv medbringer er der i gennemsnit to elever per computer i folkeskolerne i Aarhus. Men statens mål en computer til hver elev. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix</p>

Folkeskolerne i Aarhus halter markant bagud på it-udstyr, og skal derfor have et løft med nye computere, foreslår Børn- og Ungerådmand. Byrådet drøfter hvordan fordelingen skal ske.

Aarhus Kommune overvejer at indkøbe 5.700 nye computere til byens skoleelever, fordi skolerne generelt halter markant bagefter på computerbestanden. Storindkøbet skal derfor være med til at sikre, at flere elever får adgang til en computer i undervisningen.
Forslaget fra Børn- og Ungerådmand Bünyamin Simsek ligger i øjeblikket til forhandling i byrådet, hvor man drøfter, hvordan de mange nye computere til en værdi af 20,7 millioner kroner kan fordeles på skolerne.
I forvejen er der stor forskel på, hvor mange elever, der er om hver computer på skolerne.
Ifølge en opgørelse fra forvaltningen er der på eksempelvis Højvangskolen i Stavtrup næsten ni elever per computer, og på Virupskolen er der 6,6 elever per computer, mens der på Søndervangskolen og Tovshøjskolen næsten er to computere per elev, nemlig 0,6 elever per computer. Og på Vestergårdsskolen i Viby er der en computer per elev.
Annonce

Store forskelle

De store forskelle dækker over, at nogle skoler har haft en bedre økonomi til at købe computere for. Der tegner sig i oversigten generelt et billede af, at skoler i udsatte boligområder, der får ekstra bevillinger på grund af sociale opgaver, også har haft bedre råd til at købe computere over tid.
Andre skoler elever lever højt på, at eleverne selv medbringer computere, som de kan bruge i undervisningen.
For eksempel er der på Viby Skole 6,2 elever om hver skolecomputer, men tæller man elevernes egne medbragte computere med er der i gennemsnit kun 2,9 elever om hver computer. Og på Skæring skole er der 1,5 elever per computer, når eleverne egne tælles med mod 5,8 elever til hver af skolenes egne computere.
Bestykningen i skolerne i dag betyder, at Aarhus Kommune har svært ved at leve op til den nationale strategi på området. Regeringen vedtog i 2011 - for fem år siden - en national strategi om, atalleelever frem mod 2014 skal have en computer til rådighed i undervisningen.
I Aarhus har skolerne en computer til hver tredje elev i gennemsnit. Og tæller man elevernes egne medbragte computere med er der i gennemsnit en maskine til hver anden elev. Altså langt fra det nationale mål. Og med cirka 28.000 elever i folkeskolerne i Aarhus mangler der altså cirka 14.000 computere for at nå målet, så de foreslåede 5.700 er en pæn del af vejen, men stadig ikke nok. Samtidig har man opgjort, at 40 procent af skolernes maskiner er mere end fem år gamle og teknologisk forældede.
Annonce

Computere vigtige

Ifølge forvaltningen er det vigtigt, at alle elever har adgang til en computer for at de kan aflevere opgaver digitalt og sætte sig nye personlige og sociale læringsmål. Det bliver også lettere at differentiere undervisningen, hvis eleverne har mulighed for at kommunikere indbyrdes og med lærere og pædagoger via computere.
Det er oplyst, at 28 ud af kommunens 48 folkeskoler har en »Bring Your Own Device«-strategi (medbring dit eget udstyr,red.). Yderligere 13 har planer om at indføre det. Det vil sige, at skolerne opfordrer eleverne til selv at medbringe computere og dermed kan nøjes med at købe ind til dem, der ikke medbringer en pc.
Socialdemokraterne har foreløbig taget forbehold for forslaget. Dog ikke fordi man er imod indkøbet som sådan.
»Vi vil blot gerne vide mere om, efter hvilken model de nye computere skal fordeles til skolerne,« forklarer Peder Udengaard (S).
Sagen ventes behandlet på næste byrådsmøde 14. september.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce