Annonce
Sport

5 af de største AGF-målmænd

Henry From (1926-1990).

Af Rasmus Boserup

rabo@stiften.dk

Det berømte tyggegummi
Han er nok mest kendt for at have sat sit tyggegummi på den ene stolpe i OL-semifinalen mod Ungarn i 1960.

Tyggegummi-episoden forvirrede straffesparksskytten Pal Verhedi så meget, at han brændte. Danmark vandt 2-0 og gik i finalen og vandt OL-sølv i Rom.

I alt nåede Henry From 31 A-landskampe.

For AGF vandt han flere mesterskaber i storhedstiden i 50'erne, og i 1961 var han desuden i kvartfinalen i Europa-cuppen, hvor AGF godt nok tabte til Benfica.

Fra 1968-1969 var From landstræner for Danmark i 20 A-landskampe i samarbejde med først Erik Hansen og senere John Hansen.

80'er holdets 'Utrolski'
Troels Rasmussen er en levende legende i AGF. Og han har også skrevet sig ind i historiebøgerne i landsholds regi.

Han er nemlig målmanden med det bedste snit i landsholdets historie. Han spillede i alt 35 landskampe - og altså med et bedre snit end Schmeichel og alle de andre stjerner. Ekstra Bladet døbte ham blandt andet 'Utrolski' efter fantomkampen mod Sovjetunionen i Moskva i 1985, som Danmark godt nok tabte 1-0.

Han spillede fra 1982 til 1993 i AGF og spillede 391 kampe for klubben i den periode. Han er samtidig den AGF-spiller, som har spillet flest kampe i en ubrudt serie - 237 blev det til.

Koncerndirektøren med langskuddet
Det gik verden over, da Lars Windfeld i kraftig medvind scorede fra eget målfelt på målmand Lars Høgh i den anden ende af banen i en kamp mod OB.

Lars Windfeld kunne imidlertid meget mere end at score på langskud. Og selvom han fik den utaknemmelige tjans at skulle følge i supermålmand Troels Rasmussens gigantiske fodspor i 1993, skrev han sig ind i tilskuernes hjerter med sine mange fantomredninger. På tilskuerpladserne blev han kaldt "flyvemaskinen".

Et synonym som blandt andet illustreres ved pokalsejren i 1996 og hans pragtkamp i målet mod Nantes i UEFA-cuppen i 1997.

Han nåede at spille 221 kampe for klubben, hvor mange var som anfører. Han fik i 1995 'Det gyldne bur' - prisen for bedste målmand.

I dag er Lars Windfeld koncerndirektør for Århus Elite.

Rutineret Vejle-dreng
Han spillede godt nok mange af sine kampe for Vejle, hvor han også vandt 'Det gyldne bur' i 1997, men Erik Boye stod så overbevisende i sit karrieres efterår i AGF-målet, at han hurtigt blev en publikumsyndling i Århus.

Erik Boye var flere gange på tale til det danske A-landshold, men nåede aldrig at få oplevelsen. Han sluttede sin karriere i AGF i 2002 efter tre sæsoner, som var præget af mange feberredninger, men desværre også mange skader.

Anfører og kulturbærer
AGF's nuværende og mangeårige målmand Steffen Rasmussen er i en tidlig alder blevet indbegrebet af AGF-holdet. Men sådan har det ikke altid været.

I de første sæsoner var han udskældt, fordi han ikke var den bedste til at gå ud i feltet. Trods hans beskedne målmandshøjde på 180 cm er han imidlertid kommet efter det, og i 07/08 blev han blandt andet kåret til AGF's bedste i Århus Stiftstidende.

Forud for denne sæson blev han desuden slået til anfører af Ove Pedersen, som også har udtrykt, at han mener, at Steffen Rasmussen er en af SAS-ligaens bedste målmænd.

Annonce
Troels Rasmussen (1961-).
Lars Windfeld (1962-).
Erik Boye (1964-).
Arkivfoto
Steffen Rasmussen (1982-)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce