AARHUS: Onsdag 2. december sendte seks fællestillidsmænd på tværs af magistratsafdelingerne en mail til alle politikerne i Aarhus Byråd.
I mailen skriver tillidsmændene, at de er fortørnede over den måde, administrationen bliver omtalt på i det daglige.
- Når der i budgetforslaget eksempelvis benyttes udtryk som ”administrativt bøvl” signaleres kraftigt, at administration er uønsket i Aarhus Kommune, står der blandt andet i mailen.
Stiften har spurgt fem byrådspolitikere, om de mener, at fællestillidsmændene har ret i kritikken.
1. Jan Ravn Christensen - SF
- Jeg kan genkende kritikken et stykke af vejen. Der er jo generelt en tendens til at administrationen bliver omtalt på en negativ måde.
- Jeg mener dog, at man her har valgt et dårligt eksempel, når man trækker udtrykket 'administrativt bøvl' frem fra budgetforligsteksten. Der menes ikke, at det er administrationen selv, der er bøvlet, men snarere at arbejdsgangene skal være mindre bøvlede.
- Når det er sagt, så kan jeg godt genkende det med tonen. Vi kender alle det med de kolde og de varme hænder, men de varme hænder kommer jo hurtigt til kort, hvis der ikke er et administrativt lag bagved.
- Jeg vil tage det til mig og tænke mere over, hvordan jeg udtrykker mig i fremtiden.
2. Knud N. Mathiesen - Dansk Folkeparti
- Det siger sig selv, at der skal være et ordentligt sprogbrug, det kan der ikke være to meninger om. Og det synes jeg faktisk også, der er.
- Jeg har svært ved at forstå det eksempel, man vælger at bringe frem her omkring administrativt bøvl fra budgetforliget. For det første er det lang tid at vente med at komme med sin kritik (budgettet blev indgået for 2,5 måneder siden, red.), og for det andet, så handler det med administrativt bøvl slet ikke om medarbejderne, som jeg ser det. Meningen er, at det skal være mindre bøvlet for dem. Så det er vel en positiv ting?
- Men naturligvis skal der tales på en pæn og ordentlig måde, og det er jeg sikker på, at hele administrationen også bestræber sig på hver eneste dag.
3. Lone Norlander Smith - Enhedslisten
- Jeg synes, det er foruroligende læsning, det brev vi har fået fra fællestillidsrepræsentanterne. Man står først frem med navn på den måde, når det er rigtigt galt, så det skal vi tage alvorligt.
- Der har været flere tegn i den seneste tid på, at medarbejdere siger fra over for både os politikere og ledelsen og den centrale måde at styre på. Eksempelvis i forhold til organisationsændringen i Sundhed og Omsorg (som følge af svigt på Kongsgården, mm., red.), hvor der bliver sendt tydelige signaler fra både medarbejderudvalg og fagforeninger om, at de ikke er tilfredse med de ændringsplaner, der er kommet fra ledelsen.
- Det er tydeligt for mig, at både borgere og medarbejdere ikke føler, at de bliver taget med på råd, og jeg synes, den her henvendelse vidner om en træthed blandt medarbejderne både i forhold til vores sprogbrug, men også vores ageren.
- Jeg tænker, at vi skal have det her op i gruppeformandskredsen som en drøftelse til næste møde. Det vil jeg tage initiativ til. Og jeg tænker egentlig også, det er noget, vi bør drøfte i Magistraten.
4. Hans Skou - Venstre
Hans Skou pointerer, at Venstre ikke er med i det budgetforlig, hvori udtrykket 'administrativt bøvl' indgår.
- Det kan godt være, at vi politikere har tendens til at have meget fokus på det, man kalder varme hænder, og at det måske er rarere at være en varm hånd end en kold i forhold til den måde, vi udlægger tingene.
- Men som jeg ser det, er det ikke udtryk for en ringeagt i forhold til den nødvendige administration, som der til enhver tid skal være på alle områder. Alle vi politikere ved, hvor vigtig administrationen er for driften af Aarhus Kommune.
- Samtidig så skal vi også hele tiden være skarpe på, om vi anvender ressourcerne korrekt. Sådan er det for os alle sammen, uanset hvilket job man har. Det er helt fint, at HK'erne nu går ud og siger deres mening, og jeg vil hellere end gerne gå i dialog med dem.
5. Mette Skautrup - Konservative
- Jeg forstår godt deres pointe. Administrative medarbejdere har en væsentlig rolle i at få hverdagen til at fungere i yderste led.
- Når vi som politikere siger, vi vil have mindre administration, skal vi være bedre til at sige, hvad det er for opgaver, vi ikke ønsker løst, for det er jo i virkeligheden det, vi mener.