Annonce
Kultur

5 stjerner til 'Offer': Hårdkogt thriller af Walther Rebernik giver gult kort til politiet og retssikkerheden

Walther Rebernik har tidligere udgivet romanen "Jæger". Pressefoto
Walther Reberniks ”Offer” er en grænseoverskridende thriller om de rædsler, der følger, hvis geniale kriminelle anvender avanceret teknologi.

Bøger: Det er en forrygende thriller og en spændingsroman, der holder sin læser fast til de sidste ord. Men når man lægger Walther Reberniks bog ”Offer” fra sig, er man ganske vist blevet godt underholdt og har fået en oplevelse, men man er også lidt chokeret og kan mærke noget, der bedst kan defineres som angst. Den bog er en skrap omgang.

Egentlig er der tale om en klassisk spændingsroman. Bogen har sine helte, politikvinden, den nybagte mor Lene Jespersen, og hendes venner, den tidligere lejesoldat Markus og hans kæreste, nærkampseksperten Hannah. Og bogen har sine skurke, ledet af et vildfarent geni støttet af et par trofaste muskelmænd. Det er set og læst før.


Annonce

Vi risikerer at støde på kriminalitet af et hidtil uset omfang og kaliber.

Fra anmeldelsen


Men det, der gør ”Offer” til noget særligt - og det er den - er dels bogens høje tempo og mange handlingsmættede episoder - dels - og aller mest - at bogen er en fortælling om, hvor rivende galt det kan gå, hvis tilstrækkeligt begavede kriminelle får adgang til tidens mest avancerede teknologi og formår at bruge denne til kriminalitet.

Det viser Walter Rebernik på fornem, men også uhyggelig måde med denne roman. Bogen er et gult kort for både politi og retssikkerhed - og derfor også en advarsel til os som borgere. Vi risikerer at støde på kriminalitet af et hidtil uset omfang og kaliber. Er vi rustede til det?

Hold øje med teksten

”Offer” er bygget op i flere plan. Fortællingen springer dels i tid, dels i sted og handling. Det sker så hyppigt, at det udgør bogens eneste svaghed.

Læseren skal være opmærksom på de mange tids- og stedangivelser i teksten - ellers lurer forvirringen. Men såvel selve plottet, handlingsforløbet som de mange dramatiske episoder gør bogen til en oplevelse, og sproget er klart og letlæseligt. ”Offer” er en helstøbt spændingsroman.

Samtidigt formår Walther Rebernik at påpege nogle skævheder i det sociale system. Det er således grove svigt i såvel barne- som ungdomsårene, der driver romanens højt begavede forbryder ud i et blodigt hævntogt, og de to trofaste venner, han støtter sig til, har samme triste baggrund. De blev tabt ud af systemet. Ingen tog ansvar. Ingen ville hjælpe. Overladt til sig selv må et menneske klare sig bedst muligt. Det kan der komme hårdkogte kriminelle ud af.

Ind imellem har Rebernik et glimt i øjet, som når han fortæller hverdagshistorier fra politikvinden Lene Jespersens barndom hos hippieforældrene nord for København, især om den jazz-glade far, der lever med den teori, at alle problemer forsvinder, hvis man bare lytter til Charlie Parker. Det viser sig, at teorien ikke holder stik. Men munter er den.

Annonce

Farlige droner

Historien starter, da en højt estimeret dommer kidnappes. Han bliver senere fundet i en grøft, mishandlet og hjerneskadet af et narkotisk stof. Så forsvinder en berømt og berygtet forsvarsadvokat. Han bliver sprængt i luften. Advokaten var i forvejen under overvågning af narkopolitiet.

Kriminalkommissær Lene Jespersen sættes på sagen og får hjælp af vennerne, Markus og Hannah. Markus er tidligere lejesoldat. Hans kæreste, Hannah, er yogalærer og nærkampekspert. Et stærkt team.

Undervejs i efterforskningen føler politiet konstant, at de er et skridt efter forbryderne. Det viser sig, at forbryderne bruger droner til at overvåge politiet. Samtidigt bruger de også droner som våben, hvad Hannah får at mærke.

Om bord på en gammel færge i Øresund sidder manden, der styrer det hele. Han råder også over et avanceret edb-udstyr, og hans motiv er hævn, også i forhold til Lene Jespersen, som han føler sig svigtet af.

Med det avancerede edb-udstyr og dronerne skaber manden nogle spil, der minder om de blodige skærmspil, som teenagerdrenge kan bruge timer på. Men politifolkene finder hurtigt ud af, at spillene på færgen er dødsens alvorlige. Der skal træffes tunge valg, og valgene koster menneskeliv - måske efterforskernes egne.

Det hele ender i et højdramatisk opgør på og ved færgen. Og vi andre må så bare håbe, at politiet er blevet klædt på til at matche geniale forbrydere, der bruger avanceret teknologi.

”Offer” af Walter Rebernik, spændingsroman, 356 sider, People's Press. Bogen er udkommet som e-bog og lydbog. Papirbogen udkommer 6. oktober.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce