Annonce
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Juleshopping og historisk oplevelse kan kombineres i Maihaugen. Foto: Esben Haakenstad
Nyd et glas glögi, spis et par lefser eller en smålandsk ostekage, og find gaver, som man ikke ser i forretningerne herhjemme. Vores nabolande byder på masser af julemarkeder, hvor man kan hygge sig i den særlige nordiske blanding af vintermørke og lys fra dekorationer og måske endda høre lyden af sne under fødderne.

Historisk juleweekend i Lillehammer

Maihaugen kan kaldes Norges svar på Den gamle by i Aarhus, og den første adventsweekend lægger frilandsmuseet ved Lillehammer omgivelser til et traditionsrigt julemarked med masser af stemning for de nostalgiske. Gamle julepyntede huse, sang og musik, kanefart og mulighed for at få taget billede til julekortene er nogle af tilbuddene, og dertil kommer 120 forskellige boder, der sælger mad, husflidsprodukter og forskelligt andet, der dog ifølge museet alt sammen har ordet kvalitet som fællesnævner.

Hvis man vil have endnu mere historie og kultur, kan man på forhånd over nettet købe biletter til et såkaldt vandreteater - en forestilling, hvor man går gennem museet og oplever juletraditioner og smage fra middelalderen og frem til i dag.

Museet anbefaler i øvrigt, at man sørger for at være der i skumringstimen, fordi der er en helt speciel stemning, når lygterne bliver tændt.

Vær opmærksom på, at der skal betales entre til museet, når man vil besøge julemarkedet. Hvornår: Lørdag den 30. november og søndag den 1. december.

maihaugen.no/Hva-skjer/Arrangementer/maihaugens-julemarked-2019.

Annonce
Helsinkis julemarked er voldsomt populært. Foto: Jussi Hellsten

Jul i saunaen

Mere end 300.000 mennesker besøger hvert år Tuomaan Markkinat, Helsinkis største og ældste julemarked på Senatspladsen. Centralt står en gammel karrusel, der tilbyder gratis ture til børn og barnlige sjæle, og i de mere end hundrede små træboder finder man alt fra uldsokker, julepynt og smykker til mad og varm glögi.

Arrangørerne af markedet gør en del ud af at holde fokus på lokale og hjemmelavede produkter, der ikke bare skal hive pengene op af lommen på turister, men også kunne appellere til almindelige finner, og markedet er blevet kendt som et sted, hvor gammeldags og nutidig julehygge trives side om side.

Som en smagsprøve på ægte finsk kultur har gæsterne i de senere år også kunnet tage en tur i julemarkedets unisex-sauna, og når man er færdig på julemarkedet, kan man spadsere en tur op gennem Aleksanterinkatu, der er julegade nummer 1 i Helsinki og hvert år pyntes med store mængder af lys. Hvornår: Fra 6. til 22. december. Lukket mandag.

tuomaanmarkkinat.fi/sv.

Jul på skøjter

Hvis man er begejstret for Tivolis julemarked i København, er det måske en idé at køre cirka 400 kilometer længere og prøve en svensk udgave i Göteborgs populære forlystelsespark Liseberg, hvor vintermørket får konkurrence af flere millioner julelys, og de handlende lokker med polkagrisar, som svenskerne kalder stribede sukkerstænger, kanelbullar, design og meget andet.

Jul på Liseberg blev sidste år kåret til Sveriges mest populære julemarked i en undersøgelse lavet af SJ, Sveriges svar på DSB, og ifølge SJ skyldes det ikke mindst, at Liseberg kan lokke med et juleshow på is, som er inkluderet i entréen. I år er det Dickens' "Et juleeventyr" med Scrooge og hans omvendelse fra vrissen julehader til godt menneske, der er blevet udsat for musikalsk bearbejdning og kogt ned til 25 minutter, hvor mere end 20 af Sveriges bedste kunstskøjteløbere viser, hvad de kan på isen. Hvornår: Udvalgte dage fra 15. november til den 30. december.

www.liseberg.se/jul-pa-liseberg.

Jul på Liseberg blev sidste år kåret til Sveriges mest populære julemarked. Foto: Liseberg

Smålandsk træhygge

Der bliver lovet julemarked i ægte Astrid Lindgren-stil, hvis man tager på julemarked i svenske Eksjö i Småland, og det er ikke bare tomme ord, som skyldes, at man befinder sig i det område, hvor Emil fra Lønneberg lave sine skarnsstreger. Eksjö er nemlig en af Sveriges bedst bevarede byer, der har undgået både brande og nedrivningsbølger, og derfor har den brostensgader og masser af restaurerede træhuse fra 1500-1800-tallet.

Julemarkedet, der oplever voksende popularitet og sidste år blev besøgt af omkring 35.000 mennesker, spreder sig over Eksjö Museum, Museigården, Fornminnesgården, Lilla Torget og Stora Torget, hvor man kan se håndværkere og kunsthåndværkere i aktion og bruge sine svenske kroner, der i skrivende stund har en meget fordelagtig kurs, på for eksempel enebærkranse, keramik, gammelt sølvtøj, strik, røget fisk eller traditionel smålandsk ostekage. Hvornår: Lørdag den 7. og søndag den 8. december.

www.eksjo.se/julmarknad.

Det meste af Eksjös julemarked foregår udendørs i den gamle bydel. Foto: Eksjö julemarked

Traditionelt og alternativt

"Jul i Vinterland" står der ved indgangen til Oslos store julemarked på hovedgaden Karl Johan. Mens mange julemarkeder kun kører over en enkelt weekend eller to, holder man her julestemningen i kog fra midten af november og frem til slutningen af december med gløgg, de norske fladbrød lefser, håndværk, juleværksted for børn og pariserhjul, og hvis man vil træne balancen og 8-tallerne, ligger den gratis og meget populære skøjtebane Spikersuppa lige ved siden af og lokker med lysbadet romantik i juletiden.

Synes man, at udbuddet af varer er lidt for traditionelt på dette marked, kan man den 7. og 8. december supplere med en tur forbi DOGA, centret for design og arkitektur i Norge, der lægger lokaler til Designernes eget julemarked. Markedet, der betegner sig som et alternativ til den kommercielle julehandel, byder på tøj, smykker, tegninger, keramik og meget mere fra over 140 norske og udenlandske udstillere, som man har mulighed for at få en snak med, mens man kigger på deres ting.

Hvornår: Fra den 16. november til den 30. december.

www.julivinterland.no og www.dejm.no.

Stjernehimlen kaldes den lille ”gade”, der er dækket af LED-lys. Foto: Didrick Stenersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce